Annonce

Kun hver 10. virk­som­heds­prak­ti­kant får job

Supermarkedernes brug af ordningen er social dumping af værste skuffe, mener fagforbund
For langt størstedelen af de mange ledige, som jobcentrene sender ud i virksomhedspraktik, leder praktikken ikke til et job.

Kun lidt over hver 10. af de mange ledige, der sendes ud i virksomhedspraktik, er i job måneden efter, at praktikken af slut.

Det viser en ny opgørelse fra beskæftigelsesministeriet, som er omtalt i A4 nu.

Det er blevet til en pølsefabrik, hvor man sender folk i praktik uden at tænke over, om det overhovedet bringer dem tættere på et job

Ordningen har ellers været fremhævet af regeringen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) som et af de værktøjer, der er særligt effektivt til at få ledige i arbejde.

De nye tal viser, at kommunerne bruger redskabet ustruktureret og uden mål og mening, lyder kritikken fra SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

“Det er blevet til en pølsefabrik, hvor man sender folk i praktik uden at tænke over, om det overhovedet bringer dem tættere på et job,” siger han til, A4 nu.

 

S vil holde skarpt øje med misbrug

Tallene overrasker ikke Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn, der over for A4  peger på, at mange af dem, som kommer i virksomhedspraktik, har været ude af arbejdsmarkedet i mange år.

Der er desværre eksempler på firmaer, der misbruger praktikanter som gratis arbejdskraft

Partiet vil dog holde et “skarpt øje” med, at ordningen ikke misbruges af virksomhederne.  

“Der er desværre eksempler på firmaer, der misbruger praktikanter som gratis arbejdskraft, og det vil vi simpelthen ikke se. Så vores budskab til regeringen er, at virksomhedspraktik kan være ok, men der skal være et klart formål med det,” siger Leif Lahn.


300.000 ledige i gratis praktik

Trods den ringe succesrate for de ledige, som arbejder gratis for virksomheden, så er ordning meget anvendt.

Man bruger vores alle sammens skattepenge på til at skaffe sig gratis arbejdskraft

På tre år har over 300.000 ledige danskere været i virksomhedspraktik, mens der har været over 550.000 virksomhedspraktikforløb fra 2016 til 2018.

At så mange sendes i virksomhedspraktik, uden at det fører til en ansættelse, beviser for Per Tønnesen, der er formand i HK/Handel, at ordningen bruges til social dumping:

“Som vi ser det, er det social dumping af værste skuffe. Man bruger vores alle sammens skattepenge på til at skaffe sig gratis arbejdskraft. Virksomhederne henter en masse praktikanter nede på det lokale jobcenter, og sætter dem til at lave forefaldende arbejde - så de kan spare på lønkronerne,” siger han til Netavisen Pio.

Det har aldrig været mening, at de jobparate ledige skulle ud og arbejde gratis for virksomhederne

Ordningen skulle, ifølge Per Tønnesen, hjælpe de udsatte ledige, men anvendes alt for bredt.

“Det har aldrig været mening, at de jobparate ledige skulle ud og arbejde gratis for virksomhederne. Det skulle være en ordning til de udsatte og dem, der der været længe væk fra arbejdsmarkedet.”  

Særlig slemt i supermarkederne

Særligt de danske supermarkeder gør stor brug af virksomhedspraktikanter.

Ifølge en rapport, som Højbjerre Brauer Schultz har udarbejdet for HK, har knap en tredjedel af de kontanthjælpsmodtagere, der var i praktik i detailbranchen i 2017 og 2018, deltaget i mere end tre forløb i løbet på de to år.

Af de ledige, som kommer i praktik i de danske supermarkeder, er det kun syv procent, som er ansat i butikken året efter.
 

Praktik-karussel

Opgørelsen bekræfter Per Tønnesen i, at supermarkederne anvender ordningen som en statsbetalt “praktik-karrusel”:

“Det er en skammelig af virksomhederne. Mange af vores medlemmer får af vide, allerede når de starter, at der ikke er nogen ordinær beskæftigelse til dem efterfølgende. Og i den sidste uge bliver de sat til at oplære de næste virksomhedspraktikanter. På den måde bliver der holdt gang i praktik-karrusellen,” siger han.

Både supermarkedskoncernen Salling Group, der ejer Netto, Føtex og Bilka, og Coop, som står bag Kvickly, Irma og Fakta, afviser blankt kritikken.

Det kræver, at der er ledige stillinger, men også at den enkelte har lysten og evnerne til at fortsætte i et job hos os, og det er desværre ikke altid tilfældet

Informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen, mener ikke, at de gratis praktikanter er en guldgrube for Coop.   

“Det kræver, at der er ledige stillinger, men også at den enkelte har lysten og evnerne til at fortsætte i et job hos os, og det er desværre ikke altid tilfældet,” tilføjer Jens Juul Nielsen til A4 nu.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet