En lang række statuer er blevet overhældt med maling eller helt ødelagt at demonstranter. Særligt i USA og Storbritannien. Londons borgmester Sadiq Khan vil nedsætte en kommission, der skal gennemgå alle storbyens statuer, vægmalerier og vejnavne, mens Frankrigs præsident, Emanuel Macron, har fastslået, at der ikke bliver nedtaget en eneste statue i Frankrig - uanset om vedkommende har tjent penge på slavehandel eller andre ugerninger.
Under Folketingets spørgetime onsdag meldte kulturminister Joy Mogensen (S) ud, at hun er modstander af fjerne statuer i det offentlige rum:
jeg synes ikke, vi skal begynde at fjerne statuer i det offentlige rum
“I en dansk kontekst vil jeg gerne svare klart at nej, jeg synes ikke, vi skal begynde at fjerne statuer i det offentlige rum. Det kan lynhurtigt blive en helt umulig overvejelse med vores lange tusindårige historie,” sagde ministeren.
Ministeren understregede samtidig, at der et dilemma i, at Danmark har statuer og bygninger, der hylder historiske personer, der set med nutidens øjne har begået voldsomme forbrydelser:
“Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at vi får formidlet hele historien om de statuer, vi har. De skal være en påmindelse om, at vi har en fortid, som er vigtig at forstå. Både for at lære af den, men også for at lære, hvad vi ikke skal gentage, siger Joy Mogensen.
Jeg kan godt forstå, at hvis man ikke formidler hele historien, så kan det være stødende for dem, der har lidt
“Jeg kan godt forstå, at hvis man ikke formidler hele historien, så kan det være stødende for dem, der har lidt,” føjede ministeren til.
Kulturminister Joy Mogensen er klar til - hvis der viser sig bred politisk tilslutning til det - at se på, om der skal nedsættes en kommission, der skal kigge på danske statuer for at vurdere, om nogle af dem skal forklares yderligere.
På Facebook skriver Joy Mogensen uddybende:
Vi skal huske den – også den del, vi ikke er stolte af -, så vi kan undgå at gentage den
“Man skal ikke pakke sin historie væk. Vi skal i stedet lære af den. Vi skal huske den – også den del, vi ikke er stolte af -, så vi kan undgå at gentage den.
Når der er en anledning til at fortælle og formidle historien, skal vi gøre det.
Jeg er selv rigtig glad for, at vi i de her år faktisk har fået opstillet nogle mindesmærker, der fortæller om slaveriet og kolonitiden på de tidligere dansk-vestindiske øer, som ellers godt kan blive glemt.
Eks. ‘I am Queen Mary’, som lige nu står i midlertidig udgave foran Vestindisk Pakhus, og som forhåbentlig kan blive permanent. Og Freedom-statuen foran Eigtveds Pakhus, som jeg indviede sidste efterår."
Freedom-statuen, der blev opstillet foran Eigtveds Pakhus, som er en del af Udenrigsministeriet, september 2019.
Skulpturen ’Freedom’ er lavet af billedhuggeren Bright Bimpong fra Jomfruøerne - som indtil 1915 var en dansk koloni under navnet Dansk Vestindien. Værket symboliserer slavernes oprør og kamp for frihed fra den danske kolonimagt, der sejlede omkring 100.000 mennesker fra Vestafrika til Caribien og gjorde dem og deres efterkommere til slaver på plantager.
I forbindelse med indvielsen af skulpturen sagde Joy Mogensen:
Vi må ikke gemme os for vores egen historie, heller ikke de mest skamfulde kapitler
“Vores Danmarkshistorie rummer både lyse og mørke kapitler. Vi må ikke gemme os for vores egen historie, heller ikke de mest skamfulde kapitler. ’Freedom’-skulpturen er med til at minde os om en tid, hvor Danmark var kolonimagt,” sagde kulturminister Joy Mogensen (S) ifølge TV2 Lorry og fortsatte:
“Skulpturen er en påmindelse om menneskets frihedskamp, der aldrig slutter. Og fordi vi ikke altid har været på den rigtige side af det spørgsmål, tvinges vi, blandt andet med dette værk, til hele tiden at spørge os selv, om vi stadig er tilstrækkeligt engageret i menneskers frihed og selvbestemmelse i verden.”
Enhedslistens integrations- og udlændingeordfører, Rosa Lund, mener, at der bør være en mærkningsordning eller deklarationsordning.
Så kan turister og skoleklasser, når de går forbi den, få en anledning til at tale om Danmarks blakkede fortid som kolonimagt
“Der skal være en mærkningsordning eller varedeklaration. Så alle vejnavne og statuer, der er opkaldt efter eller forestiller mennesker, der har været involveret i slavehandel, bør få det skrevet på. Så kan turister og skoleklasser, når de går forbi den, få en anledning til at tale om Danmarks blakkede fortid som kolonimagt,” siger hun til P1 Morgen.
Som eksempel nævner hun rytterstatuen på Amalienborg, som forestiller Frederik den 5. Her bør det ifølge Rosa Lund markeres, at der er tale om en konge, som har været involveret i slavehandel. På deklarationen kunne der ifølge Rosa Lund for eksempel stå: "Her er en person, som har været slavehandler".
Rosa Lund foreslår, at der nedsættes en kommission bestående af historikere, racismeforskere og andre kyndige, som skal gennemgå danske statuer, vægmalerier og vejnavne.
Den konservative leder Søren Pape Poulsen er ikke med på ideen om at deklarere statuerne af folk med en slavehandler-fortid yderligere:
jeg synes bare, det er kørt af sporet, hvis jeg skal være helt ærlig
"Jeg er rigtig glad for, at der her i Danmark ikke har bredt sig en stemning af, at vi skal til at pille statuer ned. Vi skal lære af fortidens synder. Et hvert tænkende menneske synes selvfølgelig, at slavehandel og alt dét er helt vanvittigt. Og at vi som nation har været en del af det. Vi skal måske kikke på, om vi skal have fat i vores historie-undervisning. Men hvis jeg står foran en statue, så tror jeg ikke, jeg bliver klogere af at skiltet bliver gjort større. Jeg googler da noget frem om statuen i stedet for," siger Pape Poulsen til Netavisen Pio.
"Men alt det her startede på baggrund af en dybt ulykkelig begivenhed i USA. Men at gøre den begivenhed til et spørgsmål om statuer og jeg ved ikke...jeg synes bare, det er kørt af sporet, hvis jeg skal være helt ærlig," føjer Pape Poulsen til.
Opdateret kl. 13.35 med kommentar fra Søren Pape Poulsen
Kommentarer
Tak til vores kulturminister. For naturligvis skal statuerne ikke fjernes.
Hvad bliver det næste der står for tur i vores klenodier ?
Krænkelseskulturen har efterhånden taget voldsomt overhånd.
Ofte er det unge historieløse mennesker, der står bag.
Derfor er det vigtigt, at historieundervisningen styrkes.
Der er INGEN respekt for natur,sprog,kulturværdier og historie længere. ( Det næste bliver
slettelse af alle fortids overleveringer i historiebøgerne ?) Oplysningerne om
"Hekseafbrændingerne" måske bare helt ud af bøgerne. o.s.v Hvad ER overhovedet RELEVANT LÆRDOM i dag ? FORTIDEN vedkommer den nogen ? Skønt det netop ER fortiden enhver kan drage nytte af.
På skandaløs vis er man igang med en masakre på et stykke dansk naturklenodie. Når man ser hvad der i øjeblikket sker med SKAMLINGSBANKEN. Hvor der skal opføres et såkaldt "oplevelsescenter". SOM OM SELVE SKAMLINGSBANKEN MÅSKE IKKE ER OPLEVELSE NOK I SIG SELV. Rytterstatuen på Amalienborg slotsplads SKAL blive stående som mange mange andre af DANMARKS statuer. Hvem har ret til at bestemme noget andet ? Vore statuer er DANSKE KLENODIER. Det lille Danmark kan hurtigt blive udraderet til ingenting hvis der ikke passes på det.
Det er en tåbelig glidebane hvis man skal begynde at censorere historien og dens monumenter.
Og at opstille statuer af oprørshelte kan da også diskuteres. Langt de fleste oprør har haft uskyldige ofre, og disse ofre vil nok ikke hylde disse helte, ergo er der sikkert ikke mange statuer tilbage.
Glædeligt at vi har en så klog regering.
Fint set kulturminister. Det er altid et hjerteskærende dilemma at skelne personen og 'værk' i kulturens rige.
Kan vi fx tillade os at læse alle de old-shool forfattere, som mishandler deres tjenestefolk, børn og koner og lader dem gå for lud og koldt vand i en fjern provins, mens de selv lever i sus og dus i hovedstaden?