Ladeport for spekulation i danske dagpenge smækket i

Danske a-kasser er tilfredse med, at der endnu engang er sat en stopper for EU-forslag, der vil gøre det lettere for borgere fra andre EU-lande at hæve danske dagpenge.
Danmark har sammen med en række andre EU-lande endnu engang fået bremset et forslag om lettere adgang til dagpenge for andre EU-borgere.

Forslaget, som går under navnet ”Forordning 883”, går ud på at udvide muligheden for at optjene dagpenge i et EU-land som for eksempel Danmark og så efterfølgende tage hjem og søge job, mens man hæver dagpenge fra Danmark.

I dag kræver det to måneders fuldtidsarbejde inden for tre måneder. Derefter kan man tage hjem og leve af de danske dagpenge, mens man søger job i hjemlandet.

Det er de grænser, som EU-forslaget ville rykke rundt på, så kravet om fuldtidsarbejde nedsættes til kun en måned, mens retten til danske dagpenge i hjemlandet udvides til seks måneder.

Intet flertal

Forslaget, der i snart fem år har cirkuleret i EU-systemet mellem Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet, er flere gange er sendt til hjørnespark, fordi det ikke kunne mønstre kvalificeret flertal på to tredjedele af medlemslandene.

A-kasserne har været arg modstander af forslaget

Den danske fagbevægelse og a-kasserne har været arg modstander af forslaget, fordi man frygter, at EU borgere fra eksempelvis Østeruropa vil spekulere i at udnytte det danske dagpengesystem og lade den danske stat og danske lønmodtagere betale regningen.

På et møde i december blev det dog klart, at forslaget ikke kunne samle det nødvendige flertal på to tredjedele af landene, og dermed er det kontroversielle forslag taget af bordet.

Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser, er meget tilfreds med udfaldet.

Danske dagpenge er jo meget værd i en række andre EU-lande

”En lettere adgang til dagpenge og muligheden for at tage dem med ud af landet i længere tid kunne have sat vores unikke system under pres,” siger hun.

”Danske dagpenge er jo meget værd i en række andre EU-lande. Du kommer for eksempel rigtig langt i Bulgarien for danske dagpenge i forhold til, hvad du kan få af bulgarske ydelser. Så jeg kunne da godt se et scenarie for mig, hvor det ville blive en god forretning hurtigt at optjene ret til dagpenge i Danmark og så tage dem med hjem til et andet EU-land i et halvt år,” siger Eva Obdrup.

Det nu skrottede forslag blev i øvrigt støttet af Sverige og 12 medlemslande. Imod stemte – udover Danmark - Finland, Østrig, Holland, Tjekkiet, Irland, Grækenland og Malta. Mens Letland, Tyskland, Belgien, Portugal og Slovakiet undlod at stemme.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

TAK. - Godt, at det forslag (Forordning 883) er blevet afvist.

Nu mangler vi bare, at resten af EU's sociale union bliver demonteret. Fx. SU, børnepenge i hjemlandet osv.

Fuldstændigt enig!
Det Europæiske samarbejde er fint, unionen er skidt.

Mon ikke (nogle af) politikerne i f.eks. Danmark også er bange for det pres, der vil komme fra indenlands borgere om at kunne optjene muligheden for dagpenge på to måneder?

Nemlig.

Det her er ren ANTI-EU pro-DF-politik. Vi tror, vi kan ramme nogle udlændinge, men skyder os selv i foden.

Som da DF fik indført sprogkrav for danske statsborgere ved familiesammenføring: DF troede, de kunne ramme nogle tyrkiske bjergbønder, men endte med at ramme de danskere, der ikke har bevis på bestået 9. klasse.

En regel, som Tesfaye IKKE vil ændre, fordi Mette Frederiksen er bange for, at de andre partier vil råbe "slap udlændingepolitik" og vælgerne vil sive fra Socialdemokratiet til DF og NB.

Der er mere på spil en et tilfældigt dansk parti.
Det er hele selvbestemmelsen for os, der arbejdes på at file endnu en stor skive af; snart er der ikke mere at file af....

"I dag kræver det to måneders fuldtidsarbejde inden for tre måneder. ...." hvordan i h... h... h...... kan man i EU fostre en ide der ændrer dette til "så kravet om fuldtidsarbejde nedsættes til kun en måned". Bare to måneder er fuldstændigt vanvittigt.

Udbetaling af dagpenge i DK må da forudsætte at man står til rådig for arbejdsmarkedet i DK.

EU er og bliver en parallelverden.

Annonce