Annonce

Kulturminister kræver klar besked om værts-lønninger hos DR og TV 2

Kulturminister Joy Mogensen (S) har bedt DR og TV 2 forklare, hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter
Kulturminister Joy Mogensen har bedt DR og TV 2 forklare, hvordan de aflønner deres mandlige og kvindelige værter.

Det oplyser kulturministeren på Facebook.

Ministerens anmodning kommer i kølvandet på udmeldinger om sexisme og manglende ligestilling rent lønmæssigt fra X-Factor-værten Sofie Linde.

Som vært i "Zulu Comedy Galla", der sendes på Zulu søndag, men hvor selve showet fandt sted i sidste uge, fortalte hun om en tidligere ledende kollega i DR, der havde bedt hende udføre oralsex på ham. Hun nævnede også, at hun havde bedt TV 2 om at få blot det halve af X-Factor-dommer Thomas Blachmann for sin værtsrolle i X-Factor, men at hendes krav blev pure afvist af TV 2.

Har tænkt meget over Sofie Lindes opgør med sexisme, som jeg virkelig håber ikke stadigvæk findes i dansk public service

“Har tænkt meget over Sofie Lindes opgør med sexisme, som jeg virkelig håber ikke stadigvæk findes i dansk public service,” skriver Joy Mogensen tirsdag på Facebook og fortsætter:

“Men i stedet for kun at håbe synes jeg også, at det kræver noget af mig som Kulturminister. Så jeg har her til morgen besluttet bede DR’s og TV2’s bestyrelsesformænd forklare hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter.”

placeholder

 

"En stor kanon kommer over til mig"

Sofie Linde startede ifølge flere medier Zulu-showet i onsdags med ordene:

“Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi godt lege. Men det er bare ikke rigtigt.”

“Jeg skulle til julefrokost. Havde glædet mig enormt meget. En stor tv-kanon kommer over til mig og siger til mig, at hvis jeg ikke sutter hans pik, så ødelægger han min karriere. Jeg sagde nej. Jeg er ret sikker på, at du kigger på mig nu. Det gik jo meget godt alligevel,” lød det videre fra Sofie Linde.

En stor tv-kanon kommer over til mig og siger til mig, at hvis jeg ikke sutter hans pik, så ødelægger han min karriere

I sidste uge skrev Sofie Linde på Facebook om sin tale under Zulu -showet:

“Igår var jeg vært ved årets Zulu Comedy Galla. Jeg holdt en tale, der i store træk handlede om, at der i 2020 stadig ikke ligeløn og ligestilling mellem mænd og kvinder i Danmark. - At sexisme findes og at man ikke skal være bange for at sige fra! At man SKAL sige fra. Og at det nok skal gå alligevel. Det gjorde det nemlig for mig.”

placeholder

 

Sofie Linde afviser at oplyse, hvem i DR, der - forgæves - forsøgte at presse hende til oralsex. Men episoden fandt, ifølge Linde, sted, da hun var 18 år og helt nyansat i DR. Sofie Linde har oplyst over for DR, at hun ikke ønsker at gå videre med sexchikane-sagen.

DR har forelagt Sofie Lindes udtalelser for TV 2’s programdirektør, Lotte Lindegaard, som ikke kan genkende Sofie Lindes fremstilling af lønforhandlingen mellem hende og TV 2.

Jeg blander ikke køn ind i lønsamtaler

“Jeg har forhandlet løn og ansættelsesvilkår med Sofie, og jeg kan ikke genkende hendes beskrivelse af den forhandling. Jeg blander ikke køn ind i lønsamtaler, for det betyder ikke noget for mig. Jeg ser på kvalifikationer, erfaring, og hvad det er for en værtsopgave, der er tale om,” siger programdirektøren.

Kvindelige DR-værter sagde op

Tilbage i 2007 var der stor ballade om manglende ligeløn hos DR.

Flere af DR's mest profilerede kvindelige værter på TV-Avisen tog deres gode tøj og sagde deres DR-jobs op. En væsentlig forklaring var, at DR's mandlige studieværter tjente markant mere.

Paula Larrain var en af dem, der kvittede jobbet som TV-vært blandt andet på grund af manglende ligeløn:

"Ligeløn var et tilbagevendende samtaleemne blandt kvinderne på TV-Avisen, men cheferne mente ikke, det var noget problem," sagde hun til Ekstra Bladet i forbindelse med hendes farvel til DR. 
Ligeløn var et tilbagevendende samtaleemne blandt kvinderne på TV-Avisen

Trine Sick er en anden tidligere vært på TV-Avisen, som offentligt har udtalt kritik af lønforskellen mellem kvinder og mænd hos DR.

"I store træk laver værterne det samme, men nogle har besluttet, at nogle er mere værd end andre. Ledelsen må synes, at mænd har stor markedsværdi," sagde Sick tilbage i 2007 til Ekstra Bladet.

Året tidligere sagde TV-værten Vibeke Hartkorn også farvel til DR.  Hun pegede dengang på, at der ikke er nogen tvivl om, at DR har mistet gode medarbejdere på grund af lønnen:

"Det er da for dårligt. Det er en arbejdsplads, der har en nedskrevet politik om, at lige arbejde giver lige løn," udtalte hun.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet