Kvoter er ikke løsningen - kommunerne kan selv

Debat: Christiansborg skal blande sig udenom, hvordan kommunerne fordeler eleverne på folkeskolerne. Hvis I tror, vi ikke kan løse udfordringen selv, så tager I fejl!
At tosprogede elever er bagud i skolen i forhold til deres kammerater, skal vi tage dybt seriøst. Alle fortjener lige muligheder i vores samfund, og det er uanset, om man er født med et udenlandsk klingende navn, eller hedder Emma eller William. Men svaret på udfordringen, som viser sig tydeligt i elevernes karaktergennemsnit efter 9. klasse, er ikke at indføre kvoter for hvor mange tosprogede elever, der maksimalt må være pr. folkeskole i hele landet. Det er kun en lappeløsning.

Årsagerne til at de tosprogede er bagud fagligt, kan ligge mange andre steder end i skolen, og det er kommunerne fuldt ud i stand til at løse selv uden Christiansborgs indblanding.

Aarhus Kommune har i flere år “busset” deres børn rundt i byen for at få bugt med de tosprogedes dårlige resultater, men en undersøgelse i Aarhus Kommune har vist, at eleverne ikke bliver dygtigere af at blive flyttet. Det understreger blot pointen om, at løsningen også ligger i en god social- og integrationspolitik og ikke kun i de seks-otte timer om dage, hvor eleverne er i skole.

Bedre integration uden for skolen
Mange af eleverne, særligt i de store byer, bor i socialt boligbyggeri sammen med deres forældre, som for nogens vedkommende ikke har overskuddet til at tage nok andel i deres børns hverdag til at de får det fulde udbytte af deres skolegang. Løsningen ligger således ikke kun i skolen, men er også et spørgsmål om at gøre op med den negative sociale arv, og styrke integrationsindsatsen for børnenes bedste.

Desuden ligger en stor del af svaret i de langsigtede løsninger, hvor boligpolitikken skal rette op på 60’erne og 70’ernes fejlslagne byplanlægning, hvor alt for mange ens boliger ligger i samme område.

Kommunerne er ansvarlige for at planlægge byernes udvikling, og derigennem påvirke hvordan skoledistrikternes sammensætning bliver i sidste ende. Det er os i kommunerne, der vælter boligblokke, og gør det muligt at bygge ejerlejligheder lige midt i det hårdest belastede sociale boligbyggeri vi har, fordi vi vil løse mere end én udfordring på den måde.

Centralisering løser intet
Løsningen er ikke at smide det kommunale selvstyre over bord, og lade Christiansborg-politikerne diktere, hvordan vi skal drive skole i kommunerne - det kan vi fint selv klare.

Jeg forstår, at det er fristende at komme med en konkret, hurtig løsning på udfordringen, men det modige socialdemokratiske svar er at slå koldt vand i blodet og have respekt for det kommunale Danmark.

Som kommunalpolitiker ønsker jeg mig ikke en redning i form af en lappeløsning, der bryder op med vores velfungerende skoledistrikter, og forhindrer os i at sætte ind i de skoledistrikter, der har en bekymrende præstation med blandt andet to-lærerordninger og pædagoger i undervisningen.

I kommunerne er vi i stand til at lave de langsigtede løsninger, hvor mere end bare skolepolitikken er med til at løse udfordringen.

 

Lisbeth Lauritsen er byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet

Annonce