Kvinder i opråb om sexisme i dansk politik

322 kvinder har sendt et opråb til de politiske ledelser om sexisme i dansk politik og kræver handling
Foto: Coulorbox
Sexchikane, sexisme og grænseoverskridende adfærd på kontoret
322 nuværende eller tidligere kvindelige medlemmer af et politisk parti fortæller i et debatindlæg i Politiken om sexisme, krænkelser og grænseoverskridende adfærd både på Christiansborg, til landsmøder og i sociale sammenhænge i partierne.

Men nu skal det være slut nu, partierne må en gang for alle erkende problemet og skride til handling, skriver kvinderne, hvoraf 79 har valgt anonymt at dele deres beretninger om oplevelser med sexisme og overgreb i partierne.

Har oplevet at få en finger stukket op i skridtet

"Én blandt os har oplevet at få en finger stukket op i skridtet af et folketingsmedlem til et landsmøde under festen, hvor hun dansede med en anden partifælle. De fandt det begge vældigt morsomt", lyder én af de 79 beretninger, som avisen bringer.

Fire kvinder tog initiativ

Det er en initiativgruppe på fire kvinder, der har sat indsamlingen af underskrifter og vidnesbyrd i gang.

"Det var voldsomt. Vi kunne bare sidde og se det vokse i vores hænder", fortæller Camilla Søe, medlem af Venstre, fra initiativgruppen, til avisen.

Mange af beretninger er aldrig blevet anmeldt eller viderefortalt. Det kan skyldes, at kvinderne føler loyalitet mod deres partier, lyder det fra initiativgruppen.

Sexisme er et generelt problem i politi

 

"For os handler det om en gang for alle at slå fast, at sexisme er et generelt problem i politik, uanset hvilket parti du kommer fra," siger Maria Gudme til Danmarks Radio (DR). Maria Gudme er valgt ind i regionsrådet i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet og er en anden af af fire initiativtagere bag opråbet.

Sofie Linde startede debatten

Initiativet kommer efter de seneste ugers debat om sexisme i forskellige brancher, som begyndte med, at Sofie Linde brugte sin taletid som vært ved "Zulu Comedy Galla" til at sætte fokus på sexisme og manglende ligestilling i mediebranchen. Her fremhævede den nu 30-årige Sofie Linde et eksempel fra en julefrokost, da hun var 18 år og netop begyndt at arbejde på DR.

Så fucking ødelægger jeg din karriere

"Den her store tv-kanon kommer op til mig, tager fat i min arm og siger til mig: Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere."

Svaret blev et nej, og efterfølgende har andre kvinder i branchen -og andre brancher - bakket hende op.

Ellemann: "Rystende læsning"

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kalder indlægget i et opslag på Facebook for "rystende læsning".

"Nogle af tilfældene, som de er beskrevet i brevet, er decideret strafbare. Andre handler om upassende opførsel og grænseoverskridende kommentarer. Fællesmængden i brevet er, at der beskrives en opførsel og en omgangstone, der er meget langt fra acceptabel i et politisk parti eller for det danske folkestyre," skriver Jakob Ellemann-Jensen.

placeholder

Socialdemokratiet har sat sig for at undersøge sexisme i partiet. Til det har man ansat et advokatfirma, skriver Politiken.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) kan man ikke længere være uenige om, at der er et kulturelt problem i dansk politik.

"Nu har vi set beskrivelser, konkrete og mere generelle, fra stort set alle brancher, hvor der er en mikrofon til rådighed. Jeg er sikker på, at det samme gør sig gældende de steder i samfundet, hvor der ikke er en lige så direkte adgang til mikrofonen," siger Mette Frederiksen til avisen.

Til gengæld afviser Dansk Folkepartis tidligere mangeårige formand, Pia Kjærsgaard, overfor Jyllands-Posten, at kulturen på Christiansborg er rådden. Vil man være politiker, må man også lære at sige fra, mener Pia Kjærsgaard.

En del af det politiske liv er også at være selvstændig og kunne sige fra

 

"Man skal sige fra på det tidspunkt, hvor det sker, og hvis ikke man gør det, og hvis man gerne vil være politiker - og det vil rigtig mange af dem, der er i de unge i partier og gerne vil være praktikanter og så videre - så må man lære det. For en del af det politiske liv er også at være selvstændig og kunne sige fra og være sig selv - ikke bare i det, vi nu taler om, lyder det."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Så længe Jeppe Kofod er minister, viser Mette Frederiksen at hun vil skide på MeToo og Sofie Linde!

Annonce