Annonce

Ligestillingskamp handler ikke om seksualitet, men om mennesker

LGBT Danmark: Der er alt for lidt viden og alt for meget berøringsangst over for LGBT+-personer på arbejdspladserne
”Mit liv kørte på skinner. Jeg var gift med en mand. Havde et godt job. Men pludselig indså jeg, at jeg var forelsket i en anden kvinde. Ups, det var virkelig ikke en del af planen,” fortæller Ulla Dalsgaard.

Den dengang 38-årige Ulla Dalsgaard arbejdede som konsulent i en servicevirksomhed. Hun valgte at tage springet: At blive skilt og at flytte sammen med den pågældende kvinde. Men Ulla fortalte ikke om alle de voldsomme ændringer i sit liv til nogen på arbejdspladsen:

”Jeg valgte nok den lette løsning og fandt et andet job.”

Det fortæller hun til et arrangement om kønsidentitet og seksuel orientering på arbejdspladsen på Arbejdermuseet i København.

[read-also]

Og Ulla Dalsgaard er langt fra den eneste. En Epinionsundersøgelse fra 2016 viser, at knap halvdelen af alle LGBT+-personer skjuler deres seksualitet på arbejdspladsen.

”Det viser jo, at kampen for ligestilling og åbenhed i Danmark ikke går særlig godt," siger talsperson for LGBT Danmark, Søren Laursen, til Netavisen Pio.

Frygtede at fremstå uærlig
Ulla Dalsgaard følte ikke, at hun kunne fortælle sine kollegaer om det markante skifte i sit liv. Dels havde hun svært ved selv at sætte ord på, hvad der præcist var sket, men hun følte også, at det ville virke ’uærligt’ pludselig at skulle fortælle, at hun nu var noget helt andet, end hvad hun havde fremstået som hver eneste dag igennem ti år på arbejdspladsen.

”Jeg havde foregøglet, at jeg var en type, og nu var jeg pludselig en anden. Det er ikke særlig rart, det var ikke nogens skyld, men jeg orkede simpelthen ikke at skulle forklare mig over for mine mange kollegaer."

"Det her med at springe ud holder aldrig op, man skal hele tiden forklare sig, og det bliver anstrengende i længden.”

Ulla Dalsgaard valgte en radikal løsning og brød med sin fortid. Hun fik et nyt job hos IBM og her skete noget øjenåbnende: ”Til min overraskelse havde IBM noget de kaldte en LGBT-politik og et medarbejdernetværk for folk som mig. Pludselig var her nogen jeg kunne snakke med og stille spørgsmål: Hvad betyder det her for min karriere, hvad skal jeg fortælle min chef, hvad tænker de andre om mig? Det var fantastisk og præcis, hvad jeg havde brug for på det tidspunkt.”

Vi er slet ikke langt nok
Talsperson fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) Søren Laursen er glad for al den opmærksomhed, som der lige nu er på LGBT+-sagen, men han synes ikke, at kampen for ligestilling og åbenhed går særlig godt.

”Vi kan bare konstatere, at det ikke har rykket sig i årevis. Det er er kæmpeproblem, når 40% ikke tør tale om de her ting på deres arbejdsplads. Ofte skyldes det berøringsangst fra arbejdsgiverens side, folk ved simpelthen ikke, hvad de kan gøre.”

Søren Laursen fortæller, at man fra kritikernes side ofte møder en holdning om, at LGBT-sagen fokuserer alt for meget på seksualitet, og at heteroseksuelle heller ikke konstant fokuserer på den del af deres identitet.

”Men det er helt misforstået. Det her handler ikke bare om seksualitet, det handler om hele livet. Heteroseksuelle viser jo hele tiden, at de er heteroseksuelle, når de siger, at de lavede det og det med deres kone i weekenden, eller at det går sådan med deres børn,” siger Søren Laursen og fortæller:

”Jeg havde en kollega engang, der virkede ret reserveret og som ikke deltog så meget i det sociale liv på arbejdspladsen. En dag var han væk et par dage, og der fik vi pludselig en fælles besked om, at hans mand var død. Vi anede ikke, at han var homoseksuel. Det er jo helt vildt, at han har skullet gå igennem alt afsavnet og sorgen og så samtidig ikke kunne sige det til nogen.”

Der er brug for konkrete redskaber
Også LO’s næstformand Nanna Højlund og andre repræsentanter fra fagbevægelsen deltog i morgenens arrangement på Arbejdermuseet.

I LGBT Danmark er man meget begejstret for, at fagbevægelsen nu engagerer sig i kampen for LGBT-sagen. Han fortæller, at det er mange år siden, at LGBT Danmark og fagbevægelsen startede deres samarbejde, men i starten handlede det meget om at opbygge netværk og måske udgive en pjece.

”Fagbevægelsen har altid været forstående, men jeg fornemmer, at de nu er parate til konkret handling,” siger Søren Laursen. Han forklarer, at LGTB Danmark blandt andet derfor nu lancerer et nyt program, der hedder ”Empatisk Arbejdsmarked,” som de håber vil blive brugt flittigt på arbejdspladserne.

Programmet indbefatter en række konkrete redskaber som arbejdsgivere, HR, og tillidsfolk kan anvende i praksis. De tilbyder bl.a. kurser, undervisning, oplysningsmateriale, rådgivning og så et nyt certificeringsprogram for særligt LGBT-kyndige arbejdspladser.

”Igennem programmet skal vi simpelthen have spredt budskabet om, at man kan være menneske på rigtig mange forskellige måder, ” siger Søren Laursen.

 

 


Flere artikler om emnet