Let adgang til danske dagpenge skudt til hjørne

Danmark og en håndfuld andre lande har blokeret for EU-forslag om friere adgang til dagpenge i EU-landene. Et forfærdeligt miskmask, siger EU-spids fra S.
Et omdiskuteret forslag, der vil give vandrende arbejdstagere i EU lettere adgang til dagpenge i Danmark, er blevet stemt ned af EU’s medlemslande.

Forslaget har mødt bred modstand på tværs af partierne i Folketinget og blandt de danske EU-parlamentarikere, fordi forslaget vil gør det markant lettere for EU-borgere at få ret til dagpenge i Danmark ved at reducere perioden, man skal være tilmeldt en dansk a-kasse, fra tre måneder til blot én enkelt måned.

Men efter at Danmark, Tyskland, Belgien og en række andre lande i EU’s Ministerråd fredag blokerede for forslaget, går EU’s regler om social sikring herunder dagpengeregler en uvis fremtid i møde.

Der er i øjeblikket ikke en bred opbakning fra EU-landene til det forslag, som foreligger. Og med rette, for det er noget makværk

Blokeringen beviser ifølge Socialdemokratiets EU-spidskandidat, Jeppe Kofod, at forslaget har været noget makværk, der ikke respekterer de enkelte landes systemer.

”Det vi som socialdemokrater hele tiden har kæmpet for, er at lave ordentlige modeller, der respekterer de forskellige systemer, vi har i EU-landene. Der er i øjeblikket ikke en bred opbakning fra EU-landene til det forslag, som foreligger. Og med rette, for det er noget makværk,” siger han til Netavisen Pio.

Sendt i forlænget spilletid

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) udtaler til Ritzau, at processen nu “sendt i forlænget spilletid”.

Bolden ligger hos den rumænske regering, som har formandskabet for EU, da det er dem, som skal komme med er nyt forslag. Indtil videre er den rumænske regering gået i tænkeboks for at vurdere, om den såkaldte forordning 883 skal leve videre eller afgå ved døden.  

Normalt plejer landene at respektere det kompromis, der er blevet indgået

Det er usædvanligt, at der bliver sat en stopper for et forslag så sent i processen, siger DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson.

“Normalt plejer landene at respektere det kompromis, der er blevet indgået. Men nu skal den rumænske regering, der har formandskabet for EU, se, om de kan finde fodslag for en ny aftale,” udtaler hun til DR.

Tiden er knap, hvis det skal nås på denne side af Europa-Parlamentsvalget. Hvis forslaget ikke kan vedtages inden EU-valget i maj, så åbner det ifølge beskæftigelsesministeren op for, at man kan starte forfra “på et helt nyt stykke papir”.

Sandsynligt at forslag skydes til efter valget

Det er sandsynligt, at forslaget bliver skydt til efter EU-valget, mener Jeppe Kofod. Han ser det som nødvendigt, hvis der skal rettes op på forordningen.

”Vi er rigtig glade for, at det er bremset. Forordning 883 har været et forfærdeligt miskmask lige fra starten af, så jeg synes, at det er fint, at den sandsynligvis bliver udskudt til efter valget,” siger han til Netavisen Pio.

Det vil give mulighed for, at vi kan genoplive diskussionen om muligheden for at indeksere børnefamilieydelserne

Ifølge beskæftigelsesministeren kan den nye situation åbne op for en diskussion af den vandrende arbejdskrafts ret til danske børnepenge.

“Det vil give mulighed for, at vi kan genoplive diskussionen om muligheden for at indeksere børnefamilieydelserne, så man ikke bare kan få overført danske penge til Rumænien eller Polen uden at tage hensyn til, hvilken købekraft man har i de respektive lande,” siger han til Ritzau.

Forskellige årsager til nej’et

De lande, der har blokeret for forslaget, har forskellige grunde til at være imod.

De danske politikeres modstand mod forslaget skyldes, at man frygter, at det generøse danske dagpengesystem bliver for let at udnytte for udenlandske arbejdstagere fra de øvrige EU-lande.

I Tyskland er man kritiske overfor, at forordningen vil give Tyskland ansvar for franske grænsearbejdere.

Sammensætningen af EU-parlamentet kan spille ind, når der skal stemmes om reglerne

Alligevel håber Troels Lund Poulsen, at forhandlingerne kan falde anderledes ud, når EU-parlamentet efter afstemningen i maj sammensættes på en ny måde.

“Danmark står ikke alene med kritikken af de nye regler. Bl.a. Tyskland, Belgien, Luxembourg, Nederlandene (Holland, red.) og Østrig har støttet det danske synspunkt, og sammensætningen af EU-parlamentet kan spille ind, når der skal stemmes om reglerne, så dermed er dagens afstemning selvfølgelig godt nyt for Danmark,” lyder det fra beskæftigelsesministeren i en pressemeddelelse.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce