Kristian Jensens plan: Færre offentligt ansatte?

Det klinger dårligt på Løkkes velfærdsløfte, når finansministeren ikke vil fremlægge en økonomisk plan, men istedet henviser til det danske konvergensprogram
Foto: Pressefoto
I fredags slog finansminister Kristian Jensen fast, at Venstre ikke vil lægge en plan for økonomien frem i løbet af valgkampen.
 

”Det har vi ikke behov for. Vi er jo regering. Vores økonomiske politik kan man læse i konvergensprogrammet og andet (…) Jeg er finansminister. Vi har en økonomisk plan. Den kan alle læse. Det er indleveret i konvergensprogrammet,” sagde Kristian Jensen til mediet Policywatch.

Hvis konvergensprogrammet vitterlig er Venstres plan, så må det de facto betyde, at Venstre ikke vil komme med politiske udspil i næste valgperiode

Kristian Jensen fastholder overfor Berlingske, at Venstres økonomiske plan er ’Konvergensprogram 2019’, der blev fremlagt i Finansministeriet i april måned.
 

Plan om flere offentligt ansatte skrinlagt

Men hvad er dette konvergensprogram?

Konvergensprogrammet er Danmarks selvangivelse til EU, hvor EU kan se, at vi overholder de europæiske budgetregler. Her har Finansministeriet udarbejdet fremskrivninger af den forventede økonomiske udvikling. Fremskrivningerne er udarbejdet ud fra den nuværende politiske kurs udstukket af regeringen. Der er altså ikke indregnet nogle partiers politiske forslag.

Dermed må regeringens oprindelige plan om at øge arbejdsstyrken med yderligere 55-60.000 personer være skrinlagt

Hvis konvergensprogrammet vitterlig er Venstres plan, så må det de facto betyde, at Venstre ikke vil komme med politiske udspil i næste valgperiode, der kan påvirke den danske økonomi. Der vil altså ikke komme nogle reformer, der løfter arbejdsudbuddet. Dermed må regeringens oprindelige plan om at øge arbejdsstyrken med yderligere 55-60.000 personer være skrinlagt.

Klinger ikke af er velfærdsløfte 

Konvergensprogrammet – eller Venstres plan ifølge Kristian Jensen – indeholder en række økonomiske og arbejdsmarkedsmæssige nøgletal for Danmark.

Det klinger ikke af det velfærdsløfte, som Lars Løkke Rasmussen har udstedt

Der er bl.a. tal for den planlagte udvikling i det offentlige forbrug. Finansministeriet har på baggrund af den nuværende politik forudsat, at det offentlige forbrug skal vokse med ca. 11,25 mia. kr. Det skal holdes op imod udviklingen i det demografiske træk, som lyder på ca. 20,5 mia. kr. Forskellen i 2025 svarer dermed til, at der mangler ca. 9,25 mia. kr. til velfærd. Kort og godt betyder det, at der i Venstres plan ikke er afsat penge nok til at følge med det stigende antal børn og ældre de kommende år.

Der er altså tusindvis af offentligt ansatte til forskel på planerne

Et par andre tal, som kan hives frem fra konvergensprogrammet: I 2025 er der planlagt et fald i den offentlige beskæftigelse på ca. 8.000 personer. Det klinger ikke af det velfærdsløfte, som Lars Løkke Rasmussen har udstedt.

Hvis Lars Løkke Rasmussen skal regere på blå bloks mandater, bliver det da også svært for Lars Løkke at holde sit velfærdsløfte. Liberal Alliance har fremsat en plan om, at det offentlige forbrug skal reduceres med 0,2 pct. om året. Det kræver ifølge Finansministeriet, at den offentlige beskæftigelse falder med 29.000 fuldtidsbeskæftigede. Det svarer til ca. 35.500 personer, idet ikke alle offentligt ansatte arbejder fuld tid.

Der er altså tusindvis af offentligt ansatte til forskel på planerne fra Liberal Alliance, fra finansminister Kristian Jensen og på statsminister Lars Løkke Rasmussens meldinger.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.


placeholder

Annonce