Annonce

Kritik af DA-forslag: Skaber fattigdom

Kontanthjælpen, fleksjobordningen, sygedagpengene og førtidspensionen skal reformeres og ydelserne skal ned, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Det forslag møder modstand fra flere sider, der mener det bare vil skabe mere fattigdom.
Sæt ydelserne ned for de fattige, de syge og de handicappede og red dansk økonomi i 2030. Det er opskriften fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, der har lanceret en stor plan, der ifølge organisationen vil øge arbejdsudbuddet frem mod 2030 med 85.000 personer.

Konkret ønsker arbejdsgiverforeningen, inspireret fra Sverige, at sænke en række sociale ydelser: Kontanthjælpen for forsørgere over 30 år skal nedsættes med lidt over 1.000 kroner om måneden, mens sygedagpengene og førtidspensionen skal nedsættes med mere end 4.000 kroner om måneden. Resultatet vil være, at de tre ydelser alle sammen ligger på det samme niveau, nemlig lige over 13.500 kroner om måneden.

Hele notatet kan læses her.

Dansk Arbejdsgiverforeningsforslag får blandt andet opbakning fra Venstre, hvor næstformand Kristian Jensen skriver:

Vi har brug for at øge gevinsten ved at komme i arbejde. Dansk Arbejdsgiverforening har lavet en glimrende analyse over...

Posted by Kristian Jensen on 7. april 2015

DA-forslag øger fattigdommen
Forslaget om at sænke ydelserne får hård kritik fra flere steder. I Arbejderbevægelses Erhvervsråd kritiserer direktør Lars Andersen blandt andet DA's sammenligning med Sverige for at være uholdbar. Fordi man i Sverige "har en række individuelle ydelser, som kommunerne kan give ved siden af de overordnede ydelser."

Lars Andersen er desuden bekymret over, at udspillet fra DA lægger op til en markant nedsættelse af førtidspensionen. Ifølge DA skal det forhindre en glidebane mod varig pension til personer, der har været væk fra arbejdsmarkedet i lang tid.

"En ting er lavere ydelser i en begrænset periode. Men her vil man ramme de mennesker, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, og som derfor permanent skal klare sig på en meget lav ydelse. DA mener fejlagtigt, at folk vælger at være arbejdsløse, fordi de synes, det er rarere," siger Lars Andersen til Ritzau.

Også LO advarer mod DA’s forslag. Formand Harald Børsting siger til Berlingske, at nogle af forslagene risikere at forarme en gruppe af danskere, som i forvejen er langt væk fra arbejdsmarkedet. I et notat fra LO skriver man blandt andet:
”En reduktion af ydelsesniveauet i Førtidspensionen til kontanthjælp vil ramme den gruppe af danskere, som er allerlængst væk fra arbejdsmarkedet, og derfor ikke kan forventes at reagere på økonomiske incitamenter. Forslaget om kontanthjælpsloft, inkl. særlig støtte og boligsikring, svarende til den 60 pct. af rene mindsteløn (85 pct. for forsørgere), vil samtidig medføre en stor – og unødvendig indkomstnedgang - for en stor del af denne gruppe og dermed yderligere øge fattigdommen.”

Opfattelsen af at forslaget vil øge fattigdommen i Danmark deles af Jann Sjursen, som er formand for Rådet for Socialt Udsatte.
”Det vil skabe usikkerhed omkring menneskers forsørgelsesgrundlag, ud over at det også vil reducere ydelserne for nogens vedkommende ganske markant,” siger han til Berlingske og fortsætter: ”Det kan være med til at skubbe især socialt udsatte borgere i den gale retning.”

Også på Christiansborg er der kritik. Hos Enhedslisten tror man for eksempel ikke på lavere ydelsers helbredende virkning.

Gad vide, om arbejdsgiverforeningen virkelig tror, at mennesker med alvorlige hjerneskader pludselig bliver raske, hvis...

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on 7. april 2015

Uenighed i regeringen
Et af de andre steder hvor Dansk Arbejdsgiverforening får opbakning er fra den radikale økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, der til TV2 News siger, at han er enig i udfordringen, nemlig at der skal flere i arbejde, men at han ikke vil sætte ydelserne ned.

Det budskab er der dog ikke fuldstændig enighed om i regeringen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt tager klar afstand for forslaget.
”Det, synes jeg, er en virkelig dårlig idé. Vi taler om førtidspensionister, der er på førtidspension, fordi de ikke kan arbejde. For dem vil man sætte ydelsen ned med 4.000 kroner,” siger hun til Ritzau.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet