Ligestilling giver plus på bundlinjen

KVINFO har fået ny direktør: Nina Groes. Med en ny direktør følger ofte et nyt perspektiv og udgangspunkt, og det giver anledning til at reflektere over ligestilling anno 2014.
Alle har ret til lige behandling, lige muligheder og lige adgang. Det er den sædvanlige rettighedstankegang: Jeg har ret til…! Det er også ud fra denne tankegang, at vi i lang tid har anskuet ligestillingsområdet.

Ligestilling har altid været et spørgsmål om, at alle havde ret til det samme. Ingen skal forskelsbehandles på grund af køn, etnicitet, religion, seksualitet med videre.

Retten til ligebehandling, lige muligheder og lige adgang skal vi holde fast i, men vi bliver nødt til at anskue ligestilling ud fra et langt bredere perspektiv. Vi bliver nødt til at se på ligestilling, som en ressource.

Vi skal væk fra den rene rettighedstankegang og over til en ressourcetankegang.

Hvis vi går ud fra, at mænd og kvinder er født gennemsnitligt lige intelligente, så spilder vi en masse talent og ressourcer ved ikke at sikre en ligelig fordeling af mænd og kvinder. Det være sig i erhvervslivet, bestyrelser, børnehaver og hjemmene.

Talenterne og ressourcerne er derude, vi skal bare blive bedre til at spotte dem og bruge dem. Dette kræver dog, at vi får nedbrudt nogle af de synlige og usynlige barrierer, vi har i samfundet.

For det første hersker der en kønskultur, som betyder, at vi stadig ser kvinder og mænd have forskellige positioner i samfundet. Og ja, der er mange undtagelser, men det ændrer ikke på, at mange kvinder føler sig utilpas ved at skulle søge en topstilling i erhvervslivet, og mange mænd ikke kunne se sig selv som sygeplejerske.

Kvinder og mænd har ofte forskellige perspektiver og erfaringer, blandt andet grundet kønsrollemønster og opvækst, og sådanne forskelligheder er en styrke, når de arbejder sammen. Både socialt, men i høj grad også økonomisk.

Der er behov for, at vi ryster posen godt og grundigt og sikrer, at mænd og kvinder ikke er opdelt i hver deres erhverv, men derimod arbejder sammen.

Nina Groes er derfor et godt valg til posten som direktør for KVINFO. Nina Groes kommer fra det private erhvervsliv, har været iværksætter og har skabt sin egen virksomhed. Derudover er hun 35 år og dermed en af de yngre generationer. Hun har altså ikke den typiske kvindelige arbejdsprofil, og derfor tror jeg, hun vil kunne sætte en anderledes dagsorden - med fokus på mangfoldighed som en ressource.

Nina Groes har udtalt, at vi skal tænke køn ind i de store samfundsdagsordener. Både den økonomiske og hele vækstdagsordenen. Og hun udtalte i Politiken den 15. januar 2014:

Det handler selvfølgelig om, at vi ved, at mangfoldighed skaber innovation og vækst.

Og det er lige præcis dén dagsorden, der skal fremmes. Vi ved, at vi med ligestilling og mangfoldighed kan skabe en dynamik, som fordrer nytænkning og innovation.

Hvis vi skal kunne konkurrere på et globalt marked, skal vi kunne tænke innovativt.

Vi er flere,der venter i spænding på, at Nina Groes kommer i gang med sit arbejde som direktør for KVINFO. Hun og jeg er i hvert fald på bølgelængde, når det kommer til ligestillingsdagsordenen anno 2014.

Tilbage i rødstrømpernes tid var ligestilling en rettighed. Ligestilling var kvinders ret til ikke at blive behandlet anderledes end mænd. Det er det selvfølgelig stadigvæk, men vi skal også se ligestilling som et positivt redskab til at få Danmark videre. Til at give Danmark en konkurrenceevne på det globale marked.

Ligestilling skaber mangfoldighed, mangfoldighed skaber dynamik og dynamik skaber plus på bundlinjen.

Lotte Cederskjold er byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Aarhus og var i 2010-2013 formand for Aarhus Kommunes Ligestillingsudvalg.


Flere artikler om emnet

Annonce