Kritik af sen evakuering: Ministre indkaldes til samråd

Støttepartier kræver undersøgelse af hvorfor evakueringen fra Kabul startede sent
Regeringens tre støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - bebuder, at det de betegner som en for langsom evakuering ud af Kabul får et politisk efterspil.

De Radikale indkalder - som det første - nu udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) til samråd.

Her vil partiet søge at få opklaret, hvorfor evalueringerne “kom for langsomt i gang”.

vi kommer til at undersøge til bunds, hvorfor der skulle gå så lang tid

Det siger De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, til Netavisen Pio: 

“Vi synes jo, at regeringen kom for langsomt i gang. Og vi kommer til at undersøge til bunds, hvorfor der skulle gå så lang tid, når der nu var så stor usikkerhed omkring situationen i Afghanistan, og så mange der tilsyneladende gjorde regeringen opmærksomme på det.”

Radikale ønsker undersøgelse

De Radikale vil holde regeringen fast på, at der fortsat skal ydes en indsats for at hjælpe dem, der ikke nåede at blive evakueret:

Vi synes både udenrigstjenesten og forsvarets medarbejdere har gjort en fantastisk indsats

“Vi er glade for den indsats, der så blev ydet, da den endelig gik i gang. Vi synes både udenrigstjenesten og forsvarets medarbejdere har gjort en fantastisk indsats,” siger Martin Lidegaard og fortsætter:

“Nu er den så slut, altså evakueringen fra Kabul, og tilbage sidder stadig nogle folk. Derfor kommer vi også til at holde regeringen fast på, at man ikke stopper her, men prøver at finde muligheder for, hvordan vi kan hjælpe dem, der er tilbage. Det tror jeg også regeringen vil, men det kommer vi alt fald til at holde dem fast på.”

De Radikale ønsker også “en eller anden form for undersøgelse” af forløbet:

“Vi indkalder nu til et samråd. Som det første. Vi starter med det parlamentariske, men der ligger selvfølgelig også dét i det, at vi skal have en eller anden form for undersøgelse.”

SF: Grundig evaluering

SF’s forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, skriver i en mail til Netavisen Pio, at en evakuering burde være sat i gang langt tidligere:

”De hjerteskærende billeder vi har set fra Kabuls lufthavn de seneste uger kunne måske have været undgået, hvis vi langt tidligere havde reageret. Allerede tidligt på sommeren tydede alt på, at Taleban ville tilbageerobre det meste af Afghanistan.

Det var kun et spørgsmål om tid. I den situationen burde man jo – med eller uden kendskab til de afghanske sikkerhedsstyrkers egentlige kampånd – have forberedt en evakuering.”

Vil have processen klarlagt

SF’s forsvarsordfører ønsker klarlagt, “hvor i processen det gik galt”: 

Vi bliver nødt til at finde ud af, hvor i processen det gik galt

”Vi bliver nødt til at finde ud af, hvor i processen det gik galt, så vi fremadrettet kan sikre langt bedre efterretninger. Hvis vi som politikere skal kunne træffe beslutninger, er det helt centralt, at vi gør det på baggrund af de bedst mulige oplysninger.

Det er for eksempel dybt problematisk, at man langt inde i processen har nægtet Al Qaedas åbenlyse tilstedeværelse i Afghanistan. Eller at man ikke har villet forholde sig til med hvilken styrke Islamisk Stat har opereret i områderne.” 

Hvordan kunne efterretningerne være så mangelfulde

Anne Valentina Berthelsen og SF kræver på den baggrund en grundig evaluering af, hvad der er foregået:

Hvordan kunne efterretningerne være så mangelfulde

”Derfor har SF også hele tiden ment, at vi så snart evakueringerne er afsluttet, skal have en grundig evaluering af, hvad der er foregået. Hvordan kunne efterretningerne være så mangelfulde, at det var åbenlyst for de fleste? 

Man har i alt for høj grad støttet sig op af  amerikanske efterretninger, mens man ikke har talt tæt nok sammen med eksempelvis franskmændene, der jo begyndte at evakuere langt tidligere.” 

EL kræver undersøgelse

Det var torsdag ikke muligt for Netavisen Pio at få en kommentar fra Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, men hun og Enhedslisten har i ugevis kritiseret regeringen for at være for tilbageholdende med at iværksætte evakueringen fra Afghanistan.

Partiet fastholder kravet om en undersøgelse af regeringen:

“Det er klart, at i sidste ende er det regeringens ansvar, og derfor skal vi også have det undersøgt,” sagde udenrigsordfører Eva Flyvholm til Politiken onsdag.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, har tidligere erklæret sig åben over for en evaluering af evakuerings-forløbet.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi skulle aldrig have været dernede.
Og de skulle aldrig have været her.
Hold kæft, hvor er vi dumme.
De kommende danske generationer vil forbande os.

Krigen i Afghanistan var en katastrofal fejltagelse fra starten. Det var vestens lederes behov for at bruge vores militære isenkram og vise at vi var uovervindelige der drev krigen frem. Afghanske modstandere af Taliban bad fra starten om at vesten blandede sig uden om og der var minimal opbakning til krigen fra borgerne i de vestlige lande. Læs den glimrende gennemgang af hele forløbet med citater fra den danske udredning : https://solidaritet.dk/afghanistan-den-gode-krig-der-aldrig-var/

Vi er simpelthen for dumme. Om 50 år har danskerne ikke noget eget land mere.

Vi bruger snart flere penge på diverse kommissioner og advokatunderstøttelser end det koste at have folketinget kørende, hvornår kan politikererne og deres rådgivere selv finde ud af hvad der foregår, eller er det kun et udtryk for at skabe mistro til hinanden.

Du har helt ret Tage Andersen. Med alle de samråd og kalkunjagte destabiliserer politikerne demokratiet. Og nu er støttepartierne endda også på banen, velsagtens fordi de føler, at de vinder ved på den måde at synliggøre sig selv. Det gør de ikke.
Foresvæver det dem aldrig, at det en dag kommer frem i lyset, hvor meget og hvordan USA også styrede den procedure?

Læser i avisen omkring det lille spædbarn som blev efter ladt til sin bedstemor i lufthavnen i Kabul,så pludselig har bedstemor og bedstefar fået lov at komme til Danmark med den lille,er det isenesat så de også kunne komme tilDanmark de har vist ikke hjulpet Danskerne eller hvad.

Så må vi da håbe at alle de bagkloge accepterer den rettidige omhu regeringen viste, ved at stoppe evakueringen dagen før terror-angrebene begyndte.
Men DET forbigår de nok i tavshed.

Udenrigsministeriet har det sidste år frarådet alle rejser til Afghanistan som ikke var absolut nødvendig og så sent som den 5. august 2021 opfordret alle danskere til at forlade Afghanistan. Alligevel var der nogle Afghanere, med Dansk statsborgerskab eller opholdstilladelse, som rejste derned efter den 5. august og nu ønsker de at den Danske stat hjælper dem med at vende tilbage til Danmark. De må da om nogen havde kendt til hvordan forholdene var i Afghanistan og Kabul og i hvor stort omfang Taliban allerede havde erobret flere områder i Afghanistan. Det kan ikke være Danmarks problem at de ikke er blevet evakueret sammen med de sidste Danske soldater og personale fra den Danske Ambassade.

Annonce