Annonce

Kritik af staten i sag om social dumping og regeringens netværk kortlagt

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.

 

 

Velkommen til mandagens udgave af vores lille nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder fra ind- og udland.


Hvem kender hvem i regeringen

Netmediet Altinget har kortlagt alle regeringens interne relationer.

"På tværs af partiet i dag og tilbage i tid fra de tidligste dage i DSU. Fra samarbejdsrelationer, der ligger år tilbage, til ansættelsesforhold i dag – alliancer, parløb, venskaber (og ægteskaber) på kryds og tværs."

Det viser sig, at rigtigt mange af regeringens medlemmer og deres særlige rådgivere kender hinanden på kryds og tværs.

Læs hele analysen her.

 

Statsrevisorer kritiserer staten: Glemmer lovpligtigt værn mod social dumping

Den danske stat er for slap til at overholde loven og bekæmpe social dumping, når de hyrer private firmaer for milliarder af skattekroner.

Sådan lyder kritikken nu fra de såkaldte Statsrevisorer - statens egen vagthund, skriver Fagbladet 3F.

I en ny rapport fremgår det, at de danske ministerier og styrelser alt for ofte glemmer at indføre såkaldte arbejdsklausuler i deres kontrakter, når de hyrer private selskaber.

Samtidig kontrollerer staten ofte slet ikke, om firmaerne snyder med klausulerne.

Hele 78 procent af ministerierne og styrelserne undlader at kontrollere for, om arbejdsklausulerne bliver overholdt.

Statsrevisorerne kalder det “meget utilfredsstillende", at staten undlader lovpligtige klausuler mod social dumping i sine kontrakter og glemmer kontrollen.

Læs hele historien her.

 

Første lægemiddel søgt godkendt til behandling af Covid-19 i EU

For første gang har EU's lægemiddelagentur, EMA, fået en ansøgning om godkendelse af et middel til at behandle Covid-19, der er sygdommen, man kan få ved smitte med coronavirus.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Der er tale om lægemidlet Remdesivir, som blandt andet har været testet på patienter i Danmark. Lægemiddelstyrelsen har allerede gjort det lettere for danske hospitalsafdelinger at søge om at bruge midlet.

Det betyder, at læger kan søge om tilladelse til at bruge Remdesivir for hele afdelingen i stedet for til hver enkelt patient.

Hvis EMA vurderer, at fordelene ved at bruge Remdesivir mod Covid-19 er større end bivirkningerne, vil agenturet anbefale, at EU-Kommissionen giver en hastetilladelse til, at lægemidlet kan sælges i alle EU-lande.

Læs hele historien her.

 

Tidligere Bush-mand stemmer på Biden

 I USA oplyser tidligere udenrigsminister Colin Powell nu, at han vil stemme på demokraternes præsidentkandidat Joe Biden ved det kommende præsidentvalg. Og altså ikke partifællen og republikaneren præsident Donald Trump.

”Jeg kan helt ikke på nogen måde støtte præsident Trump i år,” siger Colin Powell i et interview med TV-stationen CNN.

Ifølge Colin Powell gjorde det samme sig gældende for fire år siden, hvor han heller ikke kunne få sig selv til at sætte krydset ved Donald Trump, på trods af han var udenrigsminister under republikaneren George W. Bush.

Efterfølgende har Donald Trump kritiseret Colin Powells beslutninger som udenrigsminister.

”Colin Powell, en virkeligt lig som var meget ansvarlig for at føre os ind i de katastrofale krige i Mellemøsten, har lige erklæret, at han vil stemme for et andet lig, Søvnige Joe Biden,” skriver Donald Trump på Twitter

placeholder


Også den tidligere amerikanske præsident George W. Bush og den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney, der i dag er senator for delstaten Utah har sagt, at de ikke støtter Trump - men de vil ikke gå så langt som at de åbent vil erklære deres støtte til Biden.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet