Annonce

Lars Løkke: Vi har "styrket" erhvervsskolerne

LO’s Ejner K. Holst: ”Regeringen har skåret godt 100 mio kroner på erhvervsuddannelserne – hvis det er at støtte, så støtter rebet også den hængte"
Statsminister Lars Løkke (V) brystede sig i sin afslutningstale af, at regeringen har styrket erhvervsuddannelserne.

”Styrket erhvervsuddannelserne - blandt andet med en trepartsaftale, som skal give flere praktikpladser. Blandt andet ved hjælp af nye fordelsuddannelser og øget tilskyndelse for virksomhederne til at oprette praktikpladser. Tak til både arbejdsgivere og fagbevægelse.”

Sådan lød ordene fra statsministeren.  Både LO og Socialdemokratiet tager stærk afstand fra udtalelsen:

”Tak skal du ha’: Regeringen har skåret godt 100 millioner kroner ned på erhvervsskolerne. Hvis det er at støtte, så støtter rebet også den hængte. Regeringen skærer to procent i år på erhvervsuddannelserne – og så to procent oven i den besparelse næste år – og så en gang mere og engang mere,” siger LO’s næstformand Ejner K. Holst til Netavisen Pio.

Hvis det er at støtte, så støtter rebet også den hængte

Den socialdemokratiske erhvervsskole-ordfører, Mattias Tesfaye, er helt på linje:

”Jeg synes ikke, statsministeren taler sandt. Regeringen har alene i 2018 skåret 100 millioner. Det er jo derfor, der er blevet fyret så mange faglærere den seneste tid,” siger Tesfaye til Netavisen Pio.

Jeg synes ikke, statsministeren taler sandt

Giver med den ene hånd – men snupper mere med den anden

Fakta er, at der bliver skåret 100 millioner kroner på erhvervsuddannelserne (EUD), som en del af den aftale om finansloven for 2018, som Dansk Folkeparti og regeringen indgik december 2017.

De 100 millioner kroner står imidlertid ikke alene. Ser man i forhold til 2015, da Lars Løkke Rasmussen igen rykkede ind i Statsministeriet, har er erhvervsuddannelserne faktisk blevet skåret med næsten 200 millioner kroner.

Ganske vist tilføres der med finansloven for 2018 170 millioner kroner i en såkaldt ’ekstraordinær kvalitetsudviklingspulje’. Men samtidig gennemfører de fire partier nedskæringer på erhvervsskoleområdet på over 270 millioner kroner i forhold til 2017 – og 360 millioner kroner i forhold til 2015.

”Det er virkelig nogle besparelser, som kan mærkes på skolerne. Det kan slet ikke undgå at gå ud over kvaliteten i undervisningen, for der er i forvejen skåret helt ind til benet ude på erhvervsskolerne”, udtalte Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, november 2017 til Netavisen Pio ved udsigten til yderligere nedskæringer i 2018.

Kilde: Danske erhvervsskoler og gymnasier.
Skærer mere og mere

Regeringen og Dansk Folkeparti har de sidste tre år været enige om, at erhvervsskolerne – ligesom gymnasier og videregående uddannelser – skal være underlagt en såkaldt omprioriteringsbidrag. Det betyder konkret, at uddannelserne år efter år får skåret to procent af deres budget.

I 2016 var omprioriteringsbidraget på 127 millioner kroner, i 2017 på 238 millioner kroner og i 2018 vil det være på 359 millioner kroner i forhold til 2015-niveauet. Fastholdes det frem til 2021, som regering lægger op til, vil det være på næsten 700 millioner kroner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet