Lizette trækker sig

Fagbevægelsens Hovedorganisation skal have en ny formand - Lizette Risgaard trækker sig efter at forbund på stribe har trukket støtten til hende
Foto: Netavisen Pio/David Garby-Holm
Lizette Risgaard trak sig søndag 30. april 2023 som FH-formand
Lizette Risgaard trækker sig som formand for Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH).

Det skriver hun søndag morgen i et opslag på Facebook.

Risgaard trækker sig efter at støtten til hende i fagbevægelsen i løbet af weekenden svandt ind time for time i kølvandet på en MeToo-sag med Risgaard i rollen som krænker eksploderede torsdag aften i Berlingske og Ekstra Bladet.

Fredag morgen besluttede FH's forretningsudvalg, at krænker-sagen skulle undersøges af advokatfirmaet Kromann Reumert, og at Lizette Risgaard kunne fortsætte som formand mens undersøgelsen pågik.

Fredag eftermiddag besluttede HK's hovedbestyrelse, at trække støtten til Lizette Risgaard. Kort efter gjorde Teknisk Landsformand det samme. Fredag aften fulgte Danmarks Lærerforening trop. Det samme gjorde Kost- og Ernæringsforbundet.

Den smuldrende opbakning fik fredag aften Lizette Risgaard til at gå på "selvvalgt" orlov

Den smuldrende opbakning fik fredag aften Lizette Risgaard til at gå på "selvvalgt" orlov mens advokatfirmaet undersøgte en stribe unge mænds anklager mod Lizette Risgaard om seksuelle krænkelser. Oplevelser som har fundet sted gennem en årrække.

Men presset på Lizette Risgaard forsatte, og lørdag trak Dansk Socialrådgiverforening støtten til Risgaard. Også Dansk Skuespillerforbund, Dansk Musikerforbund og Farmakonomforeningen trak deres støtte til Risgaard.

Allerede torsdag aften erkendte Lizette Risgaard, at hun har opført sig "upassende" over for en række yngre mænd ansat i FH. Og hun gav også de ansatte og tidligere ansatte en uforbeholden undskyldning.

"En af de sværeste beslutninger i mit liv"

Lizette Risgaard skriver på Facebook, at hun trækker sig som formand efter svære overvejelser:

"De sidste døgn har været vanskelige. For vores bevægelse. For de mange dygtige og flittige medarbejdere i FH. Og selvfølgelig for min familie og mig personligt."

"Kampen for et mere retfærdigt arbejdsmarked - særligt for dem, der ikke råber højest eller har adgang til mikrofonerne på TV - har altid været det vigtigste for mig. Altid!"

"For mig har det også altid været afgørende, at fagbevægelsen og vores kamp står forrest. Men nu kan jeg konstatere, at de oplysninger, som bliver spredt fra flere sider, står i vejen for den kamp."

"Derfor har jeg besluttet at trække mig som formand for FH. Det har været én af de sværeste beslutninger i mit liv."

Lizette Risgaard gentager endnu engang sin uforbeholdne undskyldning over de yngre mænd, hvis personlige grænser hun har overtrådt:

Jeg har beklaget og givet en uforbeholden undskyldning til alle

"Jeg har beklaget og givet en uforbeholden undskyldning til alle, der har følt, at deres personlige grænser er blevet overskredet. Det står jeg ved!"

Skuffet over HK & Co.

Lizette Risgaard udtrykker på vej ud af døren også skuffelse over HK og de øvrige forbund, som efter forretningsudvalgsmødet i FH fredag morgen trak deres støtte til hende:

"Men jeg mener også, at man altid bør behandle sager som disse grundigt og sagligt - uanset hvem sagen omhandler, eller hvad sagen drejer sig om. Ikke afsige en hurtig dom baseret på avisskriverier, rygter eller folkestemningen på sociale medier," skriver Lizette Risgaard og fortsætter:

"Derfor synes jeg også, det var rigtigt, at FHs forretningsudvalg fredag morgen besluttede at igangsætte en advokatundersøgelse, der skal gennemgå de anonyme udsagn fra flere personer samt håndteringen af sagerne."

Og så udtrykker Risgaard stor skuffelse, over de forbund, som hun mener, ikke står ved beslutningerne truffet i FH's forretningsudvalgsmøde fredag morgen:

Det er jeg utrolig skuffet over

"Aftaler er jo som regel noget, vi sætter højt i fagbevægelsen. Men allerede fredag eftermiddag stod det klart, at hverken aftaler eller fortrolighed betyder det samme for alle. Det er jeg utrolig skuffet over."

placeholder

 

3F-formand: "Den rigtige beslutning"

Forbundsformand for 3F, Henning Overgaard, mener Lizette Risgaard har truffet "den rigtig beslutning":

"Det er den rigtige beslutning, der er truffet. Vi skal være et troværdigt fællesskab og vores medlemmer skal kunne stole på, at vi lever op til de krav, vi selv stiller. På grund af de handlinger, som er beskrevet, er tilliden til Lizette Risgaard som formand for FH ikke længere til stede."

"Derfor er det rigtigt, at hun nu forlader posten. Derudover er det vigtigt for 3F, at de igangsatte undersøgelser gennemføres, så der kan skabes klarhed over, om vi har et system, der kan tage hånd om sager som disse.”

Fungerende formand for FH, Morten Skov Christiansen, udtrykker i en pressemeddelelse stor respekt for Risgaards beslutning om at trække sig:

"Det har været nogle hårde døgn for os alle, og jeg er, som så mange andre, naturligvis meget berørt af situationen. Jeg har stor respekt for Lizettes beslutning. Jeg er helt enig med hende, når hun siger, at hun ikke ønsker at stå i vejen for FH og hele fagbevægelsen," siger Morten Skov Christiansen, fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, og fortsætter:

Forude venter store, vigtige politiske dagsordener for lønmodtagerne

"Den eksterne advokatundersøgelse er sat i værk. Der er behov for en grundig undersøgelse, der udføres respektfuldt og ordentligt. Og så vil jeg prøve at se lidt fremad, og jeg glæder mig rigtigt meget til at komme rundt i landet i morgen til 1. maj arrangementer. Forude venter store, vigtige politiske dagsordener for lønmodtagerne," siger Morten Skov Christiansen.

En ny formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation skal vælges på en ekstraordinær FH-kongres.

Opdateret


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Hvor er det trist. Bedste FH/Lo formand i meget lang tid. Hun fik ryddet op efter mørke mændene havde haft magten. Nu bliver det sikkert igen igen en mand med hængerøv i bukserne som ikke kan udtale et fremmed ord.

Mette Frederiksen kom igen efter at have lagt hånd på et helt erhverv!

Lizette Risgaard ved hvad hun har gang i!

Det er altid offeret der har ret!

Ja, det gælder på grund af Sofie Lindes #metoo!

Men ikke når det gælder et helt minkerhverv der føler sig krænket!

Krænkelses-debatten i Danmark kan måske nå nogle fornuftige niveauer!

Hvor ting afgøres i retten!

Og ikke af et politisk flertal!

Ikke af Ekstrabladet og BT.

Ikke af forgodtbefindende i toporganisationer!

Ikke af “den enes død den andens brød”!

Sofie Linde har for åben skærm krammet og krammet og korporligt trøstet tabermænd og taberkvinder i adskillige år stående!

Tænk hvis tv-ikonets håndshandlinger hver fredag aften i den bedste sendetid har blot haft en lille håndsrækning til kvinder i tilsvarende position!

Tv-ikoner er nutidens forbilleder!

For høj som lav!

For stående som siddende!

Tænk hvis Sofie Linde måske har krænket et eller to af de 1000 af deltagere ved en tidsmæssig eller højdemæssig forkert timing!

Tænk!

På tv2 krammes og krammes der overalt!

Det er forbudt i fagbevægelsens hovedorganisation!

Håndens folk! Varme hænder! Nedslidte kroppe!

Ingen trøst!

Kun en Arne Plus pension!

Regneark på regneark!

Kun Sofie Linde må kramme!
Hun rammer plet hver gang!

Og laver stort set heller ikke andet!

Som en anden Messi der kan sit kram!

Rammer bolden lige i røven hver gang!

Til en milliard i årsindtægt!

Og snart starter han i Barcelona igen!

De kunne ikke undvære hans kvaliteter!

Der er ligestilling i Danmark. Koner er ikke bedre end mænd.

Jeppe Lindholm - gad vide hvordan du behandler din ikke etnisk danske 'kone' i NZ, du som ikke er dansk statsborger og heller ikke, heldigvis, bor i Danmark.

Hvis Anja C.ś m.fl. handlemåde nyder fremme, skal vores retsvæsen så afskaffes og erstattes af de asociale medier.

Annonce