Der er tirsdag blevet aftalt en hjælpepakke på knap 150 millioner kroner til højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet, og så er man blevet enige om en løsning for kunstnere, hvis indtjening er ramt af nedlukningen.
”Højskolerne, aftenskolerne, foreningerne og Folkeuniversitet har lidt store økonomiske tab som følge af nedlukningen. Nu er der hjælp på vej med en kompensationsordning på 141 millioner kroner.
Samtidigt opfordrer aftaleparterne kommunerne til at udbetale de tilskud, som blev lovet foreninger og aftenskoler inden corona-krisen,” siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.
Kulturministeren har desuden iværksat to nye tiltag, der skal hjælpe danske medier, som lider under manglende annonceindtægter under corona-krisen.
Pengene falder formentlig på et meget tørt sted, for højskolerne af pressede af manglen på elever. Ifølge Politiken er 12 højskoler tæt på at dreje nøglen om, og Brandbjerg Højskole nord for Vejle har på forhånd sagt, at de ville lukke, hvis ikke der kom økonomisk hjælp senest i dag.
Om hjælp til kunstnerne siger kulturministeren:
”Jeg er sammen med folketingets partier enige om en god løsning, som kan hjælpe de kunstnere og projekter, der har modtaget støtte fra Statens Kunstfond.
De beholder deres tilskud, selvom deres projekter ikke kan føres ud i livet,” siger hun i en pressemeddelelse, hvor hun udtrykker håb om, at man i samme kreds ”kan forhandle flere løsninger på plads snart”.
Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og ”det grønne politiske kontorfællesskab” – udbryderne fra Alternativet.
Det betyder også, at hverken Liberal Alliance, Nye Borgerlige eller Simon Emil Ammitzbøll-Billes parti Fremad er med.
Om aftalen for kunstnere siger Venstres kulturordfører Britt Bager:
”Vi har fundet en nem og ubureaukratisk løsning for kunstnerne, der får midler fra Statens Kunstfond, det er der akut brug for. For Venstre er det vigtigt, at der også er et levedygtigt kulturliv på den anden side af krisen, det er den her aftale med til at sikre.”
Det er en investering i, at vi stadig har et aktivt kulturliv på den anden side af krisen.
Om samme aftale siger Zenia Stampe (Rad. V.):
”Det er en akut håndsrækning til vores kunstnere, som ellers står helt uden indtægter. Og det er en investering i, at vi stadig har et aktivt kulturliv på den anden side af krisen.”
Om højskoleaftalen siger en tilfreds konservativ kulturordfører Mai Mercado:
”Konservative er glade for den brede politiske opbakning til vores forslag om at 90 procent af den tabte deltagerbetaling kompenseres for folkeoplysningen. Folkeoplysningen er kendetegnet ved mange små foreninger, der ikke må oparbejde en større egenkapital og dermed står med en meget lav likviditet og er ekstra sårbare."
Hun glæder sig også over, at grænserne for fælles fysisk undervisning fjernes, så mere bliver online imens der er forsamlingsforbud.
Samtidig er vi stadig bekymrede for konsekvenserne for dem på længere sigt.
SF’s kulturordfører Anne Brændemose er også tilfreds med aftalen, men hun er fortsat bekymret for højskolerne på længere sigt.
”Fremtiden har været meget usikker for dem, og derfor er det vigtigt, at der er skabt sikkerhed om deres tilskud og sørget for at de kan blive kompenseret for deres tabte deltagerbetaling. Samtidig er vi stadig bekymrede for konsekvenserne for dem på længere sigt. Derfor er det vigtigt, at vi mødes igen i maj og får lavet nye løsninger,” siger hun.
Aftalerne er faldet på plads, på trods af at flere politikere mandag var ude med et ønske om, at man flyttede forhandlingerne fra Kulturministeriet til enten Erhvervsministeriet eller Finansministeriet.
Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen
De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, De Konservative, SF samt Uffe Elbæk undsagde Joy Mogensen som leder af forhandlingerne.
”Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen,” sagde kulturordfører Zenia Stampe (R) mandag til Berlingske og konstaterede at kulturministeren hverken havde ”overblik, løsninger eller penge”.
Venstres kulturordfører Britt Bager (S) sagde, at det var tydeligt, at ministeren ikke har noget mandat eller noget overblik over, hvor de akutte behov er.
Forhandlingerne er dog fortsat og i dag er der så landet de første aftaler.
Udfordringerne er dog langt fra forbi for Joy Mogensen. Store dele af kulturlivet skriger stadig på hjælp – f.eks. museer og teatre.
Ifølge TV2, erkender kulturministeren, at der er en del at tage fat på, og hun nævner også festivalerne som eksempel.
Men når der ikke er sket meget før nu, hænger det ifølge kulturministeren sammen med, at det tager tid at danne sig et overblik over problemerne, fordi "kulturen ikke kan puttes ned i et regneark".
Joy Mogensen siger, at hun forventer at få flere aftaler på plads før påske.