Annonce

Lav efterspørgsel giver tilbageslag i tysk økonomi

Den tyske økonomi er ramt af tilbageslag, som bl.a. skyldes den svage økonomiske udvikling i eurozonen. Den hårde nedskæringspolitik i flere europæiske lande kan være årsagen til den ringe efterspørgsel. Samtidig er inflationen lav, hvilket ikke gavner forbrugerlysten og væksten.
Den tyske industri har oplevet en nedgang i deres ordrer på 5,7 % i august måned. En sådan tilbagegang har man ikke oplevet siden 2009. En af grundene til dette er ifølge det tyske økonomiministerium ”den nølende økonomiske udvikling i eurozonen”. Det har vist sig gennem en lavere efterspørgsel fra udlandet til de tyske virksomheder – en samlet nedgang på hele 8,4 %.

”Udsigterne for den tyske økonomi er afdæmpede. Jeg er ikke sikker på, at vi vil se vækst i tredje kvartal,” udtalte Nordea Markets europæiske chefanalytiker Holger Sandte til Bloomberg.com.

Indlandsefterspørgslen i Tyskland er faldet med to procent. I årets andet kvartal skrumpede det tyske bruttonationalprodukt endda en smule med 0,2 procent.

Det kan meget vel være udtryk for, at den hårde sparekurs i Europa har slået fejl og har sat investeringer og forbrugerlyst i stå. Efterspørgslen er faldet både internt i Tyskland og fra udlandet til de tyske virksomheder. Især når en motor som den tyske økonomi går i stå, er det både problematisk og symptomatisk for den samlede europæiske økonomi.

Problematisk med lav inflation
Samtidig oplever eurozonen en inflation på sølle 0,3 %, selv om den europæiske centralbank (ECB) har et mål om en inflation på lige under 2 %. En for lav inflation kan være problematisk, idet både virksomheder og forbrugere kan miste tilliden og i stedet for at købe varer og lave investeringer, så sætter man sig på hænderne og venter på endnu lavere priser. En for lav inflation sætter økonomien i stå.

Derudover kan man ikke overse, at de mere gældsplagede lande som fx Grækenland og Spanien ville drage mere nytte af en højere inflation end en lav, da inflationen er med til at formindske noget af deres gæld. En alt for lav inflation holder altså forbrugerlysten og væksten tilbage og dermed de forbedringer i beskæftigelsestallene, som Europa og særligt de kriseramte sydeuropæiske lande har brug for.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce