Liberalist på gal kurs

De udfordringer, vi står overfor nu med tendenser til flaskehalse på arbejdsmarkedet, løses ikke af, at vi hæver pensionsalderen. Derfor vil Socialdemokratiet gennemføre en opkvalificeringsreform, der skal sikre den rette arbejdskraft til danske virksomheder.
I fredags den 5. maj kunne jeg til min store overraskelse læse i Berlingske, at økonomi- og indenrigsministeren tillod sig, fremlægge sit syn på socialdemokratisk politik. Økonomi- og indenrigsministerens fejlslutning var helt simpel. Uden yderligere arbejdsudbudsreformer, som eksempelvis højere pensionsalder, går verden i stå.

Økonomi- og indenrigsministerens pointe var helt simpel. Uden yderligere arbejdsudbudsreformer, som eksempelvis højere pensionsalder, går verden i stå.

En gang til for prins Knud
Hvis det her ikke var en så vigtig diskussion, havde jeg nok bare ignoreret så absurde påstande. Men nu tager vi den lige en gang til for prins Knud. Der er de seneste 10 år gennemført utallige reformer, og vi har i Socialdemokratiet været med til at tage de svære beslutninger, da der var behov for det. De reformer betyder, at vi i dag har en sund og holdbar økonomi, hvor antallet af hænder på arbejdsmarkedet stiger de næste mange år.

Alene som følge af Velfærdsaftalen fra 2006 stiger arbejdsudbuddet med knap 250.000 personer frem til 2040. En aftale som vi i Socialdemokratiet tog ansvar for – inden Liberal Alliance overhovedet gjorde sit indtog i dansk politik. Derfor kan vi i de kommende år se frem til et løft af arbejdsstyrken, som ikke er set større siden 70’erne og 80’erne. Netop derfor er det ikke hårde arbejdsudbudsreformer, som dansk økonomi har brug for lige nu.

Den udfordring løses bare ikke ved at hæve danskernes pensionsalder og give skattelettelser til de rigeste

Ministeren peger sådan set også på, at vi skal øge dansk produktivitet, hvis vi skal sikre en økonomi i vækst med flere danske arbejdspladser. Det er vi i Socialdemokratiet helt enige i. Men den udfordring løses bare ikke ved at hæve danskernes pensionsalder og give skattelettelser til de rigeste. Det er ganske enkelt ikke den rigtige medicin til de udfordringer, som dansk økonomi står overfor.

Opkvalificering frem for højere pensionsalder
Vi har i Socialdemokratiet fremlagt et forslag til, hvordan vi sikrer danske arbejdspladser og en økonomi i vækst. Vi vil gennemføre en vækstreform og en opkvalificeringsreform, der skal sikre den rette arbejdskraft til danske virksomheder – både på kort og lang sigt. Og gennem målrettede vækstinitiativer understøtte, at der fortsat er de bedste vilkår for at starte, drive og udvide sin virksomhed i Danmark. Det skaber danske arbejdspladser og det fremtidssikrer Danmark.

Vi vil gennemføre en vækst- og opkvalificeringsreform, der skal sikre den rette arbejdskraft til danske virksomheder

Derfor ærgrer det mig også, at ministeren blander tingene sammen for at retfærdiggøre regeringens ensidige fokus på arbejdsudbudsreformer. De udfordringer, vi står overfor her og nu med tendenser til flaskehalse på udvalgte dele af arbejdsmarkedet, løses jo ikke af, at vi hæver pensionsalderen i fremtiden. Der skal målrettede initiativer til, som virksomhederne kan mærke på kort sigt. Den udfordring vil vi gerne løse med regeringen og resten af folketinget.

Ministeren mener at kunne forudsige Socialdemokratiets politik. Til det vil jeg bare sige, at vi har fremlagt en ansvarlig plan for Danmark. En plan der gennem langsigtede løsninger adresserer de udfordringer, vi står overfor.

Det højreorienterede avis Berlingske bringer gerne indlæg mod Socialdemokratiet, men har desværre ikke plads til at blive modsagt. Godt at der findes et medie som Netvisen Pio, der tør give plads til de politiske diskussioner.

Henrik Sass Larsen, gruppeformand i Socialdemokratiet.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Henrik Sass Larsen er direktør i brancheorganisationen Aktive Ejere. Tidligere erhvervsminister og socialdemokratisk folketingsmedlem fra 2000 til 2019.


placeholder

Annonce