Annonce

Leder: Vi bør se ned på Ole Birk Olesen

Ole Birk Olesens udtalelse om, at arbejdsløse skal "stigmatiseres", er blot det seneste eksempel på, hvordan de borgerlige forsøger at gøre arbejdsløshed til den enkeltes ansvar.
Jeg kan ikke holde det ud længere!

Både Carina-debatten, debatten om dovne-Robert og i det hele taget forkerte konklusioner om krisen, har rykket grænserne for, hvordan man taler om danskere uden arbejde.

Man skal enten være født i en osteklokke, ideologisk forblændet eller aldrig have oplevet, hvordan det tærer og slider på en familie, hvis man tror, at folk nyder at være arbejdsløse. Når jobbet ryger, så forsvinder også identiteten, den sociale omgangskreds og formålet med at stå op om morgenen.

Det er blevet helt i orden for politikere, hvor højrefløjens liberalistiske disciple naturligvis går forrest, at kalde arbejdssøgende danskere for tabere, nasserøve, luddovne, og sige, at de er produkter af "det socialdemokratiske tabersamfund", som nationens yndlingskuglestøder fik udtrykt det.

Igen, igen har endnu en af de liberalistiske disciple været på banen. I et radioprogram på Radio24Syv giver Liberal Alliances Ole Birk Olesen, at vi bør se ned på arbejdsløse – for "der skal også være en stigmatisering af folk, som går ned og beder om hjælp på kommunen", siger han.

Højrefløjens værdikrigere bruger enhver given lejlighed til at tæske løs på danskere uden arbejde og skaber en falsk illusion om, at der er masser af arbejde at få. Egentlig er det ret utroligt taget i betragtning af, at Danmark lige nu lider under en hård økonomisk krise, arbejdsløsheden stadig er stigende, og at arbejdsløsheden rammer geografisk meget skævt. Det er et kæmpe samfundsproblem.

Men på en eller anden måde er det lykkedes højrefløjens værdikrigere i V, K og LA at gøre arbejdsløshed til den enkeltes problem. I deres logik er det udtryk for, at man ikke "tager sig sammen", og at man skal holde op med "at nasse" på andre menneskers penge.

Oveni den nedværdigende behandling af danskere uden arbejde i den offentlige debat er der over de sidste ti år skabt et system, som tager den sidste rest af værdighed fra dem, der har mistet jobbet.

Ingen har skabt sin egen succes uden hjælp. Ingen er gået livet igennem uden hårde tider. Ingen har nogensinde prøvet ikke at falde og have brug for at blive samlet op igen. Et samfund bør måles på, hvordan man griber og samler mennesker op, som oplever kortere eller længere modgang. Og det er saftsuseme ikke ved at omtale folk som tabere.

Man skal enten være født i en osteklokke, ideologisk forblændet eller aldrig have oplevet, hvordan det tærer og slider på en familie, hvis man tror, at folk nyder at være arbejdsløse. Når jobbet ryger, så forsvinder også identiteten, den sociale omgangskreds og formålet med at stå op om morgenen.

I dag kan man læse, at ungdomsarbejdsløsheden er på sit højeste niveau i mange år. Det er altså ikke fordi folk er dovne, er nogle nassere eller bare gerne vil hente penge på kommunen. Det er fordi der mangler arbejde!

Vi får alle sammen på et eller andet tidspunkt i livet brug for at blive grebet og bruge en hjælpende hånd igen. Uanset om det er arbejdsløshed, sygdom eller andre hårde trængsler, der rammer os.

Det, der adskiller et godt og stærkt samfund fra et den-stærkeste-æder-den-svageste samfund, er, om vi viser respekt og værdighed over for hinanden, når vi har brug for at blive grebet.

Lige nu mangler respekten og værdigheden for de titusindvis af danskere, der er sammen med millioner over hele verden er blevet ramt af den hårdeste økonomiske krise siden 30’erne.

Manglen på arbejde er et samfundsproblem, ikke en tøddel mere. Og hvis der skal ses ned på nogen, så er det Ole Birk Olesens og hans medsammensvorne.

Update (03.09-2013):
I et svar til denne leder, skrev Ole Birk Olesen en kommentar på Facebook og i et blogindlæg på jp.dk, at han mener, at Peter Hummelgaard fordrejer hans synspunkt:

"Tag nu Peter Hummelgaard Thomsen, der vidt og bredt udråbes til et stort socialdemokratisk talent, men som ikke har talent nok til at tage diskussionen om det, der bliver sagt, men i stedet må nøjes med at diskutere ting, der ikke er blevet sagt.

Den slags kan man da godt acceptere som en dum fejl, hvis det er sådan, det er."

Her på Netavisen Pio fastholder vi dog, at det samlede indtryk af Ole Birk Olesens interview, gør det svært at skille hvornår der er tale om at se ned på arbejdsløse og hvornår man skal se ned på arbejdsløse, der i følge Ole Birk Olesen godt kan selv. Og vi står derfor 100 % ved ovenstående kritik af Liberal Alliances ordfører.

Beskæftigelsesminister (S)


Flere artikler om emnet