Annonce

Kritik af skoletilbud til udsatte børn er haglet ned. Nu vil politikere rette op

Ny aftale skal sikre, at alle børn får en ordentlig skolegang.

I årevis er undervisningskvaliteten på landets undervisningstilbud på anbringelsessteder og i dagbehandlingstilbud, de såkaldte interne skoler, blevet mødt med massiv kritik.

Blandt andet har Folketingets Ombudsmand kritiseret undervisningen på de interne skoler i en rapport fra juni 2020.  

Men det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny aftale.

”Alle børn har krav på ordentlig uddannelse – også selvom de har haft en bumlet start på livet. Men som det er i dag, får børn og unge på anbringelsessteder og dagbehandlingstilbud desværre ikke altid undervisning af den fornødne kvalitet.” 

Sådan lyder det fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som onsdag indgik en aftale, der skal sikre at udsatte børn får den skolegang, de har krav på.

Partier vil styrke kvaliteten 

Partierne vil placere et større ansvar på kommunernes skuldre, som skal sørge for, at børn på dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder får den undervisning, de har krav på.

Det betyder, at både offentlige og private tilbud skal indgå en kvalitetsaftale med kommunen.

Alle børn og unge har ret til en god og tryg opvækst

Kvalitetssikringen kommer blandt andet til at indbefatte specialundervisningstilbud på interne skoler, som er de undervisningstilbud, der udbydes på anbringelsessteder og dagbehandlingstilbud.

Skærpet tilsyn 

Partierne er blandt andet blevet enige om at skærpe tilsynet med skolerne, samt styrke den individuelle vurdering af eleverne på de interne skoler.

Samtidig skal kvaliteten af undervisningen også forbedres, så den motiverer eleverne på skolerne.

Venstre byder aftalen varmt velkommen, som blandt andet skal sikre at alle børn og unge får en bedre skolegang: 

“Venstre bakker op om aftalen, som skal sikre en bedre skolegang for anbragte børn. Alle børn og unge har ret til en god og tryg opvækst – og de skal støttes i også fagligt at tage en uddannelse og nå deres måL for livet,” siger Ellen Trane Nørby (V).

Aftalen er indgået med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

FAKTA

Hvad er interne skoler?

Interne skoler er undervisningstilbud på anbringelsessteder og i dagbehandlingstilbud.

Skolerne har til formål at sikre, at børn og unge, der bliver anbragt på et anbringelsessted eller henvist til et dagbehandlingstilbud får en undervisning, der lever op til kravene i folkeskoleloven og som giver grundlag for videre uddannelse.

Undervisning på interne skoler er specialundervisning, hvilket betyder, at det kun er udsatte børn og unge med specialundervisningsbehov, der kan henvises til undervisning på en intern skole.

I skoleåret 2019/2020 gik cirka 3.300 elever i interne skoler.

Kilde: Undervisningsministeriet

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet