KV17: S vil erobre Venstres vestjyske bastion

Socialdemokraterne vejrer morgenluft i Ringkøbing-Skjern. Der er nemlig opbrudsstemning blandt både borgere og de politiske partier.
Ringkøbing-Skjern kommune står for mange som indbegrebet af Venstreland. Her har de jyske bønder i generation efter generation stemt på Venstre, og her blev den gamle Venstrehøvding J. C. Christensen valgt til Folketinget i mange år. I dag hedder den lokale folketingsmand Esben Lunde Larsen, og i kommunalbestyrelsen har Venstre ved to af de sidste tre valg fået absolut flertal. Ved valget i 2013 blev det dog ”kun” til 44,9 procent af stemmerne.

Men efter kommunalvalget til november kan meget se anderledes ud. De gamle landbrugserhverv er blevet erstattet af moderne industriarbejdspladser, og med den omstilling følger også en ny stor gruppe af borgere, der ønsker ordentlige daginstitutioner, kvalitet i folkeskolen og en værdig ældrepleje. Det fortæller Søren Elbæk, der er Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved det kommende valg. Under sloganet ’Tid til fornyelse’ vil han nu forsøge at bryde det mangeårige Venstrestyre:

[content_block id=41308 slug=ringkoebing-skjern-kommune]

”Det er et langt og sejt træk, for der er også meget historie og mange traditioner på spil, og det er ikke noget, man kan lave om på i en tre uger lang valgkamp. Jeg startede derfor også valgkampen for over et år siden, og har mødtes med rigtig mange borgere. Og jeg har en klar fornemmelse af, at selv blandt mange af dem, der tidligere har stemt på Venstre, er et ønske om at prøve noget nyt”, fortæller han til Netavisen Pio.

Søren Elbæk overtog rollen som både gruppeformand for Socialdemokratiet og borgmesterkandidat, da den tidligere spidskandidat, Karsten Sørensen, ønskede at trække sig fra begge poster.

Det er et langt og sejt træk, for der er også meget historie og mange traditioner på spil, og det er ikke noget, man kan lave om på i en tre uger lang valgkamp

Går selv efter borgmesterposten
Faktisk var det tæt på, at Venstres dominans blev brudt allerede for fire år siden. Dengang var Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti parate til at bakke op om kristendemokraten Kristian Andersen som borgmester, i et forsøg på at bryde de mange års Venstrestyre i kommunen. Dansk Folkeparti valgte dog at springe fra forhandlingerne, og sikrede i stedet endnu fire års Venstrestyre med Iver Enevoldsen som borgmester.

Denne gang har Socialdemokratiet meldt ud, at partiet selv går efter borgmesterposten til november. Med de nuværende 6 mandater i byrådet er der langt op til de 15, der skal til for at kunne samle et flertal blandt de 29 byrådsmedlemmer, erkender Søren Elbæk: ”Det vil selvfølgelig kræve, at vi selv får et godt valg og går mindst et par mandater frem. Og at jeg selv får et godt, personligt valg. Men der sker meget i kommunen som gør, at jeg er meget optimistisk”, fortæller han.

[content_block id=41313 slug=valgresultat-2013]

I byrådet er der måske et opbrud på vej. Dansk Folkeparti har meldt ud, at selvom partiet har indgået valgforbund med Venstre, så er man åbne for at pege på Søren Elbæk som borgmester. ”Vi har ikke lovet at bakke op om deres borgmesterkandidat på forhånd. Vi kan sagtens ende med at støtte Socialdemokratiets Søren Elbæk, og det ved Venstre godt”, udtalte partiets spidskandidat Kristian Bøgsted i august til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Ud over Dansk Folkeparti kan også Kristendemokraterne få en nøglerolle til november. Partiet røg ud af Folketinget tilbage i 2005, men har siden da levet videre som kommunalt parti, og fik ved valget i 2013 knap 10 procent af stemmerne og 3 mandater i byrådet. Partiet vil lige som i 2013 forsøge selv at erobre borgmesterposten, men har endnu ikke meldt ud, om det vil støtte Socialdemokratiet eller Venstre, hvis det ikke lykkes.


Søren Elbæk, Socialdemokratiets spidskandidat i Ringkøbing-Skjern kommune. 

Bonden erstattet af industriarbejderen
En stor del af Søren Elbæks optimisme hænger sammen med de forandringer, der er sket i Ringkøbing-Skjern de sidste 30-40 år. Hvor kommunen for 30-40 år siden domineret af landbruget og andre såkaldte liberale erhvervs, er det i dag industriarbejderen, der er flest af i kommunen:

”Der er sket en stor omstrukturering. Der arbejder måske nok lige så mange inden for landbrugssektoren som tidligere, men de arbejder ikke længere ude i marken – de arbejder som industriarbejdere hos for eksempel Arla. Vi har faktisk en af de højeste koncentrationer af industriarbejdspladser i Danmark”, fortæller han.

Vi har faktisk en af de højeste koncentrationer af industriarbejdspladser i Danmark

Han henviser til en undersøgelse fra AE-Rådet fra 2012, der viste, at Ringkøbing-Skjern kommune er en af de kommuner i landet, hvor den største andel af befolkningen tilhører det, forfatterne har defineret som arbejderklassen.

Den ændring betyder ifølge Søren Elbæk også, at der i dag er en stigende efterspørgsel efter velfærd:

”Når man eksempelvis er 40 år og arbejder på maskinfabrik, som er man afhængig af velfærdstilbud. Og jeg har en klar fornemmelse af, at borgerne er blevet mere optaget af for eksempel børnepasning, kvalitet folkeskolen, at deres gamle forældre kan komme på plejehjem og af at vi har gode kulturtilbud. Alt sammen noget, der ligger i tråd med de socialdemokratiske værdier”.

Vil genskabe dialogen med borgerne
Det har også betydet en mentalitetsændring blandt mange af de vælgere han møder: ”Folk er i dag mere kvalitetsbevidste. Hvor der måske tidligere var lidt en holdning om, at det offentlige skulle fylde så lidt som muligt, så stiller folk i dag højere og højere krav til kvaliteten af den velfærd, der leveres.”

I det hele taget mener Søren Elbæk, at det måske er på tide at sætte spørgsmålstegn ved den traditionelle opfattelse af ”røde” kommuner i byerne og ”blå” kommuner på landet:

”Mange af de her borgere er ikke nødvendigvis i dag socialdemokratiske vælgere, men de er potentielle socialdemokratiske vælgere, fordi de ikke som tidligere er fast knyttet til et parti. Vi har nok haft lidt en tendens til at se det sådan, at de socialdemokratiske vælgere boede i byerne, mens Venstres vælgere boede i landkommunerne, men sådan behøver det ikke være. Det tror jeg måske, at vi som parti gennem en række år har overset.”

Søren Elbæks optimisme hænger også sammen med, at han blandt mange traditionelle venstrevælgere fornemmer en trang til at prøve noget nyt, efter de mange år med Venstrestyre: ”Jeg har talt med afsindigt mange mennesker, som i mange år har stemt på Venstre, men nu mener, at det er på tide at prøve noget nyt. Mange er rundet af den gamle højskolekultur med demokrati og dialog, og de er frustrerede over, at der ikke har været ret meget dialog fra vores borgmester de seneste år”, fortæller han.

Jeg har talt med afsindigt mange mennesker, som i mange år har stemt på Venstre, men nu mener, at det er på tide at prøve noget nyt

Faldende indbyggertal skal vendes
Ser man på økonomien, så går det egentlig meget godt i Ringkøbing-Skjern kommune. Der er økonomisk vækst, og arbejdsløsheden er meget lav. Den største udfordring for kommunen handler ifølge Søren Elbæk om demografi: Der er flere borgere, som flytter fra kommunen, end der flytter til den. Det er et problem, lyder det på tværs af det politiske spektrum:

”Vi har oplevet en faldende bosætning de seneste år. Det er en tendens, vi skal have vendt, for det betyder også, at vi har svært ved at rekruttere arbejdskraft. Vi står i den situation, at vi har virksomheder i vækst, men de mangler arbejdskraft for at kunne fastholde væksten”, fortæller han.

Skal den udvikling vendes, er det ifølge Søren Elbæk afgørende, at kommunen bliver et attraktivt sted for eksempelvis børnefamilier at bosætte sig:

”Der er hos nogen en tendens til at fokusere på, at man skal flytte herud, fordi vi har en flot natur med både hav, fjord, hede og ådal. Jeg synes også, at vores natur er fantastisk, men man er altså naiv, hvis man tror, at det alene kan trække folk til. Vi har også brug for en god infrastruktur og især en ordentlig kommunal service, og det er nok især i forhold til det sidste, at man finder den politiske uenighed”, fortæller han.

”Og så skal vi også kunne tilbyde et bredt forenings- og kulturliv, hvor der også er tilbud til dem, der ikke har lyst til at sparke til en bold, men for eksempel flere koncert- og teateroplevelser”, mener Søren Elbæk.

Presser finansministeren for bedre infrastruktur
Dertil kommer, at der skal gøres noget ved infrastrukturen, så det eksempelvis bliver muligt at tiltrække pendlere. Både den fysiske infrastruktur, hvor kommunen gennem en årrække har kæmpet for en ny motorvej, og den digitale, hvor der er brug for bedre bredbånds- og mobildækning. Her er kommunen dog afhængig af Christiansborg:

”I Vestjylland er det ikke unormalt at pendle 25 kilometer til og fra arbejde. Men det kræver, at der er en ordentlig infrastruktur, og i dag er vores hovedveje meget trafikerede. Jeg synes man fra Christiansborg skal gøre mere for at fastholde væksten i de dele af landet, hvor der allerede er vækst, men desværre er det ikke lykkedes os at få skiftende finansministre til at etablere en større vej. Så vi bliver nok nødt til at trykke hårdere på finansministeren”, slutter Søren Elbæk.

 

Frem mod kommunalvalget vil Netavisen Pio tegne et portræt af en række danske kommuner. Hvad rør der sig i kommunen, hvilke sager har fyldt meget de sidste fire år, og hvad bliver det store slagsmål frem mod valget?


Flere artikler om emnet

Annonce