Annonce

Kriminalitet mod kvinder skal straffes hårdere

Så snart kriminalitet handler om de områder, hvor det almindeligvis er kvinder, der er ofre, så er det pludselig utrolig svært at skærpe lovgivningen.

Som retsordfører har jeg længe undret mig over, at så snart kriminalitet handler om de områder, hvor det almindeligvis er kvinder, der er ofre, så er det pludselig utrolig svært at skærpe lovgivningen. Hustruvold, voldtægter og psykisk vold er blandt eksemplerne.

Men det argument køber jeg ikke længere. Vi laver masser af svær lovgivning på retsområdet. Derfor må automatreaktionen, når det angår kriminalitet begået mod kvinder, simpelthen stoppe.

Jeg gider ikke høre mere på den slags søforklaringer
Jeg har hørt argumentet igen og igen. Fra juridiske kommentatorer og fra politiske modstandere. Hver gang diskussionen er faldet på kvinder, der udsættes for overgreb, har det lydt, at da der typisk kun er to parter blandet ind i hændelsen, er det stort set umuligt at løfte bevisbyrden. Derfor nytter det ikke at skærpe lovgivningen. Jeg gider ikke høre mere på den slags søforklaringer. Selvfølgelig skal vores stærke principper som retssamfund efterleves. Men vi både kan og skal gøre langt mere for at kriminalisere og retsforfølge den vold, der foregår mod kvinder.

Jeg gider ikke høre mere på den slags søforklaringer.

Et eksempel på, hvor der skal strammes gevaldigt op er psykisk vold. Den er ikke umiddelbart synligt, men kan gøre mindst lige så ondt som fysisk vold. Den ødelægger langsomt selværet, gør at offeret ikke kan kende sig selv og bliver stadig mere nedbrudt. Tusindvis af danskere – typisk kvinder - er hvert år udsat for psykisk vold. Alligevel får det ikke den opmærksomhed, det bør. Selvfølgelig skal være lettere at straffe gerningsmænd bag psykisk vold. Ikke fordi straf i sig selv råder bod på en psykisk skade. Men det er med til at skabe en samfundsorden og en forståelse af, at det er kriminelt at undertrykke et andet menneske.

Psykisk vold skal kriminaliseres
Ønsket om en selvstændig bestemmelse i straffeloven, der kriminaliserer psykisk vold, er ikke mindst kommet fra krisecentrene og kvindeorganisationerne. Ikke overraskende har juridiske kommentatorer haft travlt med at fortælle, hvor umulig en sådan bestemmelse er. På en konference hørte jeg sågar en højt profileret forsvarsadvokat nedskyde idéen om strafskærpelser med, at ingen jo ved om det er psykisk vold, når han og hans kones skændes om huslige pligter. Enten en total latterliggørelse af sagens alvor – eller mangel på forståelse for den.

Enten en total latterliggørelse af sagens alvor – eller mangel på forståelse for den.

Psykisk vold kan og bør dokumenteres med datamateriale, vidneudsagn, aflytninger og godt efterforskningsarbejde – ligesom alle mulige andre former for kriminalitet, som vores dygtige politi hver dag arbejder med at opklare. Sværere er det ikke. Sværere bør det ikke gøres. Det samme gælder i øvrigt vold begået i hjemmet.

Juridiske eksperter og sågar en stribe politiske partier vender sig også imod det socialdemokratiske forslag om, at gøre det lettere at løfte bevisbyrden for voldtægt. Dette ved at give det ekstra vægt, når der er tale om flere mænd om en kvinde, stor aldersforskel eller udpræget beruselse hos den forurettede. Og nej, det handler ikke om at vende bevisbyrden eller om at man skal have skriftligt samtykke lørdag aften inden tøjet tages af. Men det handler om, at man tillægger nogle parametre ekstra vægt i forhold til vurderingen af skyldsspørgsmål. Nok er det kompliceret. Men jeg køber ikke argumentet om, at lovgivningen ikke kan forbedres.

Nok er det kompliceret. Men jeg køber ikke argumentet om, at lovgivningen ikke kan forbedres.

Tidsvarende retspolitik - ja tak!
Dansk retspolitik skal være tidssvarende. Vi laver lovgivning, der bekæmper bander, terrorister og alle mulige andre komplicerede forhold. Derfor kan vi selvfølgelig også sætte ind overfor den kriminalitet, der typisk går ud over kvinder. Og selvfølgelig skal vi gøre det.

 
Trine Bramsen er medlem af folketinget for Socialdemokratiet.
Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

Folketingsmedlem, gruppenæstformand og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet