Lækkede dokumenter navngiver Danske Banks farlige forbindelser

Nye oplysninger føjes til hvidvaskskandalen i Danske Bank. DR sætter ansigt på nogle af de bagmænd, der brugte Danske Banks estiske filial til hvidvaskning.
Foto: Andreas Petersson
Med en ny, omfattende læk af dokumenter sætter Danmarks Radio (DR) ansigt på nogle af de bagmænd, der har nydt godt af den mangelfulde hvidvaskkontrol i Danske Banks estiske filial.

Gennem det internationale journalist-samarbejde ICIJ, er DR nemlig kommet i besiddelse af tusindvis af hemmelige dokumenter fra blandt andet de amerikanske finansmyndigheder.

Dokumenterne giver indblik i et rædselskabinet af personer med tråde til våbensmugling, skattesvindel og østeuropæiske mafiagrupper. Mange med det til fælles, at de har haft konti i Danske Bank.

Det er jo vildt interessant

"Det er jo vildt interessant, at vi nu får kød og blod på nogle af de transaktioner, som vi i nogle år har kaldt mistænkelige," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er ekspert i bekæmpelse af hvidvask og har fulgt Danske Bank-sagen i årevis, til DR.

Milliarder flød gennem konti

Fra 2007 til 2015 flød 1500 milliarder kroner gennem Danske Banks afdeling for udenlandske kunder i Estland. Langt de fleste af milliarderne var mistænkelige og skulle være fanget i Danske Banks værn mod hvidvask.

Det skete ikke. I stedet havnede landets største bank i en enorm, international hvidvaskskandale.

"Vi får et meget tydeligt eksempel på, hvad der sker, når disse kriminelle netværk fungerer uden modstand fra banken," siger Eleni Tsingou, der er professor i politisk økonomi ved CBS, hvor hun forsker i bankers hvidvaskindsats, til DR.

Milliarder fra Rusland

Den omfattende læk af dokumenter, ’FinCEN Files,’ har fået navn efter det amerikanske finansministeriums efterforskingsenhed, Fincen, der indsamler fortrolige oplysninger om suspekte pengeoverførsler.

Danske Bank indtager en central rolle i en fortrolig Fincen-rapport om et russisk hvidvasknetværk kaldet "Moscow Mirror Network".

Ifølge rapporten er den russiske lokalpolitiker og sikkerhedsrådgiver Igor Marakin en central figur for bagmændene i det russiske hvidvask-netværk.

Lækken viser, at Igor Marakin har kontrolleret syv selskaber med konti i Danske Bank.

Ifølge rapporten deltog et af hans selskaber, Aronica Alliance, i 2011 og 2012 i overførsler for fem millioner kroner til selskabet Gurgen House, et arabisk firma, som udadtil handlede med smykker, diamanter og guld, men som ifølge de amerikanske myndigheder var knyttet til den russiske mafiaorganisation "Brother’s Circle", som er involveret i narkohandel og bandeskyderier.

Poserer med våben

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama udpegede i 2011 "Brother’s Circle" til at være den internationale, organiserede, kriminelle gruppe, der udgør den største trussel mod USA.

Gurgen House – som altså har modtaget penge fra konti i Danske Bank – blev i 2013 føjet til den amerikanske liste over sanktionerede selskaber.

På et Facebook-billede poserer Igor Marakin med forskellige våben som en håndgranat og en maskinpistol.

Så efterlader det dybe panderynker

 

"Når man kobler hans profilbilleder med det, at der ikke var nogen aktivitet bag de selskaber, han havde i Danske Bank, så efterlader det dybe panderynker," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør for rådgivningsvirksomheden revisorjura.dk., til DR.

Især skulle Danske Bank have opdaget de mistænkelige overførsler, når Aronica ifølge det britiske selskabsregister var et "sovende" selskab - og altså et selskab uden aktiviteter.

Igor Marakin afviser over for DR Nyheder, at han har begået noget kriminelt eller udnyttet Danske Bank til at hvidvaske penge.

Våbensmugler med konto i banken

Dokumenter, som den italienske avis L’Espresso har delt med journalistnetværket ICIJ og DR, afslører en anden af Danske Banks rædselskunder: Våbenhandleren Iurii Lunov.

Iurii Lunov er blandt andet udpeget af en FN-rapport som en af mændene bag en ulovlig våbeneksport fra Nordkorea til Iran i 2009, som blev afbrudt af en politiaktion i en lufthavn i Bangkok.

Selskabet, som chartrede flyet med 35 ton våben, var kunde i Danske Banks estiske filial og kontrolleret af Iurii Lunov.

Og Iurii Lunov kontrollerer også et andet selskab med konto i Danske Bank, Ostwest Alliance.

Enhver form for militært udstyr

 

Ifølge offentligt tilgængelige papirer fra det britiske selskabsregister fra 2009 sælger Ostwest Alliance ”ammunition, sprængstoffer, væbnede køretøjer, kampvogne, krigsskibe, ubåde, fly og enhver form for militært udstyr.”

Hverken Iurii Lunov eller hans advokat er vendt tilbage på DR's henvendelser.

Hvidvaskeren fra Pakistan

En tredje person, der også har nydt godt af den manglende kontrol i den estiske filial, er den pakistanske hvidvasker Altaf Khanani.

Altaf Khanani har ifølge australske og amerikanske myndigheder hvidvasket milliarder for narkokarteller, terrororganisationer og andre kriminelle.

Flere gange optræder Altaf Khananis centrale hvidvaskselskab, Mazaka General Trading, i de lækkede papirer.

Et af de selskaber, som har overført penge til Altaf Khananis hvidvaskorganisation, er Hilux Services, et skotsk selskab med adresse i Aserbajdsjan.

Hilux Services havde konto i Danske Banks estiske filial, og selskabet er tidligere af Berlingske blevet afsløret i at have tilknytning til det aserbajdsjanske styre, som har sendt milliarder gennem konti i Danske Banks estiske filial.

DR har forsøgt at få et interview med Altaf Khanani, men hans advokat i USA oplyser, at hverken han eller hans klient ønsker at udtale sig.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce