Annonce

Kun hver syvende rengørings­medarbejder hos Hilfr er på overenskomst

Overenskomsten med 3F gav arbejdsplatformen Hiflr masser af positiv presse - i dag er kun én ud af syv på overenskomst
For halvandet år siden så det ud til, at der var vist en vej for, hvordan der kan bygges bro mellem de nye digitale arbejdsplatforme og principperne i den danske model.

Hilfr - der er en digital arbejdsplatform, som tilbyder rengøring i private hjem - indgik dengang en såkaldt prøve-overenskomst med fagforbundet 3F. Overenskomsten var banebrydende, fordi den sikrede grundlæggende arbejdstagerrettigheder for de arbejdstagere, som tilbyder deres arbejdskraft til arbejdsgivere gennem platformen.

Vi vil rigtig gerne lave en fuld, kollektiv aftale, det er der slet ingen tvivl om

Nu viser det sig dog, at det kun er hver syvende af Hilfrs rengøringshjælpere, der er på den frivillige overenskomst. Det viser tal, som DR har fået udleveret af virksomheden.

Kun 32 ud af de 212 mennesker, som gør rent i private hjem gennem platformen Hilfr, er dækket af den meget roste overenskomst.

Hilfr tilføjer, at de overenskomstdækkede medarbejder står for cirka en tredjedel af den rengøring, som bliver udført.
 

3F går efter en kollektiv aftale 

Hos fagforeningen 3F er man ikke tilfreds med, at så få af Hilfrs rengøringshjælpere er tiltrådt overenskomsten. Derfor vil man gerne væk fra den frivillige ordning og hen mod en kollektiv overenskomst for alle Hilfrs rengøringshjælpere.

“Vi er sat i verden for at lave ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Vi vil rigtig gerne lave en fuld, kollektiv aftale, det er der slet ingen tvivl om,” siger gruppeformand i 3F Tina Møller Madsen til DR.  

Vi bilder os ikke ind, at vi er ved endestationen endnu

Heller ikke folkene bag virksomheden Hilfr mener, at man er i mål.

“Vi mener ikke, det er nok. Men det er et skridt i den rigtige retning. Vi bilder os ikke ind, at vi er ved endestationen endnu. Vi er undervejs,” siger Nicolai Søndergård Kjær, der er medstifter af Hilfr.

I august 2019 skulle prøve-overenskomsten med 3F være erstattet af en egentlig overenskomst. Det er dog ikke sket, fordi 3F og Hilfr ikke er blevet enige om en ny aftale. Prøveoverenskomsten er forløbig forlænget året ud.
 

Hilfr ligger beslutningen over til forbrugeren

I den nuværende aftale mellem Hilfr og 3F får rengøringshjælperne som udgangspunkt overenskomst, når de har udført 100 timers arbejde. Overenskomsten er dog frivillig og rengøringshjælperne kan fravælge den.  

Selvom overenskomsten har givet Hilfr meget positiv omtale i medierne og et ry som “den gode dreng i klassen” af digitale arbejdsplatforme, så lader Hilfr det være op til den enkelte forbruger, om man ønsker at betale overenskomstmæssig løn.

Men vi kan ikke tvinge forbrugerne til at købe ydelserne fra hjælpere på overenskomst

Forbrugeren kan nemlig vælge mellem at hyre en såkaldt ”Freelance Hilfr” uden overenskomst eller mindsteløn, eller en ”Super Hilfr” på 3F-overenskomst. Sidstnævnte koster minimum 141,21 kroner i timen.

“Vi prøver at skubbe på, så meget vi kan. Men vi kan ikke tvinge forbrugerne til at købe ydelserne fra hjælpere på overenskomst, derfor må det heller ikke blive for dyrt,” siger Nicolai Søndergård Kjær til DR.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet