Kulturliv kræver penge og plan for genåbning

”En plan, som sikrer, at kulturen stadig kan gøre sit for samfundet,” skriver en række danske kulturinstitutioner i åbent brev til regeringen.
Foto: Pressebillede - Det Kongelige Teater: Camilla Winther
 

Mere end 500 kulturinstitutioner i Danmark efterlyser i et åbent brev til statsministeren onsdag en langsigtet plan for åbningen af blandt andet museer, biblioteker, koncerthuse og teatre.

“En plan, som sikrer, at kulturen stadig kan gøre sit for samfundet. For vores demokratiske dannelse og de værdier og den kulturarv, der binder os sammen – nationalt og lokalt,” skriver de i brevet.

Brevet er underskrevet af Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert og Kulturhuse, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Organisationen Danske Museer og Danmarks Biblioteksforening.

De repræsenterer tilsammen mere end 500 kulturinstitutioner i Danmark.

Savn hos befolkningen

De mener, at der er stort behov for en håndsrækning til Danmarks kulturliv på grund af efterspørgslen på kultur blandt danskerne:

“Under coronanedlukningen har borgerne oplevet, hvor meget de savner museerne, koncerterne, bibliotekerne og teatrene. De store følelser og de nære, lokale fællesskaber. Et rigt og mangfoldigt kunst- og kulturliv,” står der i brevet.

“Derfor har vi brug for en plan, så vi kan forberede os på, at vores millioner af publikummer kan vende trygt tilbage til den kultur, de længes efter.”

Økonomisk støtte

Det efterspørger en økonomisk plan, som skaber ro i en udsat men essentiel branche:

“Vi er de rum, der skaber plads til fælles refleksion og bygger bro mellem mennesker. Vi styrker sammenhængskraften,” skriver de og fortsætter:

“Derfor har vi også brug for en plan, der sikrer, at kulturinstitutionernes økonomi kan blive bæredygtig igen. Et langsigtet økonomisk sikkerhedsnet, der skaber ro indtil de sidste coronarestriktioner forsvinder.”

Vi er de rum, der skaber plads til fælles refleksion og bygger bro mellem mennesker.

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er kultur og dansk scenekunst den branche i Danmark, som er “fjerdehårdest ramt af coronakrisen,” skriver TV2.

Skal åbne med omtanke

Kulturminister Joy Mogensen (S) siger, at hun gerne vil have åbnet kulturlivet op, men at det må gøres med omtanke:

“Jeg vil ligesom kulturinstitutionerne gerne have åbnet Danmark igen. Selvom vi stille og roligt er begyndt at åbne samfundet, så står vi dog stadig i en situation, hvor det skal gøres med omtanke. Hvis vi åbner for meget, kan hospitalerne blive overbelastet. Derfor kan det hele ikke åbnes på én gang,” skriver hun i en mail til DR:


placeholder

Kommentarer

Jeg ser gerne hele samfundet åbnet igen.
Når tiden er til det...og ikke et sekund før...

Annonce