Mørklægningen er sket i forbindelse med en anmodning om aktindsigt fra Netavisen Pio. Styrelsen har givet aktindsigt i 18 danske virksomheder, der har fået tilladelse til at bistå et eller flere datterselskaber i Rusland - trods EU’s 14. sanktionspakke.
Derimod har styrelsen nægtet at oplyse navnene på yderligere fem danske virksomheder og en privatperson, som har fået tilladelse til at bistå datterselskaber i Rusland, til Netavisen Pio.
Den afgørelse har Netavisen Pio anket til Erhvervsministeriet, som sidste uge stadfæstede styrelsens delvise mørklægning.
Dén mørklægning kritiserer Jarl Cordua:
ministeren bør forholde sig til, om fortsat hemmelighedskræmmeri er rimelig her
“Jeg er meget overrasket over den fortsatte mørklægning. Det her hemmeligsskræmmeri er for dårligt. Hvis danske virksomheder vil opretholde kommercielle aktiviteter i Rusland - trods Ruslands overfald på Ukraine, og trods EU’s officielle sanktionspolitik, så må virksomhederne stå ved det. Også over for den danske offentlighed. Det her er alvor. Ukraine kæmper også for vores frihed,” udtalte Cordua, der appellerede til erhvervsminister Morten Bødskov (S) om at komme på banen:
“Det undrer mig, at ministeriet når frem til den afgørelse. Man bør vist genbesøge de regler, de her baserer sig på. Og ministeren bør forholde sig til, om fortsat hemmelighedskræmmeri er rimelig her.”
På den baggrund har Netavisen Pio mandag via sms spurgt Morten Bødskov, om han - på baggrund af kritikken - “vil foranledige, at Netavisen Pio får fuld aktindsigt i hvilke danske firmaer, der, trods EU's 14. sanktionspakke, har fået tilladelse til at bistå et/flere datterselskaber i Rusland?”
Bødskov har ikke inden for den fastsatte tidsfrist kommenteret spørgsmålet.
en offentliggørelse af navnene i den konkrete sag vil kunne føre til væsentlig økonomisk skade for virksomhederne
Erhvervsministeriet begrunder deres stadfæstelse af det delvise afslag på aktindsigt i firmanavne med, at ministeriet “finder det sandsynliggjort, at en offentliggørelse af navnene i den konkrete sag vil kunne føre til væsentlig økonomisk skade for virksomhederne.”
Jarl Cordua understreger over for Netavisen Pio, at han udtaler sig om sagen som privatperson - ikke som medlem af bestyrelsen i Den Danske Ukraine Komité.
Formanden for Den Danske Ukraine Komite er tidligere formand for Venstre, tidligere vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen. Andre medlemmer af komiteen er tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og tidligere justitsminister Søren Pind (V).
18 danske virksomheder, som har fået særlig tilladelse af Erhvervsstyrelsen til at bistå et eller flere datterselskaber i Rusland, har ikke bedt Erhvervsstyrelsen om at hemmeligholde deres firmanavne over for offentligheden. Af samme grund har styrelsen givet Netavisen Pio aktindsigt i disse 18 firmanavne. Listen over danske virksomheder med aktive datterselskaber i Rusland ser således ud (Hertil skal så lægges yderligere fem firmaer og en privatperson, hvis identitet altså fortsat hemmeligholdes): Ida Vang A/S AgroSkandia Holding A/S Coloplast A/S Mars Danmark A/S Janssen-Cilag A/S og Johnson & Johnson H. Lundbeck A/S Takeda Pharma A/S Ecco Sko A/S Chr. Hansen A/S Novo Nordisk Alcon Nordic Leo Pharma Swedisk Orphan Biovitrum Lego System Unomedical FLSchmidt Radiometer MEdical Ambu Bemærk at Netavisen Pio har fået aktindsigt pr. 18. september. Siden hen kan flere danske virksomheder have fået særlig tilladelse til at bistå et eller flere datterselskaber i Rusland. For eksempel med juridisk assistance eller IT-support. Kilde: Erhvervsstyrelsen18 danske firmaer står ved aktivitet i Rusland
Erhvervsstyrelsen advarer danske virksomheder, som blandt andet vil søge om tilladelse til at bistå et eller flere datterselskaber i Rusland, om, at virksomhedernes oplysninger kan blive givet videre af styrelsen, fordi nogen - eksempelvis pressen - søger om aktindsigt i virksomhedens eksporttilladelse:
"Vær opmærksom på, at de oplysninger, som Erhvervsstyrelsen modtager fra virksomheder, kan blive videregivet til tredjemand, fx efter anmodning fra pressen. Derfor bør virksomheder være bevidst om, hvad de oplyser til styrelsen," hedder det blandt andet i styrelsens advarsel til virksomhederne.
Kommentarer
En dag håber jeg, at der er nogen, der vil belære mig om, hvordan det "styrker russisk økonomi" at danske virksomheder opererer i Rusland. Alt andet lige er disse virksomheder i Rusland for at tjene penge. Penge, som de formodentlig trækker ud af Rusland og udbetaler til deres aktionærer her i Danmark. Så hvordan kan det skade Rusland, at disse penge, hvis Cordua får magt, som han har agt, fremover forbliver i Rusland, hvor de vil blive geninvesteret i den russiske økonomi? Carlsberg tjente styrtende med penge i Rusland. I dag er det en eller flere russere, i samarbejde med den russiske stat, som tjener og disponerer over de penge, som førhen blev kontrolleret fra ydre Vesterbro i København. Så vidt jeg kan se er det en reel styrkelse af den russiske økonomi.
Vore politikere og meningsdannere har tydeligvis ikke gennemtænkt deres politik.
Jo, Niels Duus, vores politikere og deres meningsdanner-venner HAR gennemtænkt deres politik, for i den sidste ende er kapitalen jo uden fædreland, og "moralen" tilsvarende dobbelt.
Det faktum, at Elleman-Jensen den Yngre sidder som formand for Den Danske Ukraine-kommité, samtidig med, at han nu er vicedirektør i Dansk Erhverv, giver ham og hans nye industrivenner, en smudsig tilgang til de eventuelle restriktioner som måtte pålægges danske virksomheder i Rusland.
Ligesom han og vennerne, naturligvis har gode relationer i Erhvervstyrelsen, som tilmed - på bedste Putin-vis - åbenlyst advarer danske virksomheder imod, at oplyse for meget til samme styrelse, fordi vi jo i Danmark desværre stadig har en smule ret til aktindsigt.
Sumpen på allerøverste hylde, har grundigt gennemtænkt hele deres økonomiske sikkerhed, og slipper naturligvis helt uskadt igennem, både "den offentlige mening", og "restriktionernes" effekt på deres gigantiske formuer.
I gamle dage opererede man med et begreb som kaldtes "værnemagere".
Det er vist relevant igen!
https://eksportkontrol.erhvervsstyrelsen.dk/dine-oplysninger-kan-videreg...
Morten Bødskov under ukyndig vejledning af sin nye departementschef Jens Brøchner, som vi heldigvis slap af med i Skatteministeriet, har endnu engang vist, at han tilhører den gamle gænge af karrieresocialdemokrater, som ikke længere opfatter sig som befolkningens tjenere. Det er umiddelbart lidt svært at forstå, at Mette Frederiksen på den ene side er en super solid støtte til Ukraine, hvilket er rigtigt godt, og man så på den anden side kan have en fuldtonet blind vinkel i forhold til at håndhæve helt rimelige gennemsigtighedskrav til den del af dansk erhvervsliv, som stadig ønsker at være til stede og tjene penge i Rusland. Holdninger forpligter, - og helt hele vejen rundt, for ellers er det jo bare tynd dobbeltmoral...
Enig - moral er godt - dobbeltmoral er dobbelt så godt...:(