Labour på vej mod historisk selvmord

Analyse: Jeremy Corbyn har sat kursen mod en storsejr ved formandsvalget i det britiske Labourparti på lørdag. Medlemmerne elsker ham, men vælgerne tror ikke på ham. Det kommende resultatet risikerer at sende Labour på en meget lang ørkenvandring i opposition.
Den interne borgerkrig i britiske Labour nærmer sig sin afslutning. I dag kl. 12.00 britisk tid havde partimedlemmerne i Labour frist for afgive stemme i formandsvalget mellem den siddende formand Jeremy Corbyn og hans walisiske udfordrer Owen Smith. Resultatet bliver offentliggjort på lørdag den 24. september under den årlige Labour-kongres i Liverpool.

Det tegner til en bragende sejr for Jeremy Corbyn og hans ufatteligt mange unge fans, ’The Corbynites’, der har fået den 67-årige Labour-veteran til at ligne en rockstjerne på sin britiske valgturné.

De nye medlemmer bestemmer
Corbyns kommende sejr på lørdag er ikke baseret på bred popularitet i den britiske befolkning, men alene den interne opbakning fra Labour-medlemmerne. Her peger en meningsmåling fra YouGov til gengæld på, at 62 procent stemmer for Corbyn og 38 for Smith.

Ser man nærmere på tallene, så har Owen Smith bedst fat i de gamle partimedlemmer (dem som blev medlem inden parlamentsvalget i 2015). Målingen viser, at 68 procent af dem vil stemme for Smith, mens 32 af dem satser på Corbyn. Men denne medlemsgruppe udgør kun omkring en tredjedel af Labours 640.000 medlemmer, så det hjælper ikke meget på Smiths chancer.

jeremy-corbyn-and-owen-smith

At medlemsbasen er en udfordring for Owen Smith, er han også selv opmærksom på, hvorfor han under valgkampen har forsøgt at argumentere for, at opbakningen fra medlemmer ikke er nok – det kræver vælgere at blive valgt: ”Sandheden er, at det ikke bare handler om de 300.000 nye medlemmer, som vi har set de uger. Vi ser Labour gå tilbage. Vi er nede på 26-27 procent i meningsmålingerne. Lige nu risikere vi (red. Labour) at blive sat udenfor magten i generation," sagde han i programmet Question Time på BBC.

New Labours ideologiske udsultning
Jeremy Corbyn er blevet båret ind på den politiske scene fra sin plads som den absolut bagerste ’backbencher’ i det britiske underhus.

Han har reddet på et løfte om at skabe et nyt og langt mere venstreorienteret Labour. Corbyn tilhører det såkaldte ’hard left’, mens Smith tilhører det såkaldte ’soft left’, hvorfor begge står på mål for en mere ideologisk, principfast og ufravillige politisk linje i det britiske arbejderparti.

oversigt-labour
De politiske forskelle mellem Jeremy Corbyn og Owen Smith er ganske begrænsede. Hvis man skal adskille de to modkandidater, så handler det mere om hvordan de vil opnå deres resultater, hvor bredt de vil favne og hvor pragmatiske man kan forvente, at de vil optræde.

Men uanset hvad, så er det Corbyn og hans politiske succes internt i Labour, der har fremtvunget Smiths kandidatur. Owen Smith er således et kompromis blandt de mange Labour-MP’ere, der i juni måned udtrykte mistillid til formanden.

Hvis man skal forsøge dissekere hvad ’Corbynisme’ handler om, så er det opgøret med den britiske sparekurs (den såkaldte ’austerity’), nationalisering af jernbanen og en drastisk forøgelse af de offentlige investeringer i sundhedsvæsen, uddannelse og alment boligbyggeri. Corbyns 10-punkts plan er så meget ’socialdemokrati klassisk’, et ekko fra 70'erne og 80'erne, det ville gøre selv Enhedslisten tilfredse.

Men omvendt, så er Corbyns linje også, hvad  mange i Labour har efterspurgt. De menige medlemmer har savnet noget at tro på. Den ideologiske udsultning under Tony Blair og New Labour har tilføjet Labour så dybe sår, at det endnu vil være for tidligt at erklære patienten rask. Den blinde tro på den globale kapitalisme og de uregulerede, frie markedskræfter, som dominerede under New Labour, har skabt det vakuum, som giver plads til en trotskistisk-inspireret idealist som Corbyn.

Den gamle New Labour-garde - bestående af blandt andet Tony Blair, tidligere EU-kommissær Peter Mandelson og spindoktoren Alistair Campbell – har med skingre angreb på Jeremy Corbyn skubbet Labour i en mere radikal venstreorienteret retning.

Historisk selvmord i Labour
Hvis man dykker ned i meningsmålingerne, så må det give anledning til bekymring i Labour-land. For mens Labourmedlemmerne holder hånden under partiformanden, så ser tilliden og troen på Corbyn ganske anderledes ud, når man spørger hele befolkningen.

Labours egne vælgere er utilfredse
Blandt Labour-vælgerne, så svarer 29 procent i en måling fra Ipsos Mori, at de er utilfredse med Theresa May, mens det tilsvarende for tal er 47 procent for Corbyn.

Vælgerne foretrækker konservativ premierminister
Jeremy Corbyn i den seneste måling over befolkningens fortrukne leder hele 64 procentpoint efter den konservative premierminister Theresa May.

Labour har været bagud længe
Labour været bagud i 85 af de seneste 89 meningsmålinger i den tid, Corbyn har været formand
.

Labour taber historisk stort
De seneste meningsmålinger viser et forspring på mellem 6 procent og 14 procent til de konservative. Det sidstenævnte resultat ville give Labour det værste valgresultat siden 1935.

corbyn-labour-stotter

 

Det politiske flertal og regeringsmagten for Labour med Corbyn ved roret er langt udenfor rækkevidde. Faktisk skal man helt tilbage til Labour-leder Michael Foot og valget i 1983 for at finde en Labour-formand, der er lige så meget ude af trit med vælgerne som Corbyn er det.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce