Annonce

Kun 11 ud af 28 Michelin-restauranter har overenskomst

3F: Selvfølgelig kan man drive restaurant på topplan med overenskomst
Kun 11 ud af 28 Michelin-restauranter har overenskomst.

Det fremgår af en oversigt, som fagforbundet 3F har lavet på baggrund af oplysninger fra hjemmesiden www.okforhold.dk. På hjemmesiden er oplistet 2.450 hoteller og restauranter med overenskomst:

”Gå i byen med god samvittighed. Kig efter mærket – spis med en god smag i munden,” lyder mottoet på www.okforhold.dk

De to nye restauranter, som mandag opnåede Michelin-status, er Alouette på Islands Brygge i København, og det genåbnede Noma, der fik to Michelin-stjerner.

Både på Alouette og Noma arbejder personalet uden overenskomst.

3F er tilfreds med, at11 Michelin-restauranter har en overenskomst, men er langt fra tilfreds med at ikke alle 28 Michelin-restauranter har overenskomst:

”Nogle tror måske, at man ikke kan drive restaurant på topplan, hvis de restaurationsansatte får ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, men der er reelt ikke nogen undskyldning,” siger forhandlingssekretær for 3F Privat Service, Hotel & Restaurant, Bo Christensen, til Avisen.dk.

Arbejdsgiverne: ”Det er helt klart 3F’s skyld”

Administrerende direktør hos hotel- og restaurationsejernes brancheorganisation, Horesta, Katja Østergaard, mener derimod, at 3F står i vejen for overenskomster hos Michelin-restauranterne:

”Det er helt klart 3F's skyld. Man arbejder jo under nogle meget anderledes forhold. Vi vil gerne give en meget høj løn, men så skal vi også kunne administrere timerne mere fleksibelt. Som akademiker står du jo ikke og tæller timer. Fagforeningerne ville aldrig gå med til en overenskomst med fleksible arbejdstimer,” siger hun til Avisen.dk.   

Man skal også huske, at mange af Michelin-restauranterne sagtens kan lave verdensklasse mad med en 37 timers arbejdsuge

Bo Christensen afviser kritikken:

”Vi vil aldrig gå med til en overenskomst med indbygget overarbejde. Man skal have en 37 timers arbejdsuge i gennemsnit. Man skal også huske, at mange af Michelin-restauranterne sagtens kan lave verdensklasse mad med en 37 timers arbejdsuge,” understreger 3F’s forhandlingssekretær, Bo Christensen.

Ifølge en brancheanalyse, som Horesta har foretaget, så omsætter en Michelin-restaurant i gennemsnit for 12,7 millioner kroner og har et overskud på 150.000 kroner.

 

Her kan du spise på Michelin-restaurant med god samvittighed

 

København:

  • AOC
  • Søllerød Kro
  • Era Ora
  • Formel B
  • Kokkeriet
  • Kong Hans Kælder
  • Marchal på Hotel D’Angleterre

Aarhus:

  • Gastromé

Fredericia:

  • Ti Trin Ned

Hørve:

  • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot

Henne:

  • Henne Kirkeby Kro.

 

Michelin-restauranter uden overenskomst:

Kadeau Bornholm

Kiin Kiin

Studio at the Standard

108

Relæ

Clou

Jordnær

Frederikshøj

Domestic

Substans

Frederiksminde

MelMu

Alouette

Noma

Kadeau Copenhagen

Geranium

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet