Annonce

Kritik af jobundersøgelse rammer skævt

DI står selvsagt ved både metode af analyse af virksomhedernes rekrutteringsproblemer.
Hvis danske virksomheder ikke havde problemer med at rekruttere medarbejdere, kunne de oprette 45.000 flere job. Det viser en undersøgelse fra Dansk Industri (DI), og det er første gang, nogen har målt på det reelle omfang af, hvor mange flere ansatte de danske virksomheder kan bruge. Det er interessant.

Vi spørger jævnligt vores medlemmer, om de har haft forgæves rekrutteringer – det har p.t. 45 procent af virksomhederne. Men i DI’s nye undersøgelse baseret på vores virksomhedspanel får vi altså også tal for, hvor mange medarbejdere virksomhederne kan bruge, hvis der ikke var mangel på arbejdskraft.

Men det falder åbenbart nogle for brystet. I hvert fald har Pio de seneste dage bragt artikler med fagforeninger og en udvalgt eksperts kritik af DI’s analyse.

DI burde ifølge Kresten Roland Johansen nøjes med at måle, hvor mange job virksomhederne forgæves har slået op. Men det har vi gjort talrige gange. Målet med denne analyse her har netop været også at indfange situationen, når virksomhederne eksempelvis helt opgiver at søge.

Hvis man som virksomhed allerede har søgt forgæves efter én elektriker, er der ikke meget mening i at slå fire yderligere elektrikerjob op, selv om man reelt kunne bruge dem. Så vi går glip af nogle job og vækstmuligheder, som hidtil ikke har været belyst. Derfor denne undersøgelse.

Trods kritikken står vi selvsagt ved metoden og analysens konklusioner

Og trods kritikken står vi selvsagt ved metoden og analysens konklusioner. Vi har i denne omgang ikke spurgt, om virksomhederne har slået jobbene op. Og det har vi heller ikke på noget tidspunkt hævdet at have gjort.

Vi står også ved, at vi spørger ”Hvor mange flere medarbejdere kunne være ansat på din virksomhed, hvis der ikke var mangel på medarbejdere?”  Her har virksomhederne selvsagt også haft mulighed for at svare, at de ikke mangler medarbejdere, og det er der faktisk mange, der har gjort. Svarene viser altså både, at nogle virksomheder mangler medarbejdere, og at andre ikke gør det.

Flere i job gør det sværere at rekruttere

Det mest mærkværdige er, at nogle i 3F og LO så hårdnakket forsøger at benægte virkeligheden. Der er kommet over 200.000 flere mennesker i job på fem år, flere er i job i dag end nogensinde før, og ledigheden har kun været lavere i en kort periode lige op til finanskrisen.

Derfor er det ikke overraskende, at mange virksomheder i dag har svært ved at rekruttere. Det er den reelle udfordring for både lønmodtagere og arbejdsgivere, fordi manglen på medarbejdere fører til, at vi går glip af vækst og arbejdspladser i Danmark.

Derfor vil vi i DI gerne gøre endnu mere for at få flere danskere i job – og for at tiltrække lidt flere dygtige udlændinge, som kan arbejde på helt samme løn- og ansættelsesvilkår som deres danske kolleger.

Steen Nielsen er underdirektør i DI - Dansk Industri

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Underdirektør DI 


Flere artikler om emnet