Kvinder kræver kvinde i spidsen for FN

I 2017 skal FN-systemet finde en afløser for generalsekretær Ban Ki Moon. To kvindegrupper har iværksat kampagner for at det skal blive en kvinde. En dansk statsminister nævnes blandt kandidaterne.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nævnes som en af de potentielle kandidater til den mest prominente post i international politik: Posten som FN’s generalsekretær. Det skriver det amerikanske nyhedsbureau Associated Press (AP).

Posten som generalsekretær bliver ledig, når den nuværende generalsekretær, sydkoreaneren Ban Ki Moon stopper ved udgangen af 2016.

Den danske statsminister nævnes som en af mange potentielle kandidater til posten, sammen med blandt andet direktøren for den Internationale Monetære Fond, IMF, Christine Legarde (Frankrig), præsident Dalia Grybauskaite (Litauen), tidligere premiereminister Helen Clark (New Zealand) og præsident Michelle Bachelet (Chilie) samt EU’s budgetkommissær Kristalina Georgieva og chefen for UNESCO, Irini Bokova, der begge fra Bulgarien.

Både Legarde og Grybauskaite er i øvrigt begge gengangere fra sidste års saga om "Helle på vej til topjob i Bruxelles", hvor de to også var nævnt som kandidater til posten som formand for Europa-Kommissionen.

AP skriver, at diskussionen er blevet aktuel efter en unavngiven europæisk FN-ambassadør bragte emnet på banen til en arbejdsfrokost for de fem permanente medlemmer af FN’s sikkerhedsråd for et par uger siden. Her henviste ambassadøren til en 70-år gammel resolution, som beskriver proceduren for valget af generalsekretæren. Resolutionen fra 1946 skriver at generalsekretærposten skal giver til en “man of eminence and high attainment”, hvilket bedst kan oversættes til ”en æret og agtet mand”. Måske var det tid til en ”kvinde”, mente ambassadøren.

Ikke færre end to kampagner er sat i søen for at FN’s næste generalsekretær, den niende i rækken, skal være en kvinde.

“Der har siddet otte mænd og ingen kvinder. Det er på tide, siger jeg,” forklarede Jean Krasno der står i spidsen for kampagnen ”CAMPAIGN TO ELECT A WOMAN UN SECRETARY-GENERAL”, som er stablet på benene af en række kvinder, hovedsageligt fra amerikanske universiteter.

En anden kvindesagsgruppe, Equality Now, har også lanceret en kampagne, hvor de opfordrer til et folkeligt pres på FN og medlemsstaterne til at give ”køn en seriøs overvejelse for første gang”, som en talskvinde for organisationen udtaler det.

Traditionelt går topposterne i FN-systemet på omgang mellem verdensdele og regioner og det er Østeuropas tur til at få en toppost. Og i det spil skulle den nuværende generaldirektør for FN’s uddannelses- og kulturorganisation Unesco, Irini Bokova, være blandt favoritterne. Hun er allerede blevet indstillet som kandidat af sit hjemland Bulgarien.

Der er i øjeblikket færre end 20 kvindelige stats- og regeringsledere i verden og kvinder sidder kun på omkring en fjerdedel af alle posterne i de øverste ledelseslag i FN-systemet.

FN’s næste generalsekretær skal vælges engang i løbet af 2016 og tiltræder officielt 1. januar 2017. Det er officielt generalforsamlingen der vælger kandidaten, efter indstilling fra sikkerhedsrådet, hvor de fem permanente medlemmer: USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien har vetoret. Og hvem ved, måske bliver det en dansker...

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce