KV17: 15 kommuner hvor DF kan blive tungen på vægtskålen

Skifter Dansk Folkeparti den blå blok ud med den røde, kan partiet blive afgørende i en række kommuner.
Men efter det kommende kommunalvalg kan der blive mange flere kommuner, hvor Dansk Folkeparti er tungen på vægtskålen i forhold til at sikre en socialdemokratisk borgmester. Det viser en rundspørge til DF’s kommunale bagland, som Jyllands-Posten for nylig gennemførte.

I fem kommuner svarer Dansk Folkeparti, at partiet vil pege på en socialdemokratisk borgmester. Dertil kommer yderligere 35 kommuner, hvor Dansk Folkeparti ikke har lagt sig fast på, hvorvidt partiet vil pege på en socialdemokrat eller en borgerlig borgmester.

Endelig kommer 15 kommuner, hvor Dansk Folkeparti stiller med sin egen borgmesterkandidat, men efterfølgende kan blive stillet over for valget mellem en ”rød” eller ”blå” borgmester, samt 13 kommuner, hvor Dansk Folkeparti vil ”tale med de borgerlige først”, men ikke endeligt har lagt sig fast på, hvorvidt man vil støtte en borgerlig borgmester.

Kun i 28 kommuner har Dansk Folkeparti på forhånd meldt ud, at partiet med sikkerhed vil pege på en kandidat fra et borgerligt parti.

Kan flytte borgmesterposter
Dansk Folkeparti har meldt ud, at partiet vil pege på en socialdemokratisk borgmester i Ballerup, Fredensborg, Ishøj, Odsherred og Rødovre. Her sidder Socialdemokratiet dog allerede på borgmesterposten, i Ishøj endda med absolut flertal.

Men i en lang række af de øvrige kommuner, hvor Dansk Folkeparti ikke har meldt endeligt ud, hvem partiet peger på, kan de faktisk blive ”tunget på vægtskålen”, idet partiet kan sikre et flertal til rød blok ved sammen med SF og Enhedslisten at støtte en socialdemokratisk borgmester.

Nedenstående er lavet med udgangspunkt i 2013-valget, og der kan selvfølgelig ske meget i 2017-valget, som gør at situationen efterfølgende ser helt anderledes ud. Derfor skal det heller ikke tages for mere end en illustration af, i hvilke kommuner det bliver interessant at følge Dansk Folkeparti efter kommunalvalget.

1. Hvidovre
I 2013 blev Hvidovre Danmarkskendt som den kommune, hvor Dansk Folkeparti, trods blåt flertal, alligevel valgte at pege på socialdemokraten Helle Adelborg som borgmester. Og det kan meget vel ske igen i år, at Dansk Folkeparti bliver tungen på vægtskålen i Hvidovre. Ligesom ved valget for fire år siden har Dansk Folkepartis Mikkel Dencker meldt ud, at han selv går efter at erobre borgmesterposten, men det kan meget vel ende med endnu en konstituering med Socialdemokratiet.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (5 mandater) vil tilsammen råde over 14 af byrådets 21 pladser.

2. Fredensborg
I Fredensborg lykkedes det også en socialdemokrat at lave konstituering med Dansk Folkeparti, og på den måde erobre borgmesterstolen trods blåt flertal. Og igen i år har borgmester Thomas Lykke Petersen indgået valgforbund med Dansk Folkeparti, som meget vel kan sikre ham endnu en periode som byens borgmester.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (2 mandater) vil tilsammen råde over 14 af byrådets 27 pladser.

3. Lolland
Lolland var en tredje kommune, hvor Dansk Folkeparti i 2013 var med til at sikre en socialdemokratisk borgmester. Dengang konstituerede socialdemokraten Holger Schou Rasmussen sig med Venstre og Dansk Folkeparti. I år har Dansk Folkeparti meddelt, at partiet vil stå frit før valget, men har altså ikke udelukket et fornyet samarbejde med Holger Schou Rasmussen.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (4 mandater) vil tilsammen råde over 17 af byrådets 31 pladser.

4. Køge
I Køge Kommune har Socialdemokratiet tidligere haft et godt samarbejde med Dansk Folkeparti. Ved valget i 2013 pegede Dansk Folkeparti dog på den konservative Flemming Christensen som borgmester. Konstitueringsaftalen førte efterfølgende til intern ballade i partiet, og 2 ud af DF’s 5 byrådsmedlemmer forlod byrådsgruppen. Denne gang peger DF ikke på forhånd på en borgmesterkandidat, og partiet indgår ikke i valgforbund.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (3 mandater) vil tilsammen råde over 14 af byrådets 27 pladser.

5. Svendborg
I Svendborg gik Dansk Folkeparti i 2013 med i en borgerlig konstituering der gjorde Venstremanden Lars Erik Hornemann til borgmester. Denne gang vil Dansk Folkeparti dog ikke på forhånd pege på en borgmester, og partiet har ikke udelukket muligheden af at pege på Socialdemokratiet. Til gengæld har Enhedslisten slået sig i tøjet over udsigten til et muligt samarbejde med Dansk Folkeparti.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (5 mandater) vil tilsammen råde over 16 af byrådets 29 pladser.

6. Frederikssund
I Frederikssund blev der sidste gang indgået en bred konstitueringsaftale hen over midten, som gjorde Venstres John Schmidt Andersen til borgmester. Også her har partiet dog foreløbig meldt ud, at man holder alle muligheder åbne, ligesom man endnu ikke har indgået valgforbund med blå partier.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (3 mandater) vil tilsammen råde over 13 af byrådets 23 pladser.

7. Mariagerfjord
I Mariagerfjord kommune indgik Dansk Folkeparti i 2013 konstitueringsaftale med Venstre og Liberal Alliance. Dermed blev Venstremanden Mogens Eduard Jespersen borgmester. Denne gang har Dansk Folkeparti meddelt, at partiet ikke på forhånd vil pege på en Venstremand, og partiet har ikke udelukket muligheden af at pege på en socialdemokratisk borgmester.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (3 mandater) vil tilsammen råde over 17 af byrådets 29 pladser.

8. Slagelse
I Slagelse indgik Dansk Folkeparti efter 2013-valget konstituering med Venstre og Liberal Alliance, som gjorde Venstres Stén Knuth til borgmester. Denne gang har Dansk Folkeparti dog ikke peget på Stén Knuth, men har meldt ud, at partiet selv går efter at erobre borgmesterposten. Det kan dog vise sig vanskeligt, da partiet kun er halvt så store som Venstre og Socialdemokratiet. Liberal Alliance har i øvrigt også meldt ud, at partiet ikke længere kan støtte Stén Knuth.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (5 mandater) vil tilsammen råde over 17 af byrådets 31 pladser.

9. Vejle
I Vejle blev der ved seneste valg indgået en bred konstituering bag Venstre Arne Sigtenbjerggaard. Siden da er han imidlertid stoppet, og Dansk Folkeparti har endnu ikke meldt ud, hvorvidt de støtter hans efterfølger, men blot lovet at man vil tale med de borgerlige partier først.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (4 mandater) vil tilsammen råde over 16 af byrådets 31 pladser.

10. Vordingborg
I Vordingborg kommune indgik Dansk Folkeparti sidste gang ren ”blå” konstitueringsaftale med Venstre og Dansk Folkeparti. Den siddende Venstreborgmester, Michael Seiding Larsen, genopstiller ikke, og Dansk Folkeparti meldt ud, at partiet ikke på forhånd vil pege på Venstres nye spidskandidat som kommende borgmester, men i stedet selv går efter borgmesterposten. Såfremt det ikke lykkes, har partiet dog også luftet muligheden for at pege på en socialdemokrat som borgmester.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (4 mandater) vil tilsammen råde over 16 af byrådets 29 pladser.

11. Skive
Skive i Midtjylland er en af de kommuner, hvor Dansk Folkeparti endnu ikke vil melde ud, hvem partiet peger på. I 2013 var Dansk Folkeparti med til at gøre Venstremanden Peder Christian Kirkegaard til borgmester, men i begyndelsen af året antydede partiet, at man godt kunne forestille sig at pege på en socialdemokrat. Et DF-skifte vil med den nuværende magtkonstellation flytte borgmesterposten fra blå til rød.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (4 mandater) vil tilsammen råde over 14 af byrådets 27 pladser.

12. Aabenraa
I Aabenraa støttede Dansk Folkeparti ved seneste valg en Venstreborgmester. Denne gang har Dansk Folkeparti meldt ud, at partiet selv går efter borgmesterposten. Samtidig har partiet dog luftet muligheden for, at kunne støtte en socialdemokratisk borgmester. Samtidig har Dansk Folkepartis folketingsmedlem Peter Kofod Poulsen luftet forslag om, at DF efter valget samarbejder med Socialdemokratiet, et forslag der har fået støtte fra flere lokale. Hvis Socialdemokratiet også kan få opbakning fra Slesvigsk Parti, vil det kunne bane vejen for et borgmesterskifte.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (5 mandater) vil tilsammen råde over 15 af byrådets 31 pladser. Dertil kan komme to mandater fra Slesvigsk Parti.

13. Haderslev
Situationen i Haderslev ligner den i Aabenraa, idet Dansk Folkeparti indtil nu har støttet Venstre, men såvel Peter Kofod Poulsen som lokale DF-politikere har luftet muligheden for at skifte hest efter valget. Hvis Dansk Folkeparti gør det, kan der meget vel blive flertal for en socialdemokratisk borgmester.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (4 mandater) vil tilsammen råde over 15 af byrådets 31 pladser. Dertil kan komme et enkelt mandat fra Slesvigsk Parti.

14. Halsnæs
I Halsnæs Kommune sidder Dansk Folkeparti også inde med nøglen til, hvem der skal være borgmester. Med over 16 procent af stemmerne var kommunen et af de steder, hvor partiet klarede sig bedst i 2013. Dengang pegede man på en Venstreborgmester, men i år har man ikke villet forpligtige sig på andet en at tale med Venstre efter et valg. Skifter partiet side, kan det føre til en socialdemokratisk borgmester.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (4 mandater) vil tilsammen råde over 14 af byrådets 21 pladser.

15. Esbjerg
Danmarks femte største kommune er en af de kommuner, hvor Dansk Folkeparti ikke har vilde pege på en kandidat, men blot har meldt ud, at partiet vil tale med de borgerlige partier først. Sidste gang kunne Venstre og Konservative konstituere sig alene, fordi de to partier havde flertal. Men hvis Dansk Folkeparti støtter rød blok, er det blot ét enkelt mandat der skal flyttes, før Danmarks femte største kommune skifter hænder.

Hvis det går som i 2013: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti (2 mandater) vil tilsammen råde over 15 af byrådets 31 pladser.


Flere artikler om emnet

Annonce