Kritiske aktionærer til Danske Bank: Drop milliardudbytter under Corona-krisen

Danske Bank planlægger at udbetale 7,5 milliarder kroner til sine aktionærer i udbytte på baggrund af 2019-regnskabet. Det bør banken droppe mener SF og EL
Tirsdag afholder Danske Bank generalforsamling. Her planlægger banken at betale udbytter til aktionærerne for omkring 7,5 milliarder kroner.

Det sker få dage efter, at regeringen har lanceret en omfattende hjælpepakke til bankerne i forbindelse med corona-krisen. Foreningen Kritiske Aktionærer opfordrer til, at generalforsamlingen undlader at udbetale de planlagte udbytter.

Foreningen vil bede Danske Banks bestyrelse forholde sig til opfordringen under generalforsamlingen tirsdag:

“I Kritiske Aktionærer opfordrer vi til,  at generalforsamlingen undlader at udbetale det foreslåede udbytte på 7,5 milliarder kr.,” udtaler formanden for Kritiske Aktionærer, Frank Aaen, ifølge en pressemeddelelse.

Hvis banken undlader at udbetale udbytte, vil den bedre være i stand til at hjælpe virksomheder og privatkunder

“Ved at beholde udbyttet i kassen kan banken styrke sin evne til at modvirke konsekvenserne af økonomiske problemer – og mindske risikoen for at banken igen skal bede staten om hjælp, som det skete efter 2008-krisen,” udtaler Frank Aaen, som fortsætter:

“Hvis banken undlader at udbetale udbytte, vil den bedre være i stand til at hjælpe virksomheder og privatkunder, der rammes af konsekvenser af corona. Vi har med glæde set, at banken er indstillet på at yde denne hjælp. Hvis man mener dette alvorligt, bør man starte med at droppe udbytter, indtil der er kommet mere sikkerhed om krisens omfang.”

SF: Samfundssind må også gælde bankerne

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, og SF’s finanspolitiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er helt på linje.

Men samfundssind gælder også her - det er ikke tid til milliardudbytter til aktionærerne

“Lånemuligheder, garantiordninger og anden økonomisk hjælp til erhvervslivet bliver frigivet i disse dage. Som det skal være. Men samfundssind gælder også her - det er ikke tid til milliardudbytter til aktionærerne, samtidig med massiv hjælp fra skatteyderne,” skriver Lisbeth Bech Poulsen således på twitter

placeholder

 

Rune Lund spørger på Twitter, hvorfor regeringen ikke har sikret sig, at “bankerne stopper med at betale udbytter, når de får en milliardgaranti og ret til at bruge den kontracykliske kapitalbuffer.”

placeholder

 

Krav til bankpakkerne under finanskrisen: Nul udbytte

Rune Lund henviser til, at der i forbindelse med bankpakkerne under finanskrisen rent faktisk blev stillet krav om, at banker, der valgte at deltage i en bankpakke, ikke måtte betale udbytte.

Enhedslisten, SF og Kritiske Aktionærer får angiveligt støtte fra uventet kant, nemlig Nationalbanken, der i en pressemeddelelse torsdag om frigivelsen af den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer skriver:

“Det er vigtigt, at institutterne bruger det ekstra handlerum til at udbygge deres udlånskapacitet og ikke til at udbetale udbytter eller tilbagekøb af egne aktier.”

Torsdag sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han har tillid til finanssektoren, men også at han vil følge udviklingen tæt:

Men selvfølgelig kommer vi til at følge det nøje fra regeringens side

“Jeg oplever en finansiel sektor, som er sig sit ansvar bevidst. Men selvfølgelig kommer vi til at følge det nøje fra regeringens side, men jeg har ikke grund til at tro, at der er brug for særlige tiltag i den sammenhæng,” sagde ministeren, ifølge Ritzau.

S: OK med udbytte for regnskabsåret 2019

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, siger til Netavisen Pio, at Danske Bank er i sin gode ret til at udbetale udbytte på baggrund af 2019-regnskabet:

2019 har jo kørt i sit eget økonomiske verdensbillede

“2019 har jo kørt i sit eget økonomiske verdensbillede. Nu står vi pludselig i et helt andet verdensbillede, og her skal vi bestemt være opmærksomme på, om der er nogen, der beriger sig på fællesskabets vegne på urimelig vis."

Nationalbanken ønsker ikke at uddybe sin pressemeddelelse fra torsdag over for Netavisen Pio.

Danske Bank har mandag aften aflyst generalforsamlingen tirsdag. Generalforsamlingen er aflyst på ubestemt tid, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danske Bank..

Netavisen Pio afventer fortsat svar fra Danske Bank på opfordringen om at sløjfe den planlagte udbyttebetaling til aktionærerne på 7,5 milliarder kroner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Til Gert Hovald (Facebook) Du kan med garanti få et etårige lån med en meget lille rente og til næste år får du jo nok det dobbelt udbytte

Annonce