Annonce

Laveste pris er ikke godt nok: EU’s udbud skal sikre ordentlige arbejdsforhold

Når EU's regler for offentlige udbud skal revideres, prioriterer de borgerlige kun pris og forenkling. En stor fejl siger Europa-Parlamentsmedlem Marianne Vind (S)
Foto: Pressefoto
Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S)
Når vi skal revidere EU’s regler for offentlige udbud, står valget klart:

Skal vi kun prioritere laveste pris og forenkling, som arbejdsgivere og de borgerlige kræver, eller skal vi også bruge vores skattekroner til at sikre ordentlige lønninger, lærlingepladser og bekæmpe skattesnyd?

Jeg ved godt, hvad jeg vælger.

Det er astronomiske summer, som rigtig mange virksomheder gerne vil have fingrene i - og gerne så nemt og billigt som overhovedet muligt

15.000 milliarder kroner 

15.000 milliarder kroner. Så mange af dine, mine og alle andre europæeres skattekroner bruger staterne i EU hvert år på offentlige udbud.

Det svarer til cirka 14 procent af EU’s samlede BNP, og det dækker alt for store byggerier til rengøring og revisorarbejde, som det offentlige Europa får private virksomheder til at udføre.

Det er astronomiske summer, som rigtig mange virksomheder gerne vil have fingrene i - og gerne så nemt og billigt som overhovedet muligt, kan jeg forstå.

I hvert fald har arbejdsgiverorganisationerne i Europa slået sig sammen med de borgerlige for at kræve færre og mere enkle regler for offentlige udbud. Og det er jo fair nok. Der er ingen, der vil have mere komplicerede regler end nødvendigt.

Jeg vil have regler, der sikrer ordentlige arbejdsvilkår og bekæmpelse af social dumping og skattesnyd

Brugen af pengene er en politisk kampplads 

Men vi kan ikke reducere alt til en kamp om laveste pris. Når vi bruger så mange skattekroner på offentlige udbud, har vi et ansvar for at sikre, at de penge går til virksomheder, der opfører sig ordentligt.

Hvis vi udelukkende fokuserer på laveste pris, hjælper vi de virksomheder, der underbetaler medarbejdere, fravælger lærlingepladser og snyder i skat.

Det skader lønmodtagerne og giver unfair konkurrence for de virksomheder, der rent faktisk opfører sig ordentligt.

For mig handler revisionen af udbudsreglerne derfor ikke kun om at gøre det nemt og billigt. Jeg vil have regler, der sikrer ordentlige arbejdsvilkår og bekæmpelse af social dumping og skattesnyd.

Rigtig mange offentlige institutioner fortæller, at det kan være utroligt besværligt at stille krav til eksempelvis overenskomst eller lærlingepladser, når de sender opgaver i udbud.

I mine øjne er det først og fremmest her, vi skal forenkle reglerne, så de offentlige institutioner får langt nemmere ved at stille krav til virksomhederne.

jeg har tænkt mig at bore i hendes planer om nye udbudsregler

Høring med ny kommissær for beskæftigelse 

Hidtil har EU-Kommissionen desværre været uenig, men heldigvis skal den nye kommissær for beskæftigelse, Roxana Minzatu, til høring hos os i parlamentet i morgen.

Der er her, vi i parlamentet skal beslutte, om vi kan godkende hende. Jeg er en blandt fire socialdemokrater, der har fået lov til at stille hende spørgsmål, og jeg har tænkt mig at bore i hendes planer om nye udbudsregler.

Jeg håber, jeg kan få hende til at forpligte sig på at bruge revisionen af udbudsreglerne til at styrke lønmodtagerne. Altså sikre flere overenskomster og lærepladser samt mindre skattesnyd.

Og så vil jeg have hende til at love, at vi med de nye udbudsregler også indfører kædeansvar. Altså at vi forpligter hovedentreprenørerne til at have styr på forholdene hos alle deres underleverandører.

i sidste ende handler det om, hvordan vi vil bruge vores fælles skattekroner: Skal de gå til profit, eller til at skabe gode jobs og en bedre fremtid?

Vi skylder lønmodtagerne at være ambitiøse

Jeg ved godt, at det er ambitiøst, men vi skylder lønmodtagerne at være netop det. Hvis Minzatu ikke vil love at kæmpe for ordentlige arbejdsvilkår i offentlige udbud, vil jeg bruge de næste fem år på at sørge for, at hun bliver nødt til at lytte.

For i sidste ende handler det om, hvordan vi vil bruge vores fælles skattekroner: Skal de gå til profit, eller til at skabe gode jobs og en bedre fremtid?

 

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig skal der være kædeansvar.
Efter devisen "Hvis det lyder for godt til at være, så er det det sikkert også."
Overenskomstmæssige lønsatser er jo de samme, uanset hvilket af underleverandørlagene, den ansatte befinder sig i?
Så selvfølgelig har hovedentreprenøren en fornemmelse af, at de ansatte i de nederste underleverandørlag må arbejde for ret små penge.

“Men vi kan ikke reducere alt til en kamp om laveste pris. Når vi bruger så mange skattekroner på offentlige udbud, har vi et ansvar for at sikre, at de penge går til virksomheder, der opfører sig ordentligt.”

Holstebro Kommune har de næste fire år leaset 89 BYD Dolphin-elbiler fra Kina. Flere eksperter har ellers advaret mod, at offentlige myndigheder gør sig afhængige af kinesisk teknologi
Kritik af kinesiske el-biler preller af på borgmester: Vi skal tænke pris og kvalitet

Holstebro Kommunes ansatte er blevet bedt om at slette TikTok fra deres tjenestetelefoner, men de ansatte i hjemmeplejen skal nu til at køre i el-biler fra Kina. Eksperter advarer.

Kritik af kinesiske el-biler preller af på borgmester: Vi skal tænke pris og kvalitet.

“Men vi kan ikke reducere alt til en kamp om laveste pris. Når vi bruger så mange skattekroner på offentlige udbud, har vi et ansvar for at sikre, at de penge går til virksomheder, der opfører sig ordentligt.

Hvis vi udelukkende fokuserer på laveste pris, hjælper vi de virksomheder, der underbetaler medarbejdere, fravælger lærlingepladser og snyder i skat.

Det skader lønmodtagerne og giver unfair konkurrence for de virksomheder, der rent faktisk opfører sig ordentligt”

Borgmester H.C.Østerby har formodentlig rigtig gode kontakter i Kina og kender det kinesiske arbejdsmarked til punkt og prikke!

Ellers må vi håbe at de blå i Holstebro er med i en bred aftale:

“de borgerlige prioriterer kun pris og forenkling. En stor fejl siger Europa-Parlamentsmedlem Marianne Vind (S)”

Heldigvis er der forfærdeligt langt fra Holstebro til Bruxelles -selv i en kinesisk el-bil!

Kan vi høre at borgmesteren tænker!

Annonce