Annonce

LO: Der skal sættes hårdt ind mod skattesnyd

Det er grådighed af værste skuffe, når de rigeste spekulerer i at undgå at betale skat, siger Lizette Risgaard, formand i LO.
I går er endnu et læk blevet offentliggjort, der bevidner, i hvor massivt et omfang, verdens rigeste og mest magtfulde personer placerer deres penge i lande, hvor skatteprocenten er minimal, men hemmelighedsgraden maksimal.

“Jeg bliver simpelthen så forarget,” siger Lizette Risgaard, formand for LO, til Netavisen Pio efter offentliggørelsen af de nye oplysninger:

“Der er tale om ekstremt rige mennesker, der forsøger at slippe udenom at betale den skat, de vel at mærke sagtens har råd til at betale. De snyder fællesskabet. Det er grådighed af værste skuffe, det er urimeligt og usympatisk.”

Finder smuthuller i skattelovgivningen
Det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ, har fået adgang til 13,4 millioner lækkede filer – det indbefatter blandt andet e-mails, kontrakter og låneaftaler - fra blandt andet rådgivningsfirmaet Appleby med sæde i skattelyet Bermuda.

140 endnu unavngivne danskere, den britiske dronning, to amerikanske ministre, musikstjernerne Bono og Madonna har alle på en eller anden måde været i kontakt med et af de lyssky rådgivningsvirksomheder.

Appleby og de øvrige rådgivningsvirksomheder hjælper deres velhavende kunder til at finde smuthuller i den internationale skattelovgivning, hvilket ikke nødvendigvis er ulovligt - men, vil mange mene, snarere amoralsk.

De såkaldte ParadisePapers kommer i kølvandet på Luxleaks og PanamaPapers, som også ICIJ stod bag, og som alle understreger noget, som mange godt vidste: Der er ekstreme rigdomme gemt i skattely verden over. Den danske skatteforsker fra Københavns Universitet Niels Johannesen anslår, at det på verdensplan drejer sig om op mod 39.000 milliarder kroner og i Danmark et sted mellem 100 og 130 milliarder kroner.

Flere medarbejdere til SKAT
Lizette Risgaard frygter, at de mange eksempler på skatteunddragelse vil skabe endnu mere ulighed, og at det vil udvande vores tillid til hinanden. Men det store politiske spørgsmål er, hvilke tiltag, der kan stoppe skatteunddragelsen.

At investere i bedre kontrol er en god forretning for alle - udover dem der snyder.

Også i Danmark findes masser af eksempler på skatteunddragelse. Hvert år snyder små og mellemstore virksomheder for omkring 13 milliarder kroner ved omgåelse af skattereglerne. “Vi ved, at det i omkring ti procent af tilfældene er bevidst snyd. De tal indikerer jo et skred i moralen, og at det måske er blevet for let at snyde i skat,” siger Lizette Risgaard og forklarer, at LO derfor har foreslået, at Folketinget opruster kontrolindsatsen i SKAT med 1000 medarbejdere.

“En bedre og mere fair skattekontrol kan øge det finanspolitiske råderum med 3,8 milliarder kroner om året. At investere i bedre kontrol er en god forretning for alle - udover dem der snyder.”

IT-systemet fejlede
“I Danmark troede politikerne, at et nyt IT-system automatisk ville betyde bedre skattekontrol. Men inden det nye IT-system var klart, skar man markant på medarbejderressourcerne, og systemet fejlede,” forklarer Lizette Risgaard med henvisning til det digitale inddrivelsessystem EFI, som skulle overtage opgaven fra kommunerne, politiet, Økonomistyrelsen og Told & Skat.

Systemet blev lanceret i 2013, efter knap ti års forsinkelse, men blev lukket ned igen i 2015 efter massiv kritik og efter at have kostet statskassen millioner.

Vi skal tænke på skattevæsenet som en ambassadør for fællesskabet.

“Derfor er resultatet i dag det stik modsatte - manglende indkrævning af den skat, vi er enige om skal betales. Det holder ikke og derfor er det meget vigtigt, at skattevæsenet igen får muskler til for alvor at kunne bekæmpe skattesnyd,” siger Lizette Risgaard og tilføjer:

“Vi skal tænke på skattevæsenet som en ambassadør for fællesskabet. Og på landsplan skal vi kunne sætte hårdt ind mod skattesnyd, for det vil også have en opdragende effekt i forhold til at skabe en kultur, hvor det at snyde fællesskabet bare slet ikke er i orden.”

Vi har ikke tid til at vente
Det er en gammel nyhed, at store formuer gemmes i skattely, og at det går udover fælleskassen, alt imens lønmodtagere bliver bedt om at løbe hurtigere, og de gamle bedt om at acceptere, at gå stadig sjældnere i bad, fordi der ikke er tid til andet.

“Vi ved godt, at de her problemer er grænseoverskridende og derfor kræver internationale løsninger. Det kræver tid - men netop det har vi svært ved at acceptere.”

Men netop tidsaspektet understreger Lizette Risgaard som problematisk:

“Vi ved godt, at de her problemer er grænseoverskridende og derfor kræver internationale løsninger. Det kræver tid - men netop det har vi svært ved at acceptere.”

Skattely er et internationalt problem, og derfor skal der internationalt samarbejde til for at løse problemet.

En af grundene til, at der ikke er sket nok i EU-regi er, at enkelte lande hidtil har kunnet blokere for fælleseuropæiske løsninger på skatteområdet, det gælder for eksempel et land som Luxembourg. “Her må de øvrige lande stå sammen, og kræve mere gennemsigtighed, så ingen lande kan gemme på store formuer,” siger Lizette Risgaard og understreger, at det er essentielt, at Danmark er med allerforrest i kampen mod skattely i internationalt regi - herunder EU.

“Skattely er et internationalt problem, og derfor skal der internationalt samarbejde til for at løse problemet,” siger hun.

 

 


Flere artikler om emnet