Kristendemokrat i storm om abort, S-plan vil give lighed og V lover bredbånd

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
På Netavisen Pio kan du i dag torsdag læse om et begravet notat, en gruopvækkende historie om børn som kommer sultne i skole, en sur folketingsformand som langer ud efter en partileder og en ny stor annonce fra Venstre, som møde kritik.

Men torsdag lød også startskuddet til Europa-Parlamentsvalget, ikke i Danmark, men i Storbritannien og Holland.

Resultaterne kommer først søndag, men i Storbritannien ligner det at valget bliver en kæmpe afklapsning til både de konservative og Labour, og en kæmpe sejr til Nigel Farage nye Brexit-parti. Og i Holland ligner det en sejr til den nye højre-populistiske parti Forum for Democracy.

placeholder

Herhjemme er valgkampen til folketinget nu over halvvejs og selv om politikerne har haft travlt med at dele pjecer, kaffe og løfte ud til vælgerne, så er effekten indtil videre begrænset i det store billede. I hvert fald hvis man skal tro det index over meningsmålinger, som fagforbundet Djøf har lavet.

placeholder

Velkommen til Nyhedsoverblikket Aktuelt

 

Kristendemokrat: Kvinder får abort for at være moderne og frigjort

Torsdag morgen fór Kristendemokraternes orlovsramte formand Stig Grenov i blækhuset på det sociale medie Twitter, hvor han skød med skarpt mod abort og sammenkoblede abort med kvinders frigjorthed.

”Det er som om alle kvinder skal have en abort for at være moderne og frigjort,” skrev Grenov blandt andet.

Men det var ren og skær frustration over, at han gentagende gange blev misforstået, forklarer han efterfølgende.

”Når man ser det ude af kontekst, ser man det hele anderledes, og der vil jeg gerne sige undskyld til alle de kvinder og mænd, der kunne opfatte det som et spark i ansigtet. Det var ikke tilsigtet, det var en del af en større sammenhæng, og jeg skrev det i frustration,” lød forklaringen.

Læs hele historien her.

 

Tænketanke: Socialdemokratiets store plan vil give mere lighed

Hvis Socialdemokratiet får gennemfører deres økonomiske plan, som partiet fremlagde mandag, så vil den mindske uligheden mellem de rigeste og de fattigste danskere, fastslår økonomer fra tre tænketanke i Altinget.

”Samlet set peger planen i retning af mere lighed, især på grund af den højere aktieskat og den øgede renteskat for topskatteydere,” siger cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos Mads Lundby Hansen.

Cepos har regnet på effekten med udgangspunkt i tal fra Finansministeriet. De når frem til, at Mette Frederiksen vil reducere den såkaldte gini-koefficient, som er et mål for ulighed, med 0,17, hvis hun fører sin plan ud i livet.

Cepos er dog ikke så begejstret for den del af planen, der handler om at give mulighed for tidligere tilbagetrækning og højere skatter på millionarvinger og aktiekapital.

Læs hele historien her.

 

Røde partier vil have mere natur

Socialdemokratiet og SF vil have trepartsforhandlinger på naturens vegne og foreslår 75.000 hektar urørt skov i nyt udspil. Det skriver Ritzau.

Der er over en årrække blevet mindre og mindre natur, og med det forsvinder også mange vilde dyr og planter.

placeholder

Derfor forpligter Socialdemokratiet og SF sig til at få interessenter til at lave et bud på en naturplan inden for de første 100 dage af en ny regeringsperiode.

Partierne vil indkalde til trepartsforhandlinger med Danmarks Naturfredningsforening (DN) på den ene side og brancheorganisationerne Landbrug Fødevarer, samt Dansk Skovforening på den anden.

Læs hele historien her.

 

Venstre lover mere billigt bredbånd

Der er fortsat mange i landet, som har langsom internetforbindelse, og derfor foreslår Venstre i et nyt udspil at finde 150 millioner kroner, der skal skabe hurtigere dækning. Det skriver Fyens.

”Der er ikke taget stilling til, hvad der skal ske med bredbåndspuljen fra 2020, men vi mener, at der er behov for at løfte dækningen med yderligere 50 millioner kroner næste år,” siger Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

I februar 2016 vedtog det daværende regeringsparti Venstre sammen med De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti at afsætte 200 millioner kroner til udbredelse af internetdækning i perioden 2016-2018.

Ordningen blev udvidet til at gælde frem til udgangen af 2019 med yderligere godt 100 millioner kroner, og ifølge Lars Christian Lilleholt skal udfordringerne med dårlig dækning rundt om i landet løses.

Læs hele historien her.

 

Fagbevægelsen vil ind i klimakampen

Dansk fagbevægelse har historisk været synonym med røde faner og røde seler. Men moderne arbejdskamp er også klimakamp, og fagbevægelsens faner skal i fremtiden både være røde og grønne. Det skriver A4 Nu.

En rundspørge gennemført af A4 Nu viser, at en lang række fagforbund mener, at dansk fagbevægelse også skal være en klimabevægelse.

Både for at mindske klimaforandringerne og for at sikre gode danske arbejdspladser i fremtiden.  

Læs hele historien her.


Podcast: Hver tredje i tvivl om hvad de skal stemme til EP-valget

Ved du stadig ikke, hvad du skal stemme til EP-valget?

Så er du ikke alene.

Flere end hver tredje ved ikke, hvor de skal sætte deres kryds på søndag. Det viser en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder viser, at 36,5 procent af de adspurgte vælgere stadig er i tvivl.

Læs mere om de tvivlende danskere lige her, eller lyt til Pio’s seneste afsnit af Ny Dag, hvor vi ser nærmere på det forestående EP-valg.

placeholder

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce