Ledere forsøger at få syge på arbejde

Hvert tredje FOA-medlem er blevet spurgt af sin leder, hvad han eller hun fejlede ved sygemelding – et brud på loven, siger FOA-jurist 
Hvert tredje medlem af fagforbundet FOA har – en eller flere gange - oplevet at blive spurgt af sin leder, hvad han eller hun fejlede i forbindelse med sygemelding.

Det fremgår af en medlemsundersøgelse om sygemeldinger, som FOA har foretaget tidligere på året. 4.538 FOA-medlemmer deltog i undersøgelsen.

Chef-jurist i FOA, Ettie Trier Petersen, siger til Fagbladet FOA, at en sådan lederadfærd er i strid med helbredsoplysningsloven. Heri fastslås det, at arbejdsgiver ikke må stille spørgsmål om den ansattes helbred:

”Der er tale om beskyttelseslovgivning i forhold til medarbejderne, da oplysningerne om ens helbred kan være meget følsomt. Lederne lokalt bør uddannes, så de respekterer lovgivningen,” understreger Trier Petersen.

Hvert femte medlem – 21 procent - har, ifølge medlemsundersøgelsen, har oplevet, har forsøgt at få dem til at gå på arbejde, selv om de er syge og har sygemeldt sig.

FOA-formand: Uansvarlig ledelsesstil
Resultaterne fra medlemsundersøgelsen vidner, ifølge formanden for FOA, Mona Striib, om ”en uansvarlig ledelsesstil”:

Lederne burde i stedet koncentrere sig om at gøre noget ved årsagerne til sygdom på arbejdspladsen

”Lederne burde i stedet koncentrere sig om at gøre noget ved årsagerne til sygdom på arbejdspladsen og hjælpe de ansatte med at komme tilbage på arbejde, hvis de er langtidssygemeldte,” siger Mona Striib til Fagbladet FOA.

 

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce