Det oplyser Enhedslistens teknik- og miljøborgmester på Københavns Rådhus, Line Barfod, over for online-mediet Altinget:
overborgmesterposten skal gå til det største røde parti, der kan samle et flertal bag sig
"Vores indstilling er, at overborgmesterposten skal gå til det største røde parti, der kan samle et flertal bag sig. Men hvis det på valgnatten viser sig, at det er SF, der kan samle et flertal, så er det sådan, det er.”
Meldingen kommer i kølvandet på, at SF, som omtalt i Netavisen Pio tirsdag, ifølge en dugfrisk meningsmåling står til en markant fremgang i København, hvis der var kommunalvalg i morgen.
Ifølge målingen, som er bestilt af SF og Enhedslisten i København, står SF til at få 21 procent af stemmerne, mens Enhedslisten står til at få 24 procent af stemmerne. Socialdemokratiet står, ifølge målingen, til at få kun 12 procent af stemmerne.
For SF er de 21 procent en fremgang på hele ti procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2021, hvor SF kun fik 11 procent af stemmerne.
For Enhedslisten er de 24 procent faktisk en lille tilbagegang på 0,6 procent i forhold til 2021-valget. Dog er målingen afrundet, så de 24 procent afspejler muligvis kun en meget lille tilbagegang.
For Socialdemokratiet er den nye meningsmåling et markant tilbageslag.
S fik ved kommunalvalget i 2021 17,2 procent af stemmerne. Og det var dengang en voldsom tilbagegang på 10,4 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2017.
Den nye meningsmåling er foretaget af analysebureauet Analyse & Tal med bistand fra Epinion. Den var egentlig til intern brug, men Enhedslisten valgte at offentliggøre den mandag.
Enhedslistens nye melding kan betyde, at SF’s spidskandidat til næste års kommunalvalg, sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, meget vel kan ende som overborgmester i København pr. 1. januar 2026.
Sisse Marie Welling er åben for muligheden for, at det bliver SF, der i sidste ende besætter overborgmesterposten.
Hun siger til Altinget, at for SF er det afgørende, at den næste overborgmester kommer fra et rødt parti, og at valget af overborgmester afspejler det mandat, som vælgerne giver på valgdagen.
Det vil i så fald være første gang i mere end 100 år, at det ikke er en socialdemokrat, der sidder ved roret i København. Af samme grund vil tabet af overborgmesterposten være et særdeles hårdt slag for Socialdemokratiet.
Socialdemokratiet har for nylig valgt tidligere social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, som sit partis spids- og overborgmesterkandidat.
Forventningen er, at Rosenkrantz-Theil bedre har mulighed for at appellere til hovedstadens woke storbyvælgere end den hidtidige socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, der sidst i august blev forfremmet til social- og boligminister i SVM-regeringen.
Blandt andet fordi Rosenkrantz-Theil har en fortid som mangeårig markant profil i Enhedslisten.
spørgsmålet er naturligvis, om Rosenkrantz-Theil-effekten er nok
Men spørgsmålet er naturligvis, om Rosenkrantz-Theil-effekten er nok til, at Socialdemokratiet kan fastholde overborgmesterposten. Hun har selv netop udtalt til DR, at det “bliver tæt på umuligt” for S at genvinde posten.
Så lige nu ligner det, at S-spidskandidaten har travlt med at skrue forventningerne til hende ned. På den baggrund er det også nemmere at overraske positivt.
Den aktuelle meningsmåling viser, at der skal meget lidt til, før SF og Enhedslisten tilsammen har et flertal.
I den nye meningsmåling står De Radikale til otte procent, mens Alternativet står til fire procent.
Lægges det ene eller det andet parti - eller begge partier - til i skålen, så er et rent rødt eller rødt-radikalt flertal - uden om Socialdemokratiet - inden for rækkevidde.
De Radikale står over for at skulle vælge ny spidskandidat efter kultur - og fritidsborgmester, Mia Nyegaard, som for nylig efter længere tids pres er blevet væltet af posten som partiets spidskandidat.
De Radikale vil dog næppe acceptere en overborgmester fra Enhedslisten
De Radikale vil dog næppe acceptere en overborgmester fra Enhedslisten. Også af den grund peger pilen mere og mere på Sisse Marie Welling, og ikke Line Barfod, som den der i givet fald vil kunne rykke ind i det københavnske overborgmesterkontor - på bekostning af Pernille Rosenkrantz-Theil.
Pt. tyder meget på, at den nye radikale spidskandidat bliver Christopher Røhl, som tilhører partiets venstrefløj - stik modsat Mia Nyegaard. Afgørelsen falder i januar.
Læg dertil, at mandatfordelingen ved kommunalvalg afgøres efter den d’hondtske metode. Og den favoriserer store partier.
Eksempelvis fik Enhedslisten som nævnt 24,6 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2021. Men på grund af den d’hondtske metode fik Enhedslisten tildelt, hvad der svarer til 27,3 procent af mandaterne - svarende til 15 mandater.
Den d’hondtske metode kan dermed ende med at betyde, at Enhedslisten og SF opnår flertal alene
Den d’hondtske metode kan dermed ende med at betyde, at Enhedslisten og SF opnår flertal alene.
Ved sidste kommunalvalg indgik Enhedslisten og SF i et valgforbund med hele seks af de helt små partier, som ikke opnåede valg.
Hvis Enhedslisten og SF nyder samme fordel ved næste års valg, er de to venstrefløjspartier snublende tæt på et flertal kun med hinanden.
Kommentarer
Det er maks pinligt at det største parti i København ikke ubetinget går efter overborgmesterposten. Det viser at Enhedslisten er og bliver et protestparti der ikke vil tage ansvar for noget som helst. Hvor herre bevares.
Det kan da ikke undre , se har aldrig været nogen succes på deres borgmester områder. Og hun skal passe på hun ikke tager magten for givet før bjørnen er skudt. Valg kampen er ikke startet. Pernille er ved at plotte sig ind på københavnerne, så måske skuffes fru Barfod
Hvis det ender med at enhedslisten og sf tilsammen får flertal i Københavns kommune, er jeg glad ved at jeg ikke bor i København.
Enhedslisten og SF har siddet for bordenden og dermed med borgmestermagten i Teknik- og Miljøforvaltningen siden 2010. Det hele sejler i den forvaltning og gjort det i umindelig lang tid. Man kan bare se det skandaløse vejarbejde på Rantzausgade. Eller den endeløse række af langsommeligt langtrukne anlægsprojekter på tværs af hele København, der ødelægger fremkommeligheden for alle - især cyklister. Det kan vi glæde os til mere af, når de to partier får flertal.
Ja, ja, det er altsammen rigtig nok, og jeg venter mig da heller ikke noget fra en eventuel overborgmester fra F eller Ø, men jeg forstår godt, at de går efter posten efter mange års socialdemokratisk misregimente.