Lad os finde en løsning sammen

Regeringen bør indkalde arbejdsmarkedets parter og lav en stor, bred og holdbar løsning om dagpengene, mener forbundsformanden for Dansk Metal.
Det er ikke den nuværende regering, der er skyld i, at vi i Danmark har en dagpenge-krise. Ansvaret ligger helt og aldeles hos Venstre, Konservative og ikke mindst Dansk Folkeparti.

Lad mig indledningsvis slå fast: Det er ikke den nuværende regering, der er skyld i, at vi i Danmark har en dagpenge-krise. Ansvaret ligger helt og aldeles hos Venstre, Konservative og ikke mindst Dansk Folkeparti. Det er disse partiers ansvar, at op mod 30.000 danskere i år står til at falde ud af dagpengesystemet og miste hele deres forsørgelsesgrundlag.

Da de borgerlige partier i 2010 gennemførte dagpengereformen mente de, at 2-4.000 ville miste dagpengeretten og det var argumentet for at gennemføre den mest absurde reform i mands minde.

Genoptjeningsperioden gjorde ondt
Derfor burde man egentlig også forvente, at løsningen på krisen kom fra disse tre partier. Men på trods af, at muligheden lå lige for, da man sad og forhandlede vækst- og jobplan, så har hverken Venstre og Konservative ytret et eneste forslag, der kunne hjælpe de udfaldstruede. Dansk Folkeparti har ganske belejligt fortrudt det hele, men de færreste tror vel på, at det holder særligt længe.

Det væsentligste problem i dagpengereformen var i og for sig ikke, at man afkortede dagpengeperioden. Det bringer ikke ledige hurtigere i job, om de har ret til 2, 4 eller 7 års dagpenge. Til gengæld gjorde fordoblingen af genoptjeningsperioden ondt. Meget ondt.

Det betød, at man med et slag skulle have arbejde i mindst et år, før man havde ret til dagpenge. Og det afholder mange fra at melde sig ind i en a-kasse, ligesom alt for mange har meldt sig ud. Og altså op mod 30.000 står til at blive smidt ud.

Indkald arbejdsmarkedets parter og lav en stor, bred og holdbar løsning. En løsning, som ikke bare er endnu en lap i det kludetæppe, som er blevet vævet hen over VKO's hul i det danske flexicurity-system, men en helt ny beskæftigelsespolitik.

Indkald arbejdsmarkedets parter
Vi har derfor foreslået regeringen en løsning: Indkald arbejdsmarkedets parter og lav en stor, bred og holdbar løsning. En løsning, som ikke bare er endnu en lap i det kludetæppe, som er blevet vævet hen over VKO's hul i det danske flexicurity-system, men en helt ny beskæftigelsespolitik.

Vi har mange gode idéer, og jeg er sikker på, at arbejdsgiverne ligeledes har ønsker og forslag til, hvordan a-kasser, jobcentre, beskæftigelsesregioner osv. kan spille med.

Det første punkt på dagsordenen må være en garanti for, at ingen ryger ud af dagpengesystemet i år. Dernæst skal vi have ændret genoptjeningssystemet. Vi har foreslået tre elementer: Nedsæt kravet fra 52 til 13 ugers arbejde, lad uddannelse og opkvalificering tælle med og lad det samme gælde for de ledige, der har arbejdet i jobrotation.

Lad os endvidere finde en bedre måde at bruge de mange milliarder kroner, der hvert år bruges på aktivering og uddannelse af ledige. Vi har fået gjort op med de mest fjogede pipfugle-kurser, men det betyder desværre ikke, at de ledige i dag får de tilbud, som hjælper dem bedst og hurtigst tilbage i varig beskæftigelse. Det må og skal vi have ændret på.

For hver dag, der går, kommer vi tættere på forfaldsdato: Den dag, hvor de første ryger ud over kanten. Hos Dansk Metal har flere hundrede medlemmer allerede mistet dagpengeretten, og finder vi ikke en løsning, så vokser problemet sig uoverskueligt.

I Danmark løser vi problemerne bedst i fællesskab. Lad os finde en holdbar løsning sammen.

Claus Jensen (født 1964) er forbundsformand for Dansk Metal. Uddannet plade- og konstruktionssmed på Odense Staalskibsværft (Lindø) i 1980.

Forbundsformand for Dansk Metal


Flere artikler om emnet

Annonce