Kritik af ny rapport: Vismænd glemmer de nedslidte

I ny rapport roser vismænd efterlønsreformen for at være årsagen til at arbejdsstyrken er blevet større. Men sådan hænger det ikke sammen, mener ekspert.
En del af forklaringen på at arbejdsstyrken er vokset markant er, at der er blevet færre efterlønsmodtagere.

Det konkluderer Det Økonomiske Råds formandsskab i sin seneste  rapport om dansk økonomi. Men den konklusion møder kritik fra flere sider, skriver Fagbladet 3F.

Efterlønsalderen er opjusteret fra 60 år siden 2014. 1. juli i år stiger den til 63 år. Og det har fået beskæftigelsen blandt seniorer til at stige, mener vismændene.

Men professor ved Aalborg Universitet (AAU), Per H. Jensen mener vismændene tager fejl:

”Beskæftigelsen blandt seniorer er steget kontinuerligt siden år 2000, færre og færre er gået på efterløn, selvom de kunne. Det hænger sammen med, at uddannelsesniveauet blandt seniorerne er steget, og at en mindre del har hårdt fysisk arbejde,” siger han til Fagbladet 3F.

3F: Nedslidte kommer i klemme

Formanden for fagforbundet 3F, Per Christensen, mener, at vismændene samtidig overser problemet med nedslidte:

De mangler mulighed for at komme ud af arbejdslivet på en værdig måde

”De (Nedslidte, red.) mangler mulighed for at komme ud af arbejdslivet på en værdig måde, og de kommer i klemme mellem de store forringelser af efterlønnen og de forhøjelser af pensionsalderen, som vi ser i disse år,” siger han til Fagbladet 3F.

Det er ikke sikkert, at den stadigt stigende pensionsalder vil få den forventede effekt, mener vismændene. For seniorer kan være ramt af sygdom, og nogle vil trække sig tilbage for egne penge.

Den pointe er professor Per H. Jensen til gengæld enig i. For pensionsladeren i Danmark vil således være på 71,5 år i 2050 – mens den reelle tilbagetrækningsalder forventes at blive markant lavere, nemlig 67,4 år.

Vismand: Pas på med konklusionerne ud fra analyse

Overvismand Michael Svarer, bekræfter over for Fagbladet 3F, at vismændenes analyse ikke kan bruges til at konkludere, at tilbagetrækningsreformerne entydigt har været en succes:

Derfor kan man heller ikke bruge vores analyse til at sige, at tilbagetrækningsreformerne entydigt har været en succes

”Jeg er helt enig i, at vil man evaluere tilbagetrækningsreformerne, så vil det være hensigtsmæssigt at se på dem, der eksempelvis er overgået til andre ydelser. Derfor kan man heller ikke bruge vores analyse til at sige, at tilbagetrækningsreformerne entydigt har været en succes."

Opdateret 30.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce