Kulturminister har 180 millioner kroner til trængte medier

Regeringen vil holde hånden under medier, som lider af faldende annonceindtægter.
Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S)
Mange private medier er hårdt ramt af faldende annoncesalg på grund af coronakrisen.

Derfor forhandler kulturminister Joy Mogensen (S) onsdag med folketingets medieordførere om en redningspakke til medierne.

Med sig, har hun omkring 180 millioner kroner til formålet.

”Udspillet er, at man kan få kompenseret de tabte annonceindtægter. Vi har private medier, som er en del af vores lokale demokrati, som mister annonceindtægter. Der er fare for, at det vil gå ud over vores demokrati og vores fælles samtale,” siger hun inden forhandlingerne til DR og fortsætter:

”Der kommer til at være to kompensationstrin. Det ene giver 60 procents kompensation - det andet 80 procents kompensation. Det skulle ifølge de tal, vi arbejder med nu, give 180 millioner kroner.”

Fremrykker mediestøtte

Forhandlingerne om pengene til medierne kommer ovenpå gårsdagens udmelding, hvor kulturministeren landede aftaler for blandt andet højskoler og aftenskoler samt til trængte kunstnere.

”I går fik vi landet nogle vigtige aftaler, der akut hjælper dele af vores kulturliv gennem Corona-krisen, blandet andet højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter. Vi har samtidig lavet tiltag på medieområdet, der akut sikrer deres likviditet,” siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Tirsdag besluttede hun at fremrykke udbetalingen af mediestøtte for godt 350 millioner kroner, for at sikre at der er kontanter i kassen.

Mange mediehuse er pressede

De danske medier står med helt særlige udfordringer og opgaver i denne krise.

Medierne kan som udgangspunkt ikke gøre brug af den ordning med lønkompensation, som andre virksomheder bruger, fordi medarbejderne på den, ikke må arbejde. Medierne kan - og vil – ikke sende medarbejderne hjem.

Men medierne er pressede: Ifølge Journalisten.dk, så lukker Helsingør Dagblad ved udgangen af april, hvis ikke der findes en ny ejer til avisen. Altinget har nedlagt 22 stillinger. Mediehusene Midtjylland, som bl.a. udgiver Herning Folkeblad, må fyre syv. Og også Berlingske Media har afholdt en fyringsrunde på grund af coronakrisen.

Og hos Jysk Fynske Medier er de ansatte gået 10 procent ned i løn. Her forventer ledelsen at tabe 100 millioner kroner på grund af krisen.

Den stigende ledighed kan også ses hos A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog, som har modtaget 500 nye ledige efter coronakrisens begyndelse. Det er Især freelancere og selvstændige, der er hårdt ramt.


David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Joy skal nok blive en superfin minister, lige nu er hun ny og gør fejl, det bør der være plads til. For et er at være suveræn som borgmester, noget andet er minister, husk Pape han kvajede sig også i starten. Ellemann skal også lige finde egne ben og lære at brænde igennem, det gør han ikke nu. Joy er for pæn, hun skal bide fra sig, skære igennem og sige fra overfor journalister, som er ude på at mobbe og udstille hendes uerfarenhed. Stille hende i en fælde. Senest i dag hvor man på P1 stillede samme spørgsmål 20 gange for at hende til at undsige MF, det lykkedes ikke, men var tæt på.

@ thomas eller hvad du nu hedder, Hvorfor har du valgt at kaste dig over PIO?, som du kritisere i den grad. Lad os ordentlige og seriøse debatører have denne platform uden dine konstante negative ad hoch og knopskydningssvar. Alle os som læser PIO har forstået dit budskab og livsindstilling, Vil du ikke bare stille og rolig liste væk og find dig nogle andre at kaste dig over. Var du så bare konstruktiv, kunne vi få en fin dialog, men det er du ikke. Det er som om det er et kald for dig at vogte alle indslag og som en rasende hund med hundegalskab kaste dig over seriøse indlæg.

Annonce