Annonce

Kvalitetsværk om socialdemokratiske tænkere

Hvad er socialdemokratisk ideologi egentlig? Ny bog giver et indblik i de tænkere og de tanker, der har skabt grundlaget for de skandinaviske velfærdssamfund.
Biografier og selvbiografier om socialdemokratiske toppolitikere findes der mange af. Om alle deres store sejre med først at opbygge arbejderbevægelsen og senere velfærdsstaten.

På bogreolerne ude i de små socialdemokratiske hjem står der ofte et eksemplar af Søren Mørchs ”25 Statsministre”, Bo Lidegaards tobindsværk om Jens Otto Krag og Henrik Qvortrup og Niels Lundes biografi om Poul Nyrup. Fremover bør der også stå et eksemplar af ”Socialdemokratiske tænkere”, som Anders Dybdal har været redaktør på.

Den socialdemokratiske ideologi har ikke haft helt den samme bevågenhed, hverken i den akademiske verden eller i den lidt bredere litteratur, som for eksempel liberalismen og kommunismen. Det forsøger ”Socialdemokratiske tænkere” at gøre op med, og det projekt er faldet meget, meget heldigt ud.

Bogen præsenterer 15 afgørende socialdemokratiske tænkere, der hver især har bidraget til udviklingen af det socialdemokratiske idégrundlag. Fra Karl Marx og Friedrich Engells til Anthony Giddens. Men det, der er så interessant og oplysende i bogen, er, hvordan de enkelte tænkeres tanker dels udviklede sig i deres tid, men også hvordan de bliver perspektiveret til vores tid.

Bogen er delt op i tre dele: ”Rødderne”, ”Storhedstiden” og ”Nye tider”.

”Rødderne” er fem kapitler om opbygningen af arbejderbevægelsen, indtil bruddet med kommunisterne i starten af 1920’erne. Det er kampen mellem reform eller revolution, ortodoks marxisme eller ej.  ”Storhedstiden” dækker perioden fra 1930’erne og frem til 70’erne, hvor socialdemokratiske partier i hele Skandinavien byggede den store velfærdsstat op. Om John Maynard Keynes der ville bruge staten til at stabilisere økonomien, og Alva og Gunnar Myrdal, som argumenterede for at bruge den offentlige sektor til at skabe sociale fremskridt.

”Nye tider” er de moderne tænkere. Tre som har haft stor indflydelse: Gro Harlem Brundtland, Anthony Giddens og Mogens Lykketoft, og to som har potentiale til at blive det i fremtiden - nemlig den amerikanske økonom Joseph Stiglitz og englænderen Maurice Glasman.

De 15 kapitler er hver især skrevet af eksperter, historikere og sociologer fra hele Skandinavien, som virkelig kender deres emne til fingerspidserne, og det er med til at give bogen tyngde. Forfatterne, som blandt andet tæller historikeren Claus Bryld, sociologen Henrik Dahl og professor Jørn Henrik Pedersen, kender deres områder, og det er formidlet i et sprog, som også gør stoffet tilgængeligt for læsere uden en lang universitetsuddannelse.

Bogen har været et år undervejs, men lander – heldigt for forlag og forfatter - ned i en meget aktuel diskussion om socialdemokratiets krise. En krise som ifølge Anders Dybdal ikke mindst skyldes, at alt for mange i partiet har glemt eller undervurderet partiets ideologiske grundlag.

”Socialdemokratiske tænkere” er et kvalitetsværk og bør læses af alle, som har en interesse i Socialdemokratiets grundlag og historie.

5 ud af 6 stjerner.

Socialdemokratiske tænkere af Anders Dybdal (red.) Informations Forlag, 327 sider, er udkommet og koster 299 kroner.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet