Det fremgår af en oversigt, som fagforbundet 3F har lavet på baggrund af oplysninger fra hjemmesiden www.okforhold.dk. På hjemmesiden er oplistet 2.450 hoteller og restauranter med overenskomst:
”Gå i byen med god samvittighed. Kig efter mærket – spis med en god smag i munden,” lyder mottoet på www.okforhold.dk
De to nye restauranter, som mandag opnåede Michelin-status, er Alouette på Islands Brygge i København, og det genåbnede Noma, der fik to Michelin-stjerner.
Både på Alouette og Noma arbejder personalet uden overenskomst.
3F er tilfreds med, at11 Michelin-restauranter har en overenskomst, men er langt fra tilfreds med at ikke alle 28 Michelin-restauranter har overenskomst:
”Nogle tror måske, at man ikke kan drive restaurant på topplan, hvis de restaurationsansatte får ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, men der er reelt ikke nogen undskyldning,” siger forhandlingssekretær for 3F Privat Service, Hotel & Restaurant, Bo Christensen, til Avisen.dk.
Administrerende direktør hos hotel- og restaurationsejernes brancheorganisation, Horesta, Katja Østergaard, mener derimod, at 3F står i vejen for overenskomster hos Michelin-restauranterne:
”Det er helt klart 3F's skyld. Man arbejder jo under nogle meget anderledes forhold. Vi vil gerne give en meget høj løn, men så skal vi også kunne administrere timerne mere fleksibelt. Som akademiker står du jo ikke og tæller timer. Fagforeningerne ville aldrig gå med til en overenskomst med fleksible arbejdstimer,” siger hun til Avisen.dk.
Man skal også huske, at mange af Michelin-restauranterne sagtens kan lave verdensklasse mad med en 37 timers arbejdsuge
Bo Christensen afviser kritikken:
”Vi vil aldrig gå med til en overenskomst med indbygget overarbejde. Man skal have en 37 timers arbejdsuge i gennemsnit. Man skal også huske, at mange af Michelin-restauranterne sagtens kan lave verdensklasse mad med en 37 timers arbejdsuge,” understreger 3F’s forhandlingssekretær, Bo Christensen.
Ifølge en brancheanalyse, som Horesta har foretaget, så omsætter en Michelin-restaurant i gennemsnit for 12,7 millioner kroner og har et overskud på 150.000 kroner.
København: Aarhus: Fredericia: Hørve: Henne: Kadeau Bornholm Kiin Kiin Studio at the Standard 108 Relæ Clou Jordnær Frederikshøj Domestic Substans Frederiksminde MelMu Alouette Noma Kadeau Copenhagen GeraniumHer kan du spise på Michelin-restaurant med god samvittighed
Michelin-restauranter uden overenskomst: