I en ny bog med titlen’Befrielsens øjeblik’ åbner statsministeren op for, at hvis blå blok taber valget, så vil det være oplagt for Socialdemokratiet og Venstre at gå i regering sammen for at holde yderfløjene fra magten.
Men den melding får en kold skulder fra både Venstres to regeringspartnere, Konservative og Liberal Alliance og fra Venstres næstformand Kristian Jensen.
”Jeg noterer mig, at Lars Løkke Rasmussen siger, at hans førsteprioritet er en borgerlig-liberal regering, og det synes jeg, er en rigtig førsteprioritet,” siger Kristian Jensen til Berlingske.
Kunne du forestille dig som andenprioritet at have en SV-regering?
”Nej. Jeg forestiller mig at lægge kræfter i, at førsteprioriteten bliver en realitet.”
I bogen kan Kristian Jensen (og alle andre) læse, at statsministeren havde lovet sin hustru, Solrun, at han ikke ville genopstille til folketingsvalget i 2015. Men da regeringsperioden lakkede mod enden, så han ingen anden udvej end at blive for bordenden.
”Jeg har set det som en nødvendighed at blive, fordi jeg havde dette billede af at få sat skibet i søen, se det sejle og så måske gå fra borde. Men hvis der ikke er en sikker hånd på roret, går skibet ned,” siger han med adresse til afløseren som han husker på, at arvefølgen i Venstre ikke er en naturlov.
Hvis der ikke er en sikker hånd på roret, går skibet ned
Forholdt de passager af TV2 siger Kristan Jensen:
”Naturlov er sådan noget som grundloven og tyngdeloven. Sådan nogle ting, der er meget svære at ændre. Altså, det er jo Venstres medlemmer og delegerede, der på et tidspunkt beslutter, hvem der skal være Venstres formand, når Lars Løkke Rasmussen stopper,”
Men det er jo ikke ligefrem en glødende anbefaling af dig.
”Jamen, ved du hvad? Jeg har ikke læst bogen. Jeg kan jo ikke forholde mig til noget, som jeg ikke har læst og kun har fået brudstykker af.”
Mens der ikke er meget opbakning fra næstformanden, får Lars Løkke omvendt opbakning til tankerne om SV-regering af flere af partiets folketingsmedlemmer, blandt andet finansordfører Jacob Jensen, retsordfører Preben Bang Henriksen og EU-ordfører Jan E. Jørgensen:
”Jeg synes, det er indlysende rigtigt i den situation, vi står i lige nu,” siger Jan E. Jørgensen til DR.
Han mener, at en regering hen over midten i dansk politik er nødvendig for at sikre, at yderfløjene ikke får for meget magt.
”Danmark er i en form for undtagelsestilstand, hvor vi har nogle partier ude til venstre, som stiller fuldstændig urealistiske krav, og hvor vi har nogle partier ude til højre, som også stiller fuldstændigt urealistiske og i øvrigt meget usympatiske krav,” siger han.