Liberal Alliance angriber lærlingelønnen

Liberal Alliance er kommet med endnu et påhit: Hvis man sænker lønnen for lærlinge, så vil praktikpladsproblemet automatisk blive løst.
Liberal Alliances uddannelsesordfører Merete Riisager foreslår, at praktikpladssituationen løses ved at sætte lønnen til lærlinge ned.

- Vi har desværre lavet et system, som holder unge mennesker ude af praktikpladsmarkedet, og det skyldes, at de samlede omkostninger for virksomhederne ved at tage elever ind er meget større, end det eleverne kan levere. Den balance skal genoprettes. Til de unge mennesker må man bare sige, at det er en meget bedre løsning at få en god uddannelse, end tusinde kroner mere i lønningsposen, siger hun til Berlingske.

Liberal Alliance begrunder sin politik med, at det ikke er fair, at en lærling tjener mere end en studerende på SU. Derfor skal lærlingelønnen ned på "på niveau med andre ungdomsuddannelser"  - altså SU.

Man kunne ønske sig, at partiet havde tænkt sig lidt mere om. En lærling producerer jo noget, som mester sælger. De står ikke bare ved maskinen og læser bøger, men indgår i produktionen. Tømrerlærlingen, der bygger en carport, producerer noget af værdi. Selvfølgelig skal han have løn for det.

Man skal kunne leve af en lærlingeløn
Sammenligningen med SU holder heller ikke. En lærling arbejder (mindst) 37 timer om ugen, og kan ikke have et fritidsjob ved siden af uddannelsen. SU’en er netop indrettet, så man kan (og næsten er tvunget til) at arbejde ved siden af studierne. Derfor er SU-satsen lavere end lærlingelønnen, men hvis man lægger SU og studiejob sammen, så matcher det nok ganske fint en lærlingeløn, der starter omkring 10.000 kr. om måneden.

Liberal Alliance forklæder sin besynderlige politik med et påtaget ønske om at skabe flere praktikpladser. Ifølge partiet er det alt for dyrt for virksomhederne at betale lærlingene løn, og derfor er der så stor mangel på lærepladser.

Alle forudser, at vi om ganske få år kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Og lige så sikkert er det, at der vil være langt færre, der ønsker at tage en erhvervsuddannelse, hvis lønnen bliver sænket til SU-niveau, som LA ønsker.

Jeg har gennem mit arbejde i Dansk Metal besøgt et hav af virksomheder, særligt indenfor industrien. Jeg har til dags dato ikke en eneste gang mødt en arbejdsgiver, der har sagt, at en høj lærlingeløn var årsagen til, at de ikke havde flere uddannelsesaftaler. Årsagen er måske, at virksomhederne i dag faktisk får et tilskud til lønnen gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Til gengæld har jeg mødt adskillige arbejdsgivere, der giver lærlinge en højere løn en minimumssatsen. Både for at tiltrække dygtige lærlinge, men i høj grad også, fordi deres lærlinge udfører et godt og værdifuldt stykke arbejde.

Alle forudser, at vi om ganske få år kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Og lige så sikkert er det, at der vil være langt færre, der ønsker at tage en erhvervsuddannelse, hvis lønnen bliver sænket til SU-niveau, som LA ønsker. Det er desuden et hovedløst signal at sende til de unge, at man fra politisk hold gerne vil øge prestigen i at tage en erhvervsuddannelse, hvis man samtidig sænker lønnen.

Liberal Alliances påfund er fuldstændig ude af trit med virkeligheden, og vil faktisk gøre mere skade end gavn. Problemet er erhvervsuddannelserne ikke er attraktive nok for de unge. Det problem løser man ikke ved sænke lønnen – snarere tværtimod.

Kasper Palm, faglig sekretær i Dansk Metal

Forbundssekretær i Dansk Metal


Kommentarer fra Facebook