Lejerne skal beskyttes mod et råddent boligmarked

De dårlige udlejere udnytter ikke bare mennesker, der har brug for et billigt sted at bo. De pisser også på samfundet og vores fælles velfærdskasse.
Forleden var den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksens på tur til Lolland, hvor hun sammen med kommunens borgmester besøgte en bolig, som kommunen måtte opkøbe for at sikre, at der ikke bor mennesker i den. Boligen var så faldefærdig og ulækker, at ingen mennesker nogensinde burde sætte deres fødder i den.

Problemet er bare, at det er der mange mennesker der gør. Bor i boliger som denne, og som private udlejer til kontanthjælpsmodtagere, som ikke har andet valg.

De skruppelløse private udlejere udnytter ikke bare mennesker, der har brug for et billigt sted at bo. De pisser også på samfundet og vores fælles velfærdskasse. De tvinger Lollands Kommune til at ansætte en medarbejder, der kan kontrollere alle de private udlejere og forhandle på vegne af udsatte mennesker. Simpelthen fordi nogle af de private udlejere snyder og bedrager mennesker, der står i en meget sårbar situation.

Det er jo helt absurd.

Udlejningsboliger skal synes

Jeg er stor fan af forslaget fra Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, om at lave en ordning hvor kommunerne skal syne udlejningsboliger. På den måde sikrer man en anstændig standard i boligerne der udlejes. Men endnu en gang, er det en opgave som kommunerne bliver nødsaget til at påtage sig og som fælleskassen skal finansiere. Fordi det private boligmarked langt hen af vejen er råddent.

Jeg er stor fan af borgmester på Lolland Holger Schou Rasmussens forslag om at lave en ordning hvor kommunerne skal syne udlejningsboliger.

Men jeg synes også, at det giver anledning til, at vi i kommunerne i endnu højere grad prioriterer at bygge mindre og billige almennyttige boliger rundt omkring i landet. Det er et langt bedre våben i kampen mod de private udlejere, der snyder og udnytter udsatte mennesker.

Ikke nok med det, så er de almennyttige boliger også et godt redskab til at sikre en sund boligmasse i vores byer. Flere og flere vælger at bo alene, men i mange byer er det utrolig svært at finde boliger, som passer til en person, både i størrelsen og i prisen. Og når det er svært at finde en ordentlig, billig bolig, så er det let at sige "ja, tak" til billige værelser eller dele af en bolig hos nogle af de private udlejere, hvor man hverken kan få registreret sin adresse eller få en ordentlig indboforsikring.

Kommunerne skal tage større ansvar

Der findes selvfølgelig gode private udlejere, som tager sig godt af deres lejere. Jeg bor selv i en privat udlejning, hvor jeg har en ordentlig husleje, hvor der er styr på tingene og hvor jeg føler mig tryg. Men ikke alle er lige så heldige.

Vi skal i kommunerne i langt højere grad bygge flere mindre almennyttige boliger

Derfor skal vi i kommunerne i langt højere grad bygge flere og mindre almene boliger, vi skal minimere behovet for at trække på private udlejere til vores udsatte borgere og vi skal ikke mindst syne de boliger der udlejes af private udlejere til kommunen.

Christiansborg kan gøre noget, men vi byrådspolitikere bærer det største ansvar for at sikre gode, trygge og sunde boliger til menneskene i vores kommuner.

Sonja Marie Jensen er byrådsmedlem i Nyborg for Socialdemokratiet.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byrådsmedlem (S) i Nyborg kommune


Kommentarer fra Facebook