Annonce

Leder: Ekstra Bladet lever af politikerlede

Ekstra Bladet er direkte afhængig af politikerleden. Jo mere politikerlede, jo mere interesse for Ekstra Bladet. Derfor har denne type af tabloidmedier brug for at levere indholdsløse historier, der sværter politikere til.
Velkommen på forsiden!

Så har de gjort det igen ovre på Ekstra Bladet – leveret en fuldstændig indholdsløs og tåbelige historie om, at Socialdemokraternes partiformand får løn som folketingsmedlem, får transportgodtgørelse som folketingsmedlem og fra tid til anden bliver kørt til arrangementer ude i det ganske land.

Det journalistiske ‘grave-arbejde’, som i denne omgang er foretaget Janus Østergaard og James Kristoffer Miles, har med andre ord fundet en masse offentlige kilder frem og kan på den baggrund afsløre, at Mette Frederiksen er både folketingsmedlem og partiformand. Det må være en af historiens tydeligste anti-nyheder. Der er absolut intet nyt i den historie.

Det denne historie i virkeligheden handler om, er desperationen på landets tabloidmedier, hvor man åbenbart er villig til synke ufattelig dybt for at lave forsidehistorier. For aviser som EB og BT er det forsiden, der sælger avisen, og derfor også forsiden, som skal forarge, bjergtage og provokere folk til at købe avisen om den seneste sensation.

De vil øjensynligt gøre hvad som helst for at sælge en håndfuld ekstra aviser.

Når aviser lever af politikerlede
Et af Ekstra Bladets absolutte yndlingstemaer er den stigende politikerlede. De skriver spalte op og spalte ned om hvorledes danskerne hader politikerne og bliver stadig mere skeptiske over for dem. Men sandheden er jo nok, at det netop er aviser som Ekstra Bladet selv, der både skaber og lever af politikerleden.

Salgstallet og antallet af læsere korrellerer med politikerleden. Jo mere politikerlede, jo mere interesse for Ekstra Bladet. Derfor kan et medie som Ekstra Bladet heller ikke nøjes med at beskrive det der sker – de historier, som opstår ude i virkeligheden, er ikke nok til at dække behovet for at skærpe politikerleden. Der skal mere til for at forarge danskerne.

Og netop derfor må Ekstra Bladet opfinde egne historier til at øge politikerleden, som denne der omhandler en masse kendte og offentlige tilgængelige kilder om Socialdemokratiets partiformand. Ved at smide hende på forsiden, kan man øge politikerleden en smule og samtidig sælge et par ekstra aviser.

Spørgsmålet er bare, om det virkelig er mediernes rolle at hælde benzin på det bål, som den flammende politikerlede repræsenterer? Kunne man forestille sig et medie, der prøvede at belyse poltikkerleden og måske endda behandle de mulige løsninger på dette fænomen?

Svaret her er nok desværre nej. Det er naivt at tro, at journalister som Janus Østergaard, James Kristoffer Miles og chefredaktør Poul Madsen har interesse for faglig stolthed og formidling af den gode historie. De kører kun på laveste fællesnævner på vejen til et højere oplagstal.

Tillykke til Ekstra Bladet med endnu en indholdsløs historie, der måske kan bidrage til at gøre politikerleden endnu mere fremtrædende.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet