Annonce

LA-profil gav følelserne frit løb: ”Du lyver, du lyver!”

Liberal Alliances Ole Birk Olesen gik hårdt til angreb på S-ordfører i debat om omstridte embedsmænd.
Det gik ikke stille for sig, da den tidligere LA-minister Ole Birk Olesen i debatprogrammet ”Q & A” på Radio24syv krydsede klinger med Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen.

Hele programmet kan høres her.

Regeringen er blevet kritiseret af flere af de borgerlige partier form at der blandt flere af nyansættelser af presse- og kommunikationschefer i landets ministerier, er folk som har tætte bånd til regeringen eller den pågældende minister. I flere tilfælde gælder det dog ansættelser og politisk engagement, der ligger flere år tilbage i tiden.

Fakta: Nye presse- og kommunikationschefer


Gry Möger Poulsen er blevet ansat som ny kommunikationschef i Klima-, Energi og Forsyningsministeriet. Hun kommer fra en stilling som strategichef hos vindmølleproducenten Vestas. Hun har tidligere været politisk rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), da han var medlem af Europa-Parlamentet.

 

Thomas Bro Sæhl er ansat som presse- og kommunikationschef i Børne- og Undervisningsministeriet. Han kommer fra et job som journalist på nyhedsmediet A4. Han har tidligere været særlig rådgiver for Astrid Krag, da hun var SF’er.

Sten Kristensen er ansat som pressechef i Skatteministeriet. Han har senest været pressechef i socialforvaltningen i Københavns Kommune. Han har tidligere været særlig rådgiver for forhenværende finansminister Bjarne Corydon (S) og er tidligere pressechef i Socialdemokratiet.

Mads Kolby er ansat som pressechef i Erhvervsministeriet. Han har tidligere været presserådgiver i Socialdemokratiet og var pressekoordinator for statsminister Mette Frederiksen (S) under valgkampen.

Jens Anton Tingstrøm Klinken er ansat som kommunikationschef i Social- og Indenrigsministeriet. Han var senest kommunikationschef i Dansk Handicaporganisationer. Han var en af social- og indenrigsminister Astrid Krags støtter under formandsvalget i SF i 2012.

Michael Dahl Nielsen er ansat som kommunikations- og pressechef i Kultur- og Kirkeministeriet. Han har tidligere været pressechef i Roskilde Kommune, hvor Joy Mogensen var borgmester.

Pelle Dam er pressechef i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Han har senest været redaktions Han har tidligere været formand for SF Ungdom fra 2009-2011 og medlem af SF's ledelse sammen med Mattias Tesfaye (S).

Kilde: DR og LinkedIn

Ministerierne har oplyst, at hverken ministre eller statsministeriet har været inde over ansættelserne, men at det alene er embedsværket, der har ansat dem på baggrund af kvalifikationer.

”Ikke en kinamands chance for at det er tilfældigt”

Alligevel mener Ole Birk Olesen, at der er sket noget fordækt. For som han siger i programmet:

”Jeg er ikke i tvivl om, at de har nogle faglige kvalifikationer. Men er de de dygtigste? Det er de efter alt at dømme ikke, fordi når der bliver udskiftet otte pressechefer kort efter et regeringsskifte, og de seks tilfældigvis lige kommer fra de partier, som ministrene kommer fra,” sagde han i programmet og fortsatte:

”Det er jo endda så detaljeret, at de ministre, der har været med i SF tidligere, og som nu er blevet socialdemokrater, de har ansat en pressechef, der selv har været i SF. Så detaljeret er det. Det passer så utrolig godt sammen med ministeren, at der ikke er en kinamands chance for, at det er en tilfældighed. De er faktisk udpeget, fordi de deler partitilhørsforhold med ministeren.”

Jesper lyver!

Det forsøger Jesper Petersen at afvise, men inden han kan nå at tale ud, så bliver han afbrudt af en ophidset Ole Birk Olesen.

Birk Olesen: ”Du lyver, Jesper. Du lyver.”

Petersen: ”... på den her måde... ”

Birk Olsen: ”Jesper lyver!”

Petersen: ”... Jeg synes virkelig, det er voldsomt at høre Ole Birk Olesen. Nu angriber han så også mig. Uden at have…,” forsøger Jesper Petersen, inden han igen bliver afbrudt.

Birk Olesen: ”Det er jo løgn, det du siger.”

Først herefter får Jesper Petersen mulighed for at forklare, at der udover ministeriets egne embedsmænd, blandt andet har været eksterne konsulenter med ved ansættelserne af de pågældende medarbejdere.

Jesper Petersen mener desuden, at Berlingske, der har skrevet artiklerne behændigt, undgår at nævne de pågældende ansattes journalistiske og/eller faglige baggrund.

Og, siger han:  ”Jeg synes virkelig ikke, det er fremmende, hvis vi gerne vil have mennesker til at være aktive i politik og samfundsforhold, hvis det er sådan, at man bliver udelukket fra at få ansættelse i et ministerium, hvis man på en eller anden måde har været politisk aktive. De er simpelthen bare dygtige. Og derfor har departementscheferne ment, at de var de rigtige.”

Ole Birk Olesen er dog langt fra tilfreds med den forklaring og fastholder, at der efter hans vurdering er tale om "systematiske ansættelser af partikammerater". Og skulle det ske, at regeringsmagten skifter, og Liberal Alliance igen får regeringsmagt, så kan de pågældende medarbejdere altså se frem til at få præsenteret en fyreseddel fra Ole Birk Olesen, tilføjer han.

Klimaministeriet ansætter Vestas-medarbejder med rød baggrund

Ordvekslingen mellem Ole Birk Olesen og Jesper Petersen kom frem, inden det blev offentliggjort at Gry Möger Poulsen, der tidligere har været assistent for Dan Jørgensen i Europa-Parlamentet, skifter en stilling som ”Head of GMCP Strategy & Commercial Planning” (strategichef, red.) i vindmøllegiganten Vestas ud med jobbet som kommunikationschef i Klima-, Energi og Forsyningsministeriet. Det ministerium, hvor Dan Jørgensen nu er minister.

Gry Möger Poulsen har en mastergrad i politisk økonomi fra London School of Economics og en bachelorgrad i international økonomi og politik fra Copenhagen Business School (CBS).

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet