LA-politiker: ’Skift job eller bliv nedslidt’

Kontroversiel udmelding til nedslidning fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Laura Lindahl skaber røre på sociale medier.
Der kører for tiden en større debat om, hvad der skal ske med de mennesker, som på grund af hårdt fysisk arbejde, ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen.

Centralt i den debat står spørgsmålet om en differentieret pensionsalder, som er afhængig af hvor lang tid man har været på arbejdsmarkedet.

Den idé afviser Liberal Alliance blankt og præsentere et alternativt svar. Dem med de fysisk hårde job må indstille sig på at skifte karriere, længe før de når pensionsalderen, mener partiets beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl.

En håndværksuddannelse varer ikke for livet

Allerede når de unge vælger uddannelse, skal det stå klart for dem, at de ikke skal regne med at lægge mursten hele arbejdslivet. Murere skal ligesom professionelle fodboldspillere gøre sig klart, at den karriere ikke varer hele livet, mener LA-politikeren.

”Når man som 17-årig begynder på uddannelsen til murer eller brolægger, skal man indstille sig på, at det er et valg for en periode, og at man skal noget andet på et senere tidspunkt. Inden man bliver slidt ned, eller ryggen siger fra, skal man have foretaget et sporskifte,” siger hun til Avisen.dk.

Hun mener, at erhvervsskolerne skal forberede de unge på karriereskiftet, og at flere virksomheder skal tilbyde nye opgaver til medarbejdere, der ikke længere kan klare hårdt fysisk arbejde.

Nej tak til ”liberale næsvisheder”

Udmeldingen fra Laura Lindahl spredte sig som en løbeild på de sociale medier, hvor en lang række politikere, organisationsfolk og borgere havde travlt med at gå i rette med politikeren.

Du taler erhvervsuddannelserne ned, lød det fra 3F:

”Tak spids, det skal nok give flere faglærte! Inden de unge går i gang med en erhvervsuddannelse, får de fra LA klar besked om, at de må påregne at blive nedslidte. Lad os, i stedet for liberale næsvisheder om, at man bare kan skifte job, tale erhvervsuddannelserne op, blandt andet ved at gøre den fysiske og psykiske belastning mindre,” skriver Søren Heisel, der er forbundssekretær i fagforbundet 3F.

placeholder

Akademikerne bytter gerne, lyder det fra SF’s ordfører:

”Mureren og social- og sundhedshjælperen er så klar, Laura Lindahl. De bytter gerne job med akademikeren, inden de bliver nedslidt. Dobbeltuddannelse og lige nedslidning for lige løn og pension er genialt. Pensionsalderens gordiske knude er løst,” lyder det fra SF’s sundheds- og ligestillingsordfører Kirsten Normann Andersen.

placeholder

Sammenligner med fransk dronning.

”Laura Lindahl fra Liberal Alliance har en løsning til de mange danskere med hårdt arbejde, som er nedslidt før pensionen: de skal da bare lave noget andet. Hvem sagde Marie Antoinette?” lyder det fra fagforbundet FOA, med henvisning til den franske dronning, der hånligt havde sagt, at hvis de fattige ikke havde råd til brød, kunne de da bare spise kage – eller rettere, Lad dem spise brioche

placeholder

En kedelig melding til landets FOA-medlemmer, lyder det fra en anden:

”Det er en kedelig melding til FOAs medlemmer fra Laura Lindahl – FOA-medlemmer bliver slidt fysisk, men især psykisk, blandt andet fordi Liberal Alliance presser den offentlige sektor. Prioriter den, så FOA’s medlemmer kan have drømmejobbet hele livet,” skriver Torben K. Hollmann, der er formand for FOA’s social- og sundhedsafdeling.

placeholder

Og en skriver, at han bliver helt træt i ansigtet.

”Jeg bliver sgu lidt træt i ansigtet, når jeg hører Laura Lindahl lægge ansvaret for nedslidning over på den enkelte. Men okay, hun går jo også ind for at skære på Arbejdstilsynet,” skriver den socialdemokratiske folketingskandidat Tom Block.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Var LA ikke et af de partier, som ville gøre det umuligt at tage mere end en uddannelse? I så fald bliver det jo ret svært at gøre et "karriereskifte," som det kaldes i direktør-Danmark.

Annonce