Leder: Er vi centralister eller lokalister?

Det er lige midt i dette betændte minefelt af magttab, at vi har brug for nogle betryggende og tillidsskabende socialdemokratiske svar, mener Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen.
Det betyder at mange danskere er gået fra at være politiske deltagere til at være politiske tilskuere. Magten er i dag noget man afgiver, taber eller bliver snydt fra

Er vi centralister eller lokalister? Det simple og banale spørgsmål er afgørende for Socialdemokratiets fremtid.

Det socialdemokratiske ikon Frederik Borgbjerg (1866-1936) beskrev arbejderbevægelsens opgave, som ”(At) bidrage til, at det folkelige selvstyre også på økonomisk grund vokser op fra neden, ligesom den bidrage til at forhindre det, der kan blive en fare for den socialistiske stat, nemlig bureaukratiet”.

Hvad Borgbjerg sagde dengang kunne næppe være mere aktuelt i dag. Hans ord indkapsler det pres som globalisering, eurofisering og generel markedsgørelse har sat på vores danske arbejdsmarkeds- og velfærdsmodel.

En udvikling, der har sat turbo på centraliseringen og overdraget de politiske beslutninger til statslige embedsmænd og multinationale selskaber. Det skabt en længere afstand til den politiske magt end nogensinde før. Og det kan mærkes i over hele landet, hvilket bogen ’Udkantsmyten’, som netop udkommer i dag udgør et stjerneklart eksempel på.

Det betyder at mange danskere er gået fra at være politiske deltagere til at være politiske tilskuere. Magt er i dag noget man afgiver, taber eller bliver snydt for.

Hvor er Standard & Poor’s folkelige mandat
Tabet af magt har for alvor taget fart og der har ikke været nogen til at flytte foden fra speeder til bremser. Først flyttede magten fra landsby til storkommune; så fra kommunen til Christiansborg; fra folketinget ned til eurokraterne i Bruxelles; fra den europæiske magtelite til multinationale selskaber, kreditvurderingsinstitutter og finanshuse. Og for sidstnævntes vedkommende finder magttabet sted uden nogen form politisk diskussion. Når kreditvurderingsbureauer som Standard & Poor’s tager magten, så er der ingen der spørger; hvem der har stemt på dem eller hvem der sat dem for bordenden.

Og når magttabet, en sjælden gang bliver diskuteret, så bliver det i medierne præsenteret som et uundgåeligt grundvilkår, som alle må acceptere.

Socialdemokraternes svar blafrer i vinden
Det er lige midt i dette betændte minefelt af magttab, at vi har brug for nogle betryggende og tillidsskabende Socialdemokratiske svar.

Når Socialdemokraterne afviser ’bilkafiseringen’ af Danmark i forbindelse med Venstres hovedløse forslag om at totalliberalisere planloven, så rammer man plet. Det samme gælder den øvrige S-politik, når by- og boligminister Carsten Hansen, sætter ind med noget så usexet som støtte til lokale forsamlingshuse, når der investeres i lokal togtrafik, når der indføres social- og udkantstaxameter eller når erhvervsminister Henrik Sass Larsen går ind i kampen for at redde de bornholmske slagteriarbejdere.

Men på den anden side, så fejler socialdemokraterne, når man vælger at flytte store dele af maskinmesterskolen væk fra Fredericia, når man overdrager indflydelse over DONG til Goldman Sachs, når man blander sig i fagbevægelsens overenskomster for folkeskolen, strammer grebet om det kommunale selvstyre og indretter vores økonomi efter en hverdagsfjern og teoretisk forestilling om øget udbud af arbejdskraft.

Det grundlæggende budskab fra socialdemokraterne må altid være at ’big’ ikke altid er ’beautiful’, at magten sjældent er bedst placeret på Slotsholmen og at arbejderbevægelsens bundne opgave er at sikre, at folk får mest mulig indflydelse på eget liv.

Magten tættest muligt på borgerne
Trods Borgbjergs løftede pegefinger, har det statslige bureaukrati og den vedholdende centralisering fået lov til at fylde alt for meget i det socialdemokratiske løsningskatalog.

Målet for socialdemokrater bør altid være, at magten skal placeres tættest muligt på den enkelte borger. En satsning på nærhed, hverdagsliv og udkantsdanmark  bør ikke bare ligge i Socialdemokraternes DNA - det kan også vise sig at  blive en god strategisk mulighed, når Lars Løkke & Company fortsætter deres arrogante centraliseringsiver.

Hvis Socialdemokraterne tør springe ud som lokalister, så vil det også blive klart hvem man kæmper for, hvorfor man kæmper og hvordan man skal kæmpe.

Jens Jonatan Steen (f. 1981) er chefredaktør for Netavisen Pio.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce