KV17-podcast: Nørderne

Dennes uges kommunalvalgs-special handler om tal, analyser og resultater. De største nørder giver deres bud på, hvad vi kan forvente.
Tiden nærmer sig afslutningen på kommunalvalgskampen. Med kun 8 dage til valgdagen er vi nu trådt ind i slutspurten, og snart kan vi ikke gøre andet end at vente tålmodigt på resultaterne af en lang og spændende valgkamp. Til at klæde os helt på til valgnatten og de efterfølgende konstitueringsdage, har Netavisen Pio inviteret tre af de største kommunalvalgsnørder i studiet. Det er Anders Friis-Hansen, organisationskonsulent i Socialdemokratiet, David Garby-Holm, redaktør på Netavisen Pio, og Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for DSU.

Kommunalpolitik er styret af relationerne mellem de forskellige kandidater, de nyvalgte og hvordan de kender hinanden på kryds og tværs

Relationerne er det vigtigste
Det kan være svært at vurdere, om valgene afgøres ud fra landspolitiske tendenser eller om det hele handler om det lokale. Men ifølge deltagerne, er det i høj grad de lokale aspekter, der afgør, hvor man sætter sit kryds.
Anders Friis-Hansen pointerer, at kommunalvalget ikke kun vælges ud fra landspolitikken, men i ligeså høj grad handler om, hvem man kender personligt af de opstillede. Dertil kommer de ofte mange lokallister, der bidrager til at gøre det endnu sværere at anskue lokalpolitik med de landspolitiske briller.
”I meget høj grad er kommunalpolitik styret af relationerne mellem de forskellige kandidater, de nye valgte, hvordan kender de hinanden på kryds og tværs, og den enes kone er, kollega til den anden mand osv. Alle de ting betyder noget i et hektisk valgnatsforløb.”

Sådan en konstituering kan blive de lange knives nat, hvor alt kan ske

Lasse Quvang er enig i analysen, og med udgangspunkt i diskussion om resultatet i Randers kommune, pointerer han også, at selve samarbejdsklimaet er vigtigt, når der skal forhandles konstitueringer: ”Mit indtryk, når man snakker med folk fra Randers, er, at selv internt i alle grupperne, er der slagsmål, så jeg tror virkelig at sådan en konstituering kan blive de lange knives nat, hvor alt kan ske. Specielt med alle de lister og nye folk, der kommer ind.”

Jeg tror, at vi kommer til at se flere af de her DF-S konstitueringer

En af de alliancer, som har været meget omtalt her op til valget, er alliancen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Som David Garby-Holm ser det, så kommer der flere alliancer af den slags, men det interessante bliver, om det også kan medføre en borgmesterpost til DF: ”Det er de færreste kommuner, hvor man, under konstitueringerne, kan trylle en Socialdemokrat om til en Venstremand (som man så i Nyborg ved sidste valg, red.), men jeg tror, at vi kommer til at se flere af de her DF-S konstitueringer. Jeg synes, at det mest interessante er, om der er nogle Socialdemokrater, som på et eller andet tidspunkt er villige til at undgå for eksempel en Venstre- eller Konservativ-borgmester, for i stedet at pege på en fra DF.”

Lyt med i denne uges podcast, hvor man udover analyser for valgresultatet, også kan høre nærmere om, hvordan DSU støttede op om en af deres kandidater, som var udsat for en hadkampagne grundet hans seksualitet.

Podcasten kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

Tidligere special podcast om Kommunalvalget 2017:
KV-17 podcast: Spidskandidaterne
KV-17 podcast: Helganetværket
KV17-podcast: Kampagnelederne kræver engagement

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


placeholder

Annonce