Kritik af anonyme spørgsmål og skift toppen i Finanstilsynet ud

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
I dag starter vi med en historie om, at hele Finanstilsynets bestyrelse skal skiftes ud. Ihvertfald hvis Socialdemokratiet får lov at bestemme.
Morten Bødskov (S) vil have en helt ny bestyrelse - og gerne med folk, der ikke nødvendigvis kommer fra finanssektoren.

I Venstres bagland er der igen kritik af Christiansborg i forbindelse med regeringens sundhedsreform. Denne gang er det 19 spørgsmål til økonomi- og indenrigsministeren - om regionspolitikernes udgifter til alt fra Ipads til lønninger - der vækker undring.

Det er nemlig kommet frem, at spørgen er Venstres egen sundhedsordfører i Folketinget, Jane Heitmann.

Og den måde at sætte regionsrådene i miskredit undrer flere af Ventres egne regionspolitikere.
 

Socialdemokratiet vil skifte hele toppen i Finanstilsynet

Der trænger til at blive luftet ud i toppen hos den finansielle vagthund i Danmark, Finanstilsynet.

Det mener formanden for Folketingets erhvervsudvalg, Morten Bødskov (S), som planlægger at udskifte Finanstilsynets syv mand høje bestyrelse, hvis han får magt, som han har agt.

placeholder

“Der er behov for en ny bestyrelse i Finanstilsynet, så vi kan sikre, at der ikke bare sker et kursskifte men også en kulturændring. De nye medlemmer skal ikke nødvendigvis komme fra finanssektoren,” siger Morten Bødskov.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, ærgrer sig over, at Morten Bødskov løfter sløret for sine ønsker, mens syv partier forsøger at nå til enighed i forhandlinger om et styrket Finanstilsyn:

“Jeg synes, det er utidigt, at vi midt i forhandlingerne begynder for snurrende kameraer i pressen at diskutere navngivne personer, som dermed ved, at vi forhandler om de her ting. Det her bringer os i en kritisk situation i forhold til at få en aftale på plads,” siger han til DR Nyheder.
 

Sundhedsreform: Kritik af anonyme spørgsmål

Midt i debatten om sundhedsreformen er der blevet stillet 19 spørgsmål uden afsender til økonomi- og indenrigsministeren om alt fra rejser for regionspolitikere, lønninger, udgifter til taxakørsel og administration.

Spørgsmålene var stillet anonymt, men det kom frem, at der var tale om Venstres egen sundhedsordfører i Folketinget, Jane Heitmann.

placeholder

At spørgsmålene kommer fra deres egen partifælle får en lang række af Venstres politikere til at undre sig.

“Det er vel for at sætte regionsrådene i miskredit, men det er en mærkelig facon at gøre det på. Man kunne jo bare ringe rundt til sine partifæller i regionerne og spørge: Hvordan er kutymen hos jer i forhold til at bruge offentlige midler?,” lyder det fra gruppeformand for Venstre i Region Sjælland, Kirsten Devantier, til Jyllands-Posten.

Læs mere reaktionerne fra Venstres regionspolitikere.

Kritik af regeringens venteliste-tal

Mandag langede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ud efter Danske Regioner på baggrund af nye tal om ventelister på behandling.

Tallene viste, at der er forskel på ventetider på en række operationer alt efter, hvor i landet man er bosat.

Men mandag aften røg blev den kritik modsvaret af Socialdemokratiet, der mener, at Ellen Trane Nørby manipulerer med tallene for at vise forskelle mellem de fem regionale sundhedsvæsner.

Danske Regioner kan heller ikke genkende den kritik, som Ellen Trane Nørby rejser, og understreger, at der helt overordnet er sket et stort fald i ventetiderne.

"Rent faktisk har vi haft lidt svært ved at genfinde tallene. Det ser umiddelbart ud, som om det kun er nogle af operationerne, der er talt med. Og når vi ser på ventetider på mitsygehusvalg.dk, kan vi slet ikke se så store variationer på operationstyperne. Vi kan simpelthen ikke se, hvordan man er kommet frem til de her tal," siger Karin Friis Bach, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

Også Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er kritisk.

Hør kritikken af tallene fra regionspolitikerne på TV2 Nyhederne.

Kæmpe lønfest hos topcheferne

81,9 procent. Så meget er lønnen steget for Novo Nordisks øverste direktørpå blot to år.

Helt konkret kunne Lars Fruergaard Jørgensen i 2018 prale af en årsløn på 41,3 millioner mens forgængeren, Lars Rebien Sørensen måtte nøjes med 22,7 millioner i 2016.

De imponerende lønhop, som dog er langt fra enestående. Det viser en gennemgang af virksomhedernes regnskaber for 2018, som er foretaget af Børsen.

placeholder

De store lønsedler får Socialdemokratiets Benny Engelbrecht til at råbe vagt i gevær. Socialdemokratiet foreslår således en hårdere beskatning af millionærlønningerne:

”Vi har sådan set ikke noget imod topchefernes høje lønninger. Vi har det dog grundlæggende sådan, at vi synes, det giver god mening, hvis de højeste lønninger bidrager mere til fællesskabet,” lyder det til fra ham til Netavisen.

Se flere af de ekstravagante lønninger lige her.

 

Valgtemaer: Klima slår udlændinge

Miljø og klima er for alvor tikket ind på vælgernes radar.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her har 36 procent af vælgerne svaret, at miljø og klima er et af de tre afgørende emner, når krydset skal sættes ved det kommende folketingsvalg. Samlet topper klima og miljø nu listen sammen med sundhed og placerer sig over både udlændinge- og socialpolitik.

placeholder

Ifølge professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er det en markant udvikling.

“Målingen viser, at vælgerne tænker mere grønt end nogensinde før,” siger han og fortsætter:

”I 1980’erne var der en lille grøn bølge både politisk og blandt vælgerne, men slet ikke på den her højde. Det grønne har aldrig spillet en særlig rolle i en valgkamp, men det kan sagtens blive anderledes nu."

Læs mere om meningsmålingen på Altinget.


Patientforening frygter brugerbetaling for psykisk syge

Regeringens sundhedsreform vil flytte hver fjerde, der er syg med angst og depression fra sygehuspsykiatrien og ud til behandling hos praktiserende læger og psykologer inden 2025.

Men den opgave har de praktiserende læger langtfra kapacitet til, lyder meldingen fra en sundhedsøkonom og de praktiserende lægers forening, PLO.

Mange patienter med angst og depression vil blive henvist til psykolog, hvor der i dag er 40 procent brugerbetaling, og det kan gøre dem endnu mere syge, vurderer generalsekretær i Depressionsforeningen Kasper Tingkær.

»Hvis ikke der investeres massivt i øget adgang til behandling, risikerer vi at generere nye psykisk syge, fordi langt flere angst- og depressionsramte skal ud og stå i kø til en psykolog eller ikke har råd til behandling. Så vi kaster altså flere mennesker på gulvet, hvis det her bliver virkelighed. Det er helt hen i vejret,« siger Kasper Tingkær.

Også Knud Aarup, der er formand for de pårørendes forening Bedre Psykiatri, er bekymret over udsigten til, at flere psykisk syge selv risikerer at skulle betale for behandling:

“Brugerbetaling vil vende den tunge ende nedad, og det vil gøre vores sundhedssystem endnu mere ulige end i dag”

Læs hele artiklen om sundhedsreformens betydning for de psykisk sårbare i Danmark i Information.
 

Ny rapport: Fortsat store problemer i skat

Skats inddrivelse af gæld er stadig i markante problemer. Det viser en ny rapport fra Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen skriver sin nyeste rapport, at man betragter det med stor bekymring:

“Rigsrevisionen betragter med stor bekymring den fortsatte vækst i de offentlige restancer, fordi den store gæld medfører væsentlige tab af skatteprovenu og svækker tilliden til skatteforvaltningen,” lyder det i rapporten.

placeholder

Rapporten kommer flere år efter, at Skat indledte oprydningen efter det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, der har efterladt staten med over 116 milliarder kroner i gæld, der mangler at blive inddrevet hos borgerne.

Næstformand for Statsrevisorerne, Folketingets revisionsenhed, Klaus Frandsen (R) mener ikke at problemerne i skat er løst:  

“Min oplevelse er, at de endnu ikke har fået hænderne rundt om problemerne, når det handler om inddrivelse,” siger han til Berlingske.  

Læs mere om rapporten her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce